Οι μαγκιές του Βαγγέλη

Ουσιαστικά, ο πολύπειρος Βαγγέλης είχε άλλα στο μυαλό του.

• Πρώτα από όλα, να πείσει τους «γαλάζιους» δημάρχους για την αναγκαιότητα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση και τη θέσπιση του 42% ως ορίου εκλογής από την πρώτη Κυριακή.

• Δεύτερο, να αποσταθεροποιήσει τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ώστε αυτοί να μη μετέχουν στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν τις ημέρες της παρουσίας του πρωθυπουργού στην πόλη.

• Κυρίως, όμως, ο γραμματέας της ΝΔ είχε κατά νου να αποδείξει το κύρος και την ισχύ του στον κομματικό μηχανισμό, εν όψει των επικείμενων εξελίξεων.

Το τι έγινε επισήμως, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να το πληροφορηθούν από τις καθημερινές εφημερίδες. Αυτό που θα μάθουν από το «ΠΑΡΟΝ» είναι πως ο Βαγγέλης εμφανίστηκε στους συνομιλητές τους ως εν αναμονή υπουργός Εσωτερικών και ως ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τα «είπα στον πρωθυπουργό» και «με είπε ο πρωθυπουργός» έδιναν και έπαιρναν, ενώ σε κανένα σημείο δεν έδειξε να αντιμετωπίζει με κάποιο σεβασμό τις απόψεις του Παυλόπουλου (ωσάν να μην υπήρχε), ή τις αντιρρήσεις της Ντόρας και του Παπαγεωργόπουλου στο 42%.

Σε κατ’ ιδίαν μάλιστα συζητήσεις του με στελέχη που θεωρεί «δικά του», άφησε εντέχνως να εννοηθεί πως εισηγήθηκε στον Καραμανλή να κάνει ανασχηματισμό πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και μάλιστα να δώσει σε αυτόν σαρωτικά και δομικά χαρακτηριστικά. Μιλώντας ως αυριανός υπουργός Εσωτερικών, είπε πως η αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων και νομαρχών θα θεσπιστεί, ενώ τόνισε πως δεν θα προχωρήσει η οργάνωση μητροπολιτικής διοίκησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα. Αντ’ αυτής, θα γίνουν κάποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων -συντονιστικών κυρίως- σε ένα ενδιάμεσο σχήμα.

Μίλησε απαξιωτικά για τη διαδοχολογία και έδειξε την αποστροφή του σε γεύματα επίδοξων δελφίνων με βουλευτές (ξεκάθαρη αιχμή για τον Βουλγαράκη, του οποίου τις κινήσεις στην πόλη φρόντισε να πληροφορηθεί λεπτομερώς). (ΣΣ: Λέτε να θύμωσε που τον πρόλαβε;)

Ζήτησε από τα στελέχη της ΔΑΚΕ να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα συλλαλητήρια να καταγραφούν στη συνείδηση του κόσμου ως αντικυβερνητικά, υποκινούμενα από τα κόμματα, και όχι ως εργατικές κινητοποιήσεις.

• Τον τσαμπουκά του γραμματέα μιμήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Βάκης Φρατζής, που έδιωξε από τη σύσκεψη των στελεχών της ΔΑΚΕ συνδικαλιστή της ΕΛΒΟ ονόματι Κόρακα, τον οποίο διέγραψε η τοπική ηγεσία της παράταξης, καίτοι αυτός παραμένει δραστήριο στέλεχος του Παπαγεωργόπουλου και διαμερισματικός σύμβουλος στον δήμο της πόλης.


Σχολιάστε εδώ