Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
Ύστερα από πολλά χρόνια, το καλοκαιρινό μορατόριουμ πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών, που είχε συμφωνηθεί από τους Παπούλια-Γιλμάζ, φέτος δεν τηρήθηκε ούτε στο ελάχιστο από την Άγκυρα. Αντιθέτως οι πτήσεις οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών αυξήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 50%, χωρίς μάλιστα οι Τούρκοι να έχουν κάποια προγραμματισμένη άσκηση στο Αιγαίο, ώστε να υπάρχει «δικαιολογία» της παρουσίας τους στην περιοχή. Υπήρξαν μέρες μέσα στον Ιούλιο, αλλά και στον Αύγουστο, που η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ήταν τόσο έντονη, ώστε κρίθηκε απαραίτητο να ενημερωθεί στην Πάρο, όπου βρισκόταν ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος προς στιγμήν σκέφτηκε να διακόψει τις διακοπές του. Ωστόσο από το Μαξίμου κρίθηκε σκόπιμο να μην «τραβήξουμε εμείς το σχοινί».
Η συμπεριφορά των Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο κρίνεται ιδιαίτερα προκλητική. Εκτός του ότι όλοι πετάνε με οπλισμενα αεροπλάνα, αδιαφορούν πλήρως για την ελληνική παρουσία, ακόμη κι όταν αναχαιτίζονται μία και δύο φορές από δικά μας αεροσκάφη. Επιπλέον, το πρόγραμμα πτήσεων που ακολουθούν σ’΄ όλο το Αιγαίο δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως εκπαιδευτικό. Οι Τούρκοι πετούν σχεδόν πάντα συνοδεύοντας φωτογραφικά τους αεροσκάφη, τα οποία φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ακριτικά νησιά, στη Θράκη, αλλά και στην Κρήτη, έχοντας μια εμμονή στον εντοπισμό των θέσεων των ρωσικών πυραυλών S-300. Τέτοιου είδους πτήσεις αποτελούν εκ των πραγμάτων εχθρικές ενέργειες που οποιοδηποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος θα τις αντιμετωπιζε σαφώς πιο σοβαρά. Η Αθήνα, ωστόσο, επιμένει στη λογική της υποχωρητικότητας, για να μη «ρίξουμε λάδι στη φωτιά». Μόνο που οι γείτονες φαίνεται ότι ερμηνεύουν αυτήν τη στάση ως ενδειξη αδυναμίας.
Πάντως, το παράδοξο σ’ αυτόν τον κύκλο προκλήσεων από τους Τούρκους είναι ότι ενώ πολιτικές πηγές του Πενταγώνου θεωρούν την όλη κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή, στρατιωτικοί κύκλοι σε υψηλότατο επίπεδο εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι, εκτιμώντας ότι «έχουν υπάρξει πολύ χειρότερες περιοδοι έντασης στο Αιγαίο» και δηλώνουν ότι δεν κατανοούν την τόσο μεγάλη ανησυχία που μεταδίδουν προς τα έξω οι πολιτικοί.