Η «Μαύρη Βίβλος» με τα «ΘΑ» της κυβέρνησης!

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταδείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις αντιθέσεις της κυβερνητικής παράταξης, που άλλα έλεγε πριν από τις εκλογές και άλλα κάνει μετά τις εκλογές. Ανάλογα έχει πράξει το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η «Μαύρη Βίβλος» θα περιέχει κεφάλαια σχετικά με όλα τα μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής. Οικονομία, εξωτερική πολιτική και άμυνα, ασφάλεια, ακρίβεια, ανεργία, αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό, ωράριο καταστημάτων και θέματα που τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στην πολιτική επικαιρότητα.

Με τον τρόπο αυτό, πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα καταστήσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αναξιόπιστη την κυβέρνηση απέναντι στην κοινή γνώμη, κατηγορώντας την ότι αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Τα περισσότερα όμως σημεία της «Μαύρης Βίβλου» θα συμπληρωθούν με την ανάλογη πρωτοβουλία που είχε το ΠΑΣΟΚ στον ένα χρόνο της Νέας Δημοκρατίας, όταν κυκλοφόρησε ένα πολυσέλιδο βιβλίο με δίχρωμο εξώφυλλο, χωρισμένο στη μέση σε άσπρο και μαύρο φόντο, στο οποίο παρουσίαζε την αλήθεια και τα ψέματα της κυβέρνησης.

Στις ενότητες της φθινοπωρινής «Μαύρης Βίβλου», την οποία θα εκδώσει το ΠΑΣΟΚ οπωσδήποτε, θα συμπεριληφθούν και θέματα που «άνοιξε» η κυβέρνηση και δεν είχε προεκλογικά υποσχεθεί. Θέματα που προκάλεσαν τριβές τόσο στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης όσο και στην κοινή γνώμη.

Επίσης θα περιληφθούν κεφάλαια με τις διχογνωμίες, τις αντιπαραθέσεις υπουργών σε ζητήματα που άνοιξαν κατακαλόκαιρο και που έχουν σχέση με το Εργασιακό, ασφαλιστικό τραπεζών και εργαζομένων, συνταξιοδοτικά κ.ά.

Λίγο ως πολύ όμως, η νέα «Μαύρη Βίβλος» του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει και κεφάλαια που ήδη περιείχε στην πρώτη έκδοση, στην επέτειο του ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ. Τι έλεγε τότε και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα;

Ενδεικτικά παραθέτουμε στη συνέχεια τα… κεφάλαια της «Μαύρης Βίβλου» για την ακρίβεια, την απασχόληση και την υγεία.

Τι έλεγαν

1. «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δε γίνεται με τηλεοπτικές εμφανίσεις υπουργών, ούτε με απειλές, ούτε με φοβέρες, ούτε με συμφωνίες κυρίων, ούτε με το σημερινό τρόπο λειτουργίας του ΣΔΟΕ, ούτε με τα άλλα φαιδρά των τελευταίων μηνών.

Ιδιαίτερα για το πετρέλαιο, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, η αύξηση του ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, η αποτελεσματική καταπολέμηση της νοθείας και του λαθρεμπορίου είναι αυτά που θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

2. Έλεγχοι στην αγορά και μείωση της ακρίβειας.

3. Απελευθέρωση των αγορών και κατάργηση των μονοπωλίων όπου υπάρχουν.

4. Διαφάνεια, πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών μέσω των παρατηρητηρίων τιμών.

5. Ενίσχυση της διαφάνειας της αγοράς με χρησιμοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και με την επιβολή στις επιχειρήσεις της υποχρέωσης να ενημερώνουν επαρκέστερα το αγοραστικό κοινό για τα προϊόντα, την ποιότητα και τις τιμές.

6. Ενθάρρυνση της οργάνωσης των καταναλωτών και της ανάπτυξης γνήσιου καταναλωτικού κινήματος.

Τι έκαναν

1. Χωρίς σχόλια.
2. Η ακρίβεια καλπάζει (4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2005), ενώ χαλάρωσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς, με αποτέλεσμα την άνθηση της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της αυθαιρεσίας.
3. Η μόνη «απελευθέρωση» που έγινε ήταν των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων – φροντιστηρίων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δίδακτρα τη διετία 2004 – 2005 σε δύο χρόνια πάνω από 15%.
4. Η ενημέρωση των καταναλωτών κρίνεται ελλιπής και ανεπαρκής. Δεν παρέχονται συγκριτικά στοιχεία στα παρατηρητήρια τιμών του υπουργείου.
5. Η σύγχρονη τεχνολογία δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της διαφάνειας της αγοράς.
6. Επιχείρηση υπονόμευσης του καταναλωτικού κινήματος. Καμία εξαγγελία για πραγματική ενίσχυση των καταναλωτικών οργανώσεων. Με τον Ν. 3297/2004 συστάθηκε η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή. Η θεσμοθέτηση του Συνήγορου του Καταναλωτή ουσιαστικά αποτελεί μια νίκη του καταναλωτικού κινήματος.
Απασχόληση
– Κοινωνικό κράτος
Πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης (Τι έλεγαν)

Η ανεργία θα µμειωθεί κατά 2,5%-3%, με 24 μέτρα που εξαγγέλλονται για την αντιμετώπισή της.

Τι έκαναν

Από τα 24 αυτά μέτρα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ως τώρα δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει. Αντίθετα η κατάσταση επιδεινώνεται. Το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοέμβριου του 2004 οι προσλήψεις ήταν λιγότερες κατά 25.000 και οι απολύσεις περισσότερες κατά 17.000 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2003.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
για δημιουργία απασχόλησης
(Τι έλεγαν)

Θα επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξεως του 5% και άνω για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Τι έκαναν

Μετά το «κατόρθωμα» της δήθεν απογραφής, τώρα ομιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 3,9%, κάτι που ως φαίνεται είναι και εξαιρετικά αμφίβολο.

Ειδικά κίνητρα για πρόσληψη
ανέργων (Τι έλεγαν)

Ο υπουργός Απασχόλησης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή δεσμεύεται ότι:«Παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, υιοθετούμε πολιτικές επιδότησης του ύψους των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% και για τα δύο έτη για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες με τη σημείωση ότι η επιδότηση διαρκεί για ένα έτος και για κάθε τέκνο, κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους πενήντα πέντε ετών και άνω».

Τι έκαναν

Τα κίνητρα αυτά προβλέπονται στον Ν.3227/2004, νόμο του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε η Βουλή με αρνητική ψήφο της ΝΔ. Αυτό που πρέπει να υπογραμμισθεί όμως είναι η απάντηση του ίδιου υπουργού σε πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ:
«Το εξετάζουμε θετικά, λαμβανομένου υπόψη ότι η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό». Επί 10 μήνες «εξετάζουν» ένα σημαντικό και ήδη νομοθετημένο μέτρο για τις κατηγορίες ανέργων που πλήττονται περισσότερο, το οποίο και οι ίδιοι εξήγγειλαν! Στομεταξύ οι άνεργοι ανέρχονται σε 528.000 και περιμένουν απαντήσεις και πολιτικές.

Υγεία
Τι έλεγαν, τί έκαναν μέχρι τώρα

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε με δημόσια δήλωση στις 3-6-2004, επισκεπτόμενος το Θριάσιο Νοσοκομείο, ότι θα έχουν προσληφθεί, μέσα στο 2004, 5.200 εργαζόμενοι και γιατροί στο ΕΣΥ.
Δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση. Ο κ. Κακλαμάνης δεσμεύτηκε στις 7-5-2004 στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης (79/4-5-2004), ότι θα προκηρυχθούν περίπου 8.000 θέσεις στο ΕΣΥ μέσα στο 2004. Δεν προκηρύχθηκε ούτε μία.
Ο υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης, 2 ημέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν 1.000 εργαζόμενοι και γιατροί στις Μονάδες Υγείας των νησιών του Αιγαίου. Δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση.
Είπαν ότι θα λειτουργήσουν τα νέα νοσοκομεία. Δε λειτούργησε ούτε ένα νέο κρεβάτι στα νέα νοσοκομεία.
α) Αττικό Νοσοκομείο: Παραμένουν κενά τα 300 νέα κρεβάτια, όπως ακριβώς τα παρέλαβαν.
β) Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης: Ματαίωσαν τη μεταφορά των τελευταίων Πανεπιστημιακών Κλινικών για ρουσφετολογικούς λόγους.


Σχολιάστε εδώ