Εγκληματική η μείωση της θητείας
Η έκθεση, που συντάχθηκε τον Ιούλιο και υπογράφεται από τον αντιστράτηγο ε.α. Δ. Δήμου, τον έφεδρο ταγματάρχη Α. Κόντο και τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ε. Μαστοράκο, περιλαμβάνει συγκλονιστικά στοιχεία για τα προβλήματα που δημιούργησε «η απρογραμμάτιστη μείωση της θητείας στους 12 μήνες», «η μετατροπή του στρατού σε ΟΑΕΔ, μέσω του θεσμού των ΕΠΟΠ» και η οικονομική αιμορραγία που προκύπτει από την απερίσκεπτη νέα δομή η οποία προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων όπου απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες και οι ψηφοφόροι.
Η μείωση της θητείας, με τον τρόπο που έγινε, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εγκληματική. «Προεκλογικά εξαγγέλθηκε δραστική μείωση της θητείας, με σκοπό την εξαγορά πολιτικά της ψήφου των αστράτευτων, μειώνοντας τη θητεία απρογραμμάτιστα στους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να ερημώσουν οι μονάδες, να μειωθεί επικίνδυνα η οροφή του στρατού ξηράς, να σταματήσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης οπλιτών αφού οι υπηρεσίες στις Μονάδες προηγούνται, δίνοντας σ’ όλους τους υπηρετούντες την εικόνα ανοργάνωτου στρατού».
Αυτά αναφέρει η έκθεση για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησαν αλόγιστα τη διαδικασία… μειοδοτικού διαγωνισμού για τη διάρκεια της θητείας. Οι συντάκτες της μελέτης του ΙΑΑ όμως στρέφουν τα πυρά τους και προς τον σημερινό υπουργό Άμυνας, ο οποίος εξήγγειλε εξάμηνη θητεία! «Επιπλέον», αναφέρεται, «έγινε η λάθος εξαγγελία νέας μείωσης της θητείας σε έξι μήνες (!!!), μέχρι το 2008… Η νέα πολιτική εξαγγελία έχει ως επακόλουθο την καθυστέρηση της κατάταξης νέων αφού όσο καθυστερούν τόσο πιο λίγους μήνες θα υπηρετήσουν, άρα σίγουρη νέα απομείωση της οροφής των Ενόπλων Δυνάμεων, του αξιόμαχου, της αποτροπής και της ουσιαστικής εκπαιδευσής των». Οι συντάκτες της μελέτης του ΙΑΑ βάλλουν και κατά του θεσμού των ΕΠΟΠ, αλλά και των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ), κάνοντας λόγο για μετατροπή του στρατού «σε ΟΑΕΔ και ΔΕΚΟ, δηλαδή χωνευτήρι ανέργων, διαλύοντας το κυρίαρχο στοιχείο του, την πειθαρχία…
Ο επαγγελματικός στρατός δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά το καθιστά εντονότερο. Ο θεσμός εισήχθη από το εξωτερικό, από χώρες που δεν αντιμετωπίζουν απειλή. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι δεν είναι σε θέση να αντέξει στο τεράστιο οικονομικό βάρος ενός επαγγελματικού στρατού. Όσο κοστίζει περίπου ένα τάγμα κληρωτών οπλιτών, κοστίζουν δύο επαγγελματίες οπλίτες».
Οι τρεις συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ακόμη ότι «η πρόσληψη των ΕΠΟΠ πρέπει να επανεξεταστεί. Η χώρα μας δεν είναι στην εποχή του 1950, ώστε ο στρατός να θεωρείται μοχλός ανάπτυξης και φορέας απορρόφησης της ανεργίας.Ο επαγγελματικός στρατός σε 8-10 χρόνια θα είναι πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο σαραντάρης οικογενειάρχης δεν είναι καλός στρατιώτης. Η διαδικασία υλοποίησης του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας πρέπει να σταματήσει αμέσως και να εκπονηθεί μελέτη της σκοπιμότητας ύπαρξης ενός τέτοιου θεσμού και προπαντός των αρνητικών επιπτώσεών του στο στράτευμα και την παραγωγικότητα των παραμεθόριων περιοχών».
Η μελέτη του ΙΑΑ καταλήγει με προτάσεις για πλήρη αναδιοργάνωση των ΕΔ, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν:
• Στράτευση των νέων μέχρι τα 20 έτη.
• Πάγωμα της περαιτέρω μείωσης της θητείας.
• Κλείσιμο και «μάζεμα» των κέντρων νεοσυλλέκτων.
• Αναβάθμιση της επιστράτευσης.
• Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπαίδευση και χρησιμοποίηση της εφεδρείας, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία Εθνοφρουράς, που θα καλύψει τις στοιχειώδεις αμυντικές ανάγκες της ηπειρωτικής Ελλάδος και ταυτόχρονη απελευθέρωση των στρατιωτικών μας μονάδων εκεί που πραγματικά χρειάζονται, δηλαδή στον Έβρο και στα νησιά και όχι στην Τρίπολη, όπου ο στρατός διατηρεί αυτήν τη στιγμή… μεραρχία!
Επιπλέον προτείνεται επανασχεδιασμός του θεσμού των ΕΠΟΠ και των ΕΦΥΕΣ και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τις αναγκαίες περικοπές να δοθούν στους κληρωτούς, οι οποίοι σήμερα «αμείβονται» με 8,5 ευρώ το μήνα! Κι όλα αυτά, όταν την οκταετία 1998-2004 δαπανήσαμε 20 δισ. δολάρια για εξοπλισμούς, «κερδίζοντας» την 3η θέση παγκοσμίως σε αμυντικές δαπάνες!