Φοβάται εσωτερικές διαφωνίες και αποφεύγει να δεσμευτεί…
Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με εντολή του κ. Παπανδρέου, απέστειλε με φαξ επιστολή στα στελέχη που ασχολούνται με θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας καθώς και θέματα απασχόλησης, με το οποίο τους ζητούσε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να του έχουν καταθέσει προτάσεις, ο καθένας ξεχωριστά στον τομέα που είναι υπεύθυνος. Μέσα σε μιάμιση σελίδα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις, όχι όμως σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων αλλά κυρίως σε επίπεδο κατευθύνσεων, ώστε με την κατάλληλη επεξεργασία που στη συνέχεια θα κάνει ο ίδιος με τους συνεργάτες του να επισκεφθεί τη ΔΕΘ και να δώσει το δικό του στίγμα απέναντι στην κυβέρνηση, αποδομώντας τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θέλοντας πιθανότατα να ανοίξει νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων θα υπερασπιστεί τις αλλαγές στις οποίες ήδη προχώρησε η κυβέρνηση τους μήνες που διανύουμε, όπως το ωράριο και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Εκείνο όμως που έκανε εντύπωση στα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν έλαβαν την επιστολή της κ. Ξενογιαννακοπούλου εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, ήταν ότι ο αρχηγός τους τους διευκρίνιζε ότι πρέπει να κινούνται σε κριτική κατεύθυνση. Έτσι οι περισσότεροι έσπευσαν να του γράψουν όχι μισή σελίδα που τους ζητούσε αλλά περισσότερες από τέσσερις, θέλοντας με τον τρόπο τους να δείξουν τα αυτονόητα ίσως.
Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παπανδρέου επεδίωκε να μην ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματός του, να μη δώσει την ευκαιρία στα στελέχη του να συμμετέχουν σε εσωκομματικές συγκρούσεις και ατέρμονες συζητήσεις. Ήξερε ότι αν τους ζητούσε να του καταθέσουν προτάσεις επί της ουσίας, που μπορεί να είναι δεσμευτικές και να εκληφθούν ως προγραμματικές θέσεις, τότε θα υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες στο κόμμα του μεταξύ των στελεχών και έτσι αφενός θα έχανε το παιχνίδι της συνολικής αντεπίθεσης που θέλει να κάνει στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και αφετέρου όλοι θα ασχολούνταν με το ΠΑΣΟΚ που δεν θα είχε θέσεις. Άλλωστε, όταν συνεργάτης του τον ρώτησε γιατί αυτή η αλλαγή φέτος, του είπε, δίνοντας να καταλάβει πού θα κινηθεί ο ίδιος, πως «δεν θέλει να πάρει την ευθύνη πάνω του και να έχει να αντιμετωπίσει νέο κύκλο εσωστρέφειας».
Το σχετικό έγγραφο της κ. Ξενογιαννακοπούλου εστάλη στους Άννα Διαμαντοπούλου, Θόδωρο Πάγκαλο, Θανάση Τσούρα, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστο Παπουτσή, Κώστα Σκανδαλίδη, Φώφη Γεννηματά, Πάρη Κουκουλόπουλο, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, Μιλένα Αποστολάκη, Βαγγέλη Παπαχρήστο, Μαριλένα Κοπά, Νόρα Κατσέλη, Αγγελική Γκερέκου, Μαρία Δαμανάκη, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και προς το προεδρείο της ΚΟ, στους Δημήτρη Στεφάνου, Γιάννη Μανιάτη, Γιάννη Κουτσούκο, Συλβάνα Ράπτη, Μανώλη Όθωνα και Μανώλη Σκουλάκη.
Ο κ. Παπανδρέου έλαβε ήδη στο γραφείο του τις προτάσεις και τις θέσεις των στελεχών του, με εξαίρεση της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία έστειλε προσωπικά ένα σημείωμα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με τι θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη της όσον αφορά την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και την πολιτική καταναλωτών, τομείς για τους οποίους είναι υπεύθυνη. Και αν κρίνουμε από τις συζητήσεις που κάνει η ίδια, η επιστολή πρέπει να είναι ιδιαίτερα θερμή. Άλλωστε η ίδια δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις της προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Η διαδικασία που ακολούθησε αυτήν τη φορά ο κ. Παπανδρέου είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί πολλές και διαφορετικές προτάσεις και απόψεις που είναι απορίας άξιο πώς θα μπορέσει να τις συνθέσει όλες μαζί, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Οι στενοί συνεργάτες του, γνωρίζοντας άριστα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Γιώργος, διαβαθμίζουν τα σημειώματα που έχουν φτάσει στο γραφείο του προέδρου, γνωρίζοντας τι απ’ όλα «πηγαίνει» περισσότερο στον Γιώργο, ποιες από τις απόψεις των στελεχών κινούνται στα καθιερωμένα επίπεδα και ποιες δεν έχουν να πουν τίποτε το ξεχωριστό.
Στόχος του κ. Παπανδρέου είναι να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή κηρύσσοντας από το φθινόπωρο μια συνολική αντεπίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Καραμανλή, επειδή αυτό που ακριβώς φοβάται περισσότερο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την αλλαγή των κατεστημένων που είχε δημιουργήσει με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια περνάνε στον απλό κόσμο. Και με τα αβγά που σπάει ο Καραμανλής μπορεί τελικά να φτιάξει ομελέτα…
Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου θέλει αυτήν τη φορά εισηγήσεις για κατευθύνσεις και όχι τόσο πολύ για προγραμματικές θέσεις που μπορεί στο μέλλον να τον δεσμεύουν κιόλας.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», ορισμένα στελέχη όπως οι κ.κ. Μπεγλίτης, Παπουτσής, Πρωτόπαπας, Χρυσοχοΐδης, Σπυρόπουλος, Βενιζέλος, Ζήση, Βάσω Παπανδρέου και άλλοι, στα σημειώματά τους περιέγραφαν και τρόπους με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να αντιδράσει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, όπως ο κ. Πρωτόπαπας για παράδειγμα:
Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει από νωρίς να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επίθεση στα κοινωνικά στρώματα που μαστίζονται περισσότερο και να οριοθετηθούν από πριν οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, ώστε οι αυξημένες προσδοκίες του πρωθυπουργού, επισκεπτόμενος τη ΔΕΘ, να έχουν ει δυνατόν απαξιωθεί με τους κατάλληλους χειρισμούς από το ΠΑΣΟΚ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον κ. Πρωτόπαπα και την κ. Ζήση αφορούν την πολιτική στην ακρίβεια, τον τουρισμό, ιδιαίτερα φέτος που χάθηκε, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη ευκαιρία έναν χρόνο μετά την Ολυμπιάδα, στα προβλήματα στην ακτοπλοΐα, στα ωράρια των καταστημάτων κ.ά.
Το σημείωμα του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν απολογιστικού χαρακτήρα και αφορούσε την πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής:
• Η χώρα μας πήγε πίσω αρκετά βήματα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
• Η Ελλάδα έχει απομονωθεί. Ήταν σε θέση επίθεσης και τώρα βρίσκεται σε θέση άμυνας εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει χάσει παραδοσιακούς συμμάχους. Δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες σε σπουδαία κεφάλαια όπως Κυπριακό, Σκοπιανό και Ευρωτουρκικά.
Οι προτάσεις του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν και σημεία σχετικά με το τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ:
• Ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτικής σχέσης της Ευρώπης με την Τουρκία και σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στην Τουρκία.
• Από τον κ. Χρυσοχοΐδη προτείνεται οπωσδήποτε στενή παρακολούθηση του Κυπριακού από τα τέλη Αυγούστου, με αφορμή μάλιστα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας που έχουν καταληκτική ημερομηνία τις 3 Οκτωβρίου.