Το σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Γάζα: Αδελφοκτόνα πυρά και ισραηλινή τρομοκρατία

Συγκεκριμένα, αποχωρούν από είκοσι έναν οικισμούς της Γάζας και από τέσσερις στην περιοχή της πόλης Τζενίν της Δ. Όχθης. Το σύνολο των Ισραηλινών που πρόκειται να αποχωρήσουν (με ή χωρίς τη θέλησή τους) ανέρχεται σε 10.000 εποίκους.

Μήνες τώρα από τότε που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αποφάσισε τη μονομερή αποχώρηση των ισραηλινών εποίκων από τη Γάζα, οι αντιδράσεις των εθνικιστών και των ορθοδόξων Εβραίων συνεχίζονται αμείωτα και αναμένεται να κορυφωθούν με την έναρξη της αποχώρησης. Και εδώ έγκειται η ανησυχία του ισραηλινού κρατικού μηχανισμού, στην αντιμετώπιση ακραίων αντιδράσεων εκ μέρους των εποίκων και στη χρήση αδελφοκτόνων πυρών. Δηλαδή στο να αναγκαστεί η αστυνομία και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να στρέψουν τα όπλα τους για πρώτη φορά εναντίον ισραηλινών πολιτών. Υπερβολές, θα ισχυριστούν κάποιοι ή προπαγάνδα των Ισραηλινών για να δικαιολογήσουν τη στάση τους ή να παραχωρήσουν λιγότερα στους Παλαιστινίους κατά τον νέο κύκλο των ειρηνευτικών διαδικασιών που άνοιξε με τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων και την ανάληψη της ηγεσίας της Π.Α. από τον μετριοπαθή ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς (Αμπού Μάζεν το πολεμικό του όνομα). Και όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αξιωματούχοι στο Ισραήλ ισχυρίζονται ότι για την επιχείρηση αυτή έχουν υιοθετηθεί όλες οι μέθοδοι, οι τεχνικές και η προχωρημένη τεχνολογία που είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων και θα χρησιμοποιηθούν τώρα για πρώτη φορά εναντίον μικρών ομάδων εβραίων εξτρεμιστών, που προτιμούν να πεθάνουν για αυτό που πιστεύουν, δηλαδή να ζουν στον τόπο που τους χάρισε ο Θεός.

Η SHIN BET, η περίφημη Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, επεξεργάζεται όλα τα σενάρια των αντιδράσεων των αντιφρονούντων εβραίων εποίκων της Γάζας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως πυροβολισμοί, τοποθέτηση βομβών, συλλήψεις ομήρων, παγιδεύσεις δρόμων, ακόμη και εποίκους ζωσμένους με εκρηκτικά κ.λπ. Σύμφωνα δε με τον ΑΒΙ ΝΤΙΧΤΕΡ, τον μέχρι πρότινος διευθυντή της SHIN BET, δύο τρόποι υπάρχουν να σταματήσει η διαδικασία και είναι εφικτοί από τους σκληροπυρηνικούς εβραίους θρησκευόμενους εθνικιστές. Ο πρώτος είναι η επίθεση στα τεμένη του Αλ Ακτσά και του Βράχου στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ και ο έτερος η επίθεση και προσπάθεια δολοφονίας του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έγινε για τους εβραίους εξτρεμιστές από «ήρωας, προδότης του εβραϊκού έθνους». Όσο περίεργα και αν φαίνονται αυτά, όταν ακούγονται από το στόμα τού μέχρι πριν από δύο μήνες πλέον ισχυρού άνδρα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, καθώς και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Μοσιέ

Κατσάβ, τότε τα πράγματα είναι όντως σοβαρά.

Σύμφωνα με αναλυτές του Ινστιτούτου για την Αντιτρομοκρατία, που εδρεύει στην Χερτζιλία, υπάρχει όντως απειλή και δη εβραϊκή. Πολλές ομάδες εξτρεμιστών εθνικιστών, κατά βάση θρησκευόμενων, ορθοδόξων Εβραίων έχουν ήδη μετακινηθεί σε πολλούς οικισμούς στη Γάζα και στη Δ. Όχθη και οργανώνουν τη ματαίωση της επιχείρησης με κάθε τρόπο. Πολλοί εξ αυτών είναι βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, που έχουν πολεμική εμπειρία και άριστη εκπαίδευση, αφού κάθε χρόνο υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό και -το κυριότερο- διαθέτουν όπλα και πυρομαχικά, όπως όλοι οι έποικοι.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι και φανατικοί και υιοθετούν ακόμη και τις ισλαμικές μεθόδους, όπως οι επιθέσεις αυτοκτονίας, κάτι που δεν ήταν μέχρι τώρα στην εβραϊκή θρησκευτική αντίληψη. Έτσι ο «εβραϊκός τρόμος» είναι πλέον μια σημαντική στρατηγική απειλή για το Ισραήλ, όχι μικρότερη από τον τρόμο των παλαιστίνιων ή ισλαμιστών εξτρεμιστών, που αντιμετώπιζε μέχρι τούδε το Ισραήλ.

Για την υλοποίηση του σχεδίου απεμπλοκής από τη Γάζα, το Ισραήλ επί μήνες τώρα προετοιμάζει και εκπαιδεύει τις ένοπλες δυνάμεις του και την αστυνομία στην ιδιόρρυθμη και πρωτοφανή αυτή επιχείρηση, κατά την οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους χωρίς τη θέλησή τους χιλιάδες κάτοικοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, νέοι και γέροι, άρρωστοι, ανήμποροι και υγιείς υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, χωρίς τη χρήση όπλων και μάλιστα σε περιβάλλον εχθρικό και, σύμφωνα με τις οδηγίες, χωρίς να διασυρθεί η τιμή και η αξιοπρέπειά τους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα για τους εβραίους εξτρεμιστές. Αυτό είναι το περιβάλλον της επιχείρησης.

Όλοι οι έποικοι θα μεταφερθούν σε περιοχές εντός του Ισραήλ, όπου έχουν προετοιμαστεί για την εγκατάστασή τους σπίτια, τροχόσπιτα, κοντέινερ και ό,τι άλλο μέσο είναι διαθέσιμο. Πολλοί μάλιστα από τους εποίκους πήραν την απόφαση και εθελοντικά έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα και έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές.

Η επιχείρηση αυτή, όπως προαναφέραμε, θα αποτελέσει τον καταλύτη για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή και ταυτόχρονα θα είναι ένα τεστ και για τις δύο πλευρές. Αν επιτύχει, θα δρομολογήσει την ειρηνευτική διαδικασία και θα προωθήσει τον Οδικό Χάρτη, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες αγώνων και ένοπλης αντιπαράθεσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παλαιστινιακού κράτους, έστω και στη Λωρίδα της Γάζας αρχικά, με τη Δ. Όχθη να περιμένει μελλοντικά. Δηλαδή θα είναι η δικαίωση του παλαιστινιακού αγώνα, που προήλθε και θα πρέπει να το αναφέρουμε αυτό, από τη γενναία απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, του μόνου ανθρώπου που θα μπορούσε να λάβει και να υλοποιήσει τέτοια απόφαση. Η απόφαση είναι σημαντική, αν σκεφτεί κανείς τις αντιδράσεις και τους τριγμούς που έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινωνία.

Οι αντιδράσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αδελφοκτόνα πυρά μεταξύ των Ισραηλινών, ή στη δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και όπως ανέφερε και ο ισραηλινός Πρόεδρος. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβριο του 1995 ο τότε ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ από ισραηλινό εθνικιστή και βαθιά θρησκευόμενο ορθόδοξο Εβραίο, γιατί είχε υπογράψει τη συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ και θεωρήθηκε προδότης του έθνους.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ρεαλιστής ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, αν και η εξέλιξη αυτή θα είναι η ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία επιτέλους παλαιστινιακού κράτους, εν τούτοις βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση. Θα πρέπει να αποδείξει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να αντεπεξέλθει των προκλήσεων και να δημιουργήσει κράτος σύννομο, δίκαιο και λειτουργικό. Κράτος που θα σέβεται και θα μεριμνά τον πολίτη και ο πολίτης του θα σέβεται και θα υπακούει στους νόμους του κράτους. Και εδώ έγκειται η δυσκολία του Αμπού Μάζεν. Στη Γάζα κυριαρχεί η Χαμάς, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή πατριωτική οργάνωση, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδρυτή και πνευματικού της ηγέτη σεΐχη Γιασίν, που δολοφονήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο από την ισραηλινή αεροπορία, δεν πρέπε να έχει καμία επαφή και συνομιλίες με το Ισραήλ, στο οποίο δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα ύπαρξης, όπου ο σιωνιστής εχθρός θα πρέπει να εξαφανιστεί και προς αυτόν τον σκοπό προσβλέπει. Αυτή είναι η ιδεολογία της Χαμάς και με την τεράστια επιρροή που διαθέτει στη Γάζα, την πολυπληθή στρατολόγηση, καθώς και ότι είναι οργάνωση με πληθώρα οπλισμού, γίνεται πλέον αντιληπτό τι πρόκειται να συμβεί μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών. Ένα πρώτο δείγμα πήραμε προ δύο εβδομάδων, όταν ένοπλοι άνδρες της Χαμάς επετέθησαν σε αστυνομικό παλαιστινιακό τμήμα με σκοπό να το καταλάβουν και το αποτέλεσμα ήταν τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί από αδελφοκτόνα πυρά.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το απίθανο σκηνικό, του απίθανου κόσμου της Μ. Ανατολής, όπου το απίθανο και το παράλογο, η τρέλα και η λογική, η θρησκοληψία και ο φανατισμός, η θυσία και ο θάνατος αποτελούν το παζλ των αντιθέσεων και των εξελίξεων. Όλα είναι πιθανά στον θαυμαστό αυτόν κόσμο και ταυτόχρονα τίποτα δεν συμβαδίζει με την υφιστάμενη λογική.

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμπαράσταση στην εν λόγω επιχείρηση έχουν εκφράσει ήδη εκτός των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ και πολλά αραβικά κράτη, με προεξάρχοντα τα κράτη της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Οι αντιδράσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εθνικιστών Εβραίων συνεχίζονται σε καθημερινή βάση στο Ισραήλ και θα κορυφωθούν στις 16 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη, όταν θα αρχίσει η επιχείρηση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε το σχέδιο απεμπλοκής και αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Γάζα να αποτελέσει την αρχή των ευνοϊκών εξελίξεων για την ειρήνευση και τη συμβίωση των λαών της Μ. Ανατολής.


Σχολιάστε εδώ