Σύγκρουση μέχρις εσχάτων…

Η τελική της έκβαση θα κρίνει αν θα γίνει αποδεκτός ο Δημ. Κοντομηνάς ή όχι στο τραπέζι των εκδοτών της χώρας, στο οποίο (διαβάστε και διπλανές στήλες) θέλουν να καθίσουν και άλλοι επιχειρηματίες θεωρώντας πως έφτασε το τέλος εποχής.

Η πλευρά Κοντομηνά απάντησε με την υποβολή μηνύσεων και αγωγών, διεκδικώντας για τα έως και την Πέμπτη δημοσιεύματα της «Αυριανής» το ποσόν των 2 εκατ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ επιλέχθηκε να μην υπάρξει προς το παρόν απάντηση από τα media του ομίλου.

Μια μάλλον χαλαρή, όπως χαρακτηρίζεται, αντίδραση από την πλευρά Κοντομηνά, καθώς όσα γράφει ο Γ. Κουρής συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η πλευρά Κοντομηνά απαντάει πως όλα όσα γράφονται «αποτελούσαν πρόβλημα του παρελθόντος» στη Νότια Αφρική. Γίνεται λόγος για μια μηχανή που στήθηκε από επιτήδειους πριν από χρόνια και σημειώνεται πως όλοι όσοι ταλαιπωρήθηκαν έχουν αποζημιωθεί, με τα έσοδα από την πώληση της Euriko και έχουν υπογράψει σχετικό έγγραφο πως δεν έχουν καμία άλλη απαίτηση από τον επιχειρηματία. Σημειώνεται δε πως άμεσα θα υπάρξει σκληρή απάντηση και ζητούν ξεκαθάρισμα του τοπίου των ΜΜΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Κουρής εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τα δημοσιεύματα και την Τρίτη θα καταθέσει στον εισαγγελέα όσα στοιχεία διαθέτει. Θεωρεί πως έχει την κοινή γνώμη με το μέρος του και πως θα δικαιωθεί από την εξέλιξη της υπόθεσης. Επιμένει πως ο Δημ. Κοντομηνάς είναι ο «νέος Κοσκωτάς».

Το ερώτημα είναι αν έχει την υποστήριξη ή όχι άλλων επιχειρηματιών που ενοχλήθηκαν από την επέκταση των δραστηριοτήτων Κοντομηνά, αλλά και από τις καλοκαιρινές του μετεγγραφές. Οι περισσότεροι φαινομενικά τουλάχιστον, σιωπούν, παρατηρώντας τα γεγονότα, γνωρίζοντας ότι από αυτήν τη σύγκρουση όλο και κάποιο όφελος έχουν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Κοντομηνά, μόνο ο Μίν. Κυριακού τού είπε πως, αν και δεν είναι σύμφωνος με την τακτική του στα ΜΜΕ, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπήρξε πριν από περίπου 10 ημέρες και ραντεβού Καραμανλή – Κοντομηνά.

Για ποιον λόγο αυτά τα απίστευτα ποσά για μετεγγραφές;

Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά του Κινήματος να «αγοράσει» όσο όσο (δόθηκαν απίστευτα ποσά για την ελληνική τηλεοπτική αγορά) όλες τις τηλεοπτικές φίρμες, έχει εξοργίσει ΟΛΟΥΣ τους ιδιοκτήτες καναλιών, αλλά και των άλλων ΜΜΕ με το ερώτημα πού το πάει, ενώ με προβληματισμό παρακολουθεί αυτήν την πλειοδοσία και τον χορό των δισεκατομμυρίων η κοινή γνώμη, την ώρα που η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να ξανασφίξει το ζωνάρι.

Είναι ο μόνος λόγος για να πιάσει την πρωτιά ή συμβαίνει κάτι άλλο; Και το νέο κανάλι που ξαφνικά στήνει, αγοράζοντας μάλιστα από τον Τσοτσορό το κανάλι που του είχε… χαρίσει, τι σημαίνει; Ποιος ο επιχειρηματικός στόχος; Αλλά και οι περίεργες συμμαχίες με Αλαφούζο (Sportday), Λαμπράκη (Εκδόσεις Ιλισός, αλλά και στον αγροτουρισμό) και Μπόμπολα-Λαμπράκη (σχέδιο έκδοσης εφημερίδας μικρών αγγελιών), πού αποβλέπουν;

Από την άλλη πλευρά είναι ο Γιώργος Κουρής, ο οποίος έχει αποδείξει πως όταν αποφασίσει να μπει στα άδυτα και να ρίξει φως, στο τέλος πάντα δικαιώνεται. Και η πορεία της «Αυριανής» είναι γεμάτη με τέτοιες δυναμικές αναμετρήσεις, όπως ήταν με τα «Λακόστ» του Ράλλη, με τη φωτογραφία με τους ναζί του Μητσοτάκη, με το «βρώμικο ’89», όπου ήταν η μόνη εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον ρόλο του Κοσκωτά, τις γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας, την υπόθεση Αθανασούλη, Νεονάκη, Μαλέσιου κ.ά.

Επομένως δεν είναι εύκολος αντίπαλος, πέραν του ότι σ’ αυτή την κόντρα με τον Κοντομηνά έχει την έστω σιωπηρή συναίνεση όλων των άλλων, αφού είναι γνωστό το τι λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις για την τακτική του Κοντομηνά να πάρει όλες τις φίρμες.

Εξάλλου και η κοινή γνώμη δεν είναι απαθής σ’ αυτή την εξέλιξη που έχει πολύ ενδιαφέρον…

Τα σενάρια πώλησης

Εκτός από το ενδιαφέρον της Γ. Αγγελοπούλου ή το ενδεχόμενο εμπλοκής Ιωάννου στο κανάλι, καταγράφεται και άλλο ένα ακόμη σενάριο. Ο σταθμός, όταν θα πιάσει συγκεκριμένο ποσοστό τηλεθέασης και εσόδων, θα πουληθεί -ή έστω θα δοθεί ένα ποσοστό- σε δύο ενδιαφερόμενους. Η πρώτη είναι η SBS Broadcasting με την οποία έχει εξαιρετικές σχέσεις ο Δημ. Κοντομηνάς. Προ εξαμήνου γράφαμε πως υπάρχει μια συμφωνία, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, για πώληση του 10% του καναλιού. Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος Modern Times Group που εκδίδει τη δωρεάν εφημερίδα «Metro». Οι ζημιές του ομίλου είναι μεγάλες. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Alpha TV «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση» έχει συσσωρευμένες ζημιές 90.247.500 ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ και ζημιές χρήσης 37.742.339 ευρώ το 2004, με τζίρο 53.771.781 ευρώ

Η «Alpha Entertainment» έχει συνολικές ζημιές 1.891.295 ευρώ και η «Alpha Ραδιοφωνική», ιδιοκτήτρια του Alpha Radio 98,9, συσσωρευμένες ζημιές 3.205.511. Ο όμιλος ΜΜΕ του Alpha είναι μεγαλύτερος, έχοντας και άλλες ζημιογόνες εταιρείες. Σύμφωνα με το ΕΣΡ στον Alpha μετέχουν σήμερα οι:

-Δημήτρης Κοντομηνάς 24,08%
-Γιώργος Ψαρράς 25%,
– Mantelord Investments Limited (Μαρία Κοντομηνά)22,22%,
-Interfinance συστήματα οικονομικών υπηρεσιών 25%
– Alpha Entertainment 3,71% (Χρήστος Μπαλής 35,81%, Αθανάσιος Πήττας 24,19%, Δημ. Κοντομηνάς 25%, και Mantelord 25%).

Αντίστοιχα στο Alter συμμετέχουν σήμερα οι:

-Modern Times 24,998%
-Ανδρέας Γ. Κουρής 15,446%
-Γιώργος Κουρής 13,581%
-«Πρες Ελλάς» 11,419%
-«Love Radio Broadcasting» 9,39%,
-Marfin 3,735%
– Λοιποί μέτοχοι 21,431%

Αντιδράσεις στο Ίδρυμα Ωνάση

Ανησυχία επικρατεί και στο Ίδρυμα Ωνάση για πολλούς λόγους. Ο νέος του πρόεδρος Αντώνης Παπαδημητρίου κατείχε μέχρι πρότινος το 3,7% του σταθμού, σύμφωνα με τα επίσημα μετοχολόγια. Το Ίδρυμα επένδυσε πολλά χρήματα στην υπόθεση της συνδρομητικής τηλεόρασης, ακούγοντας τις εισηγήσεις του Σ. Τσοτσορού για το μέλλον της Alpha Digital Synthesis. Τελικώς η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση και το Ίδρυμα έχασε την υπόθεση στα δικαστήρια διαιτησίας στο Λονδίνο. Πολλοί λένε πως με τα χρήματα στον ελεύθερο Alpha και τη συνδρομητική θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί ένα ακόμη καρδιολογικό νοσοκομείο.


Σχολιάστε εδώ