Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

«Δεν έχουμε διάθεση να χαλάσουμε το πάρτι κανενός. Μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι μας, ο καθένας μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις του. Μην πιστέψει, όμως, κανείς, μα κανείς, ότι οι αγορές είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που αποφάσισε να χαρίσει πλούτη σε φτωχούς και αδυνάτους.

Είμαστε θεατές σε ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, το οποίο μας αρέσει τόσο πολύ που έχουμε ξεχάσει πλήρως την πραγματικότητα. Πότε θα τελειώσει αυτό το έργο; Άγνωστο! Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ούτε είναι σωστό να απέχει ένας παίκτης από την αγορά, επειδή οι τιμές είναι φουσκωμένες. Το ζητούμενο είναι να παίρνει ταυτόχρονα και μέτρα προφύλαξης. Να φροντίζει να αυξάνει, για παράδειγμα, τη ρευστότητά του, έτσι ώστε να μην τον αγγίξει η όποια κρίση, όποτε κι αν μας προκύψει. Να μην ξεχνάει, δηλαδή, ποια είναι η πραγματική κατάσταση και να μην τη συγχέει με την εικονική πραγματικότητα των αγορών…».

Για να μη λέτε, δηλαδή, πως σκεπτικισμό απέναντι στα τεκταινόμενα και σύνεση ως προς τη μελλοντική μας δραστηριοποίηση στο ΧΑ εκφράζει μόνον αυτή εδώ η στήλη.

Πέρα όμως από τις όποιες προσωπικές ή μη απόψεις, υπάρχει και η απτή πραγματικότητα. Η οποία λέει πως ναι μεν η Σοφοκλέους εσχάτως διάγει εποχήν… ανθοφορίας, αλλά κατακαλόκαιρο να κρατηθεί μια τέτοια πορεία είναι κομματάκι δύσκολο. Ιδού λοιπόν τι λένε σήμερα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μέχρι χθες μας έλεγαν πως περνάμε μέρες του ’99 και δεν το έχουμε καταλάβει: Τάσεις συσσώρευσης εν όψει των επερχόμενων (;) και πολυαναμενόμενων deals προβλέπει η μία εταιρεία, την τήρηση στάσης αναμονής συστήνει στους επενδυτές μια άλλη ΑΧΕ, καθώς επιμένει πως οι μετοχές είναι υπερτιμημένες, και παράλληλα εντοπίζει σημάδια κόπωσης στην πορεία της αγοράς, ενώ οι πιο… διστακτικοί στο να πάρουν θέση αρκούνται να δηλώνουν πως η πορεία της οικονομίας και κυρίως ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής το 2006 εν όψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είναι -λένε- τo key point των επομένων ημερών! (Σ.Σ. αυτοί οι ξενόφερτοι πομπώδεις όροι μας μαράνανε και παλιότερα, αλλά μυαλό δεν βάλαμε).

Δεν λείπουν βεβαίως και οι φωνές εκείνων που διατρανώνουν την πεποίθησή τους πως η συγκυρία παραμένει ευνοϊκή, συνδέουν όμως ευθέως τα όσα μέλλει να δούμε στο ταμπλό με τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και με την εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποίησης που βρίσκεται εν εξελίξει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ακόμα όμως κι αυτοί οι υπεραισιόδοξοι παραδέχονται πως η αγορά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης τα οποία, σε συνδυασμό με το υπαρκτό σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων ρεύμα κατοχύρωσης των κερδών (το χαρακτηρίζουν μάλιστα ως «διορθωτική κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών»), μπορούν να περιορίσουν αισθητά τη θετική εικόνα της Σοφοκλέους, τουλάχιστον μέχρι να ανακάμψει κάπως ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών, κάτι που αυγουστιάτικα δύσκολα συμβαίνει.

Όπως και να έχει πάντως, σημαντική διαφοροποίηση στα τεκταινόμενα στο ΧΑ, που να αφορά μάλιστα και τον μέσο επενδυτή, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Γι’ αυτό, όσοι δεν έχουμε ακόμη πάει διακοπές, καλό θα ήταν να ξεκουραστούμε λίγο, ούτως ώστε αν τον Σεπτέμβρη δούμε φως στο τούνελ, να έχουμε κουράγιο να το ψάξουμε λίγο παραπάνω …

ΥΓ.: Σε νέα υψηλά όλων των εποχών αναρριχήθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Τουρκίας, πλησιάζοντας τις 30.000 μονάδες. Άσχετο, σε πρώτη ανάγνωση, αλλά κάτι μου λέει πως λίαν συντόμως θα γίνει σχετικό! Περισσότερα θα σας έχω την άλλη εβδομάδα …

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ