Και όμως, το φλερτ Γιώργου – Τσοβόλα δεν στηρίζεται σε καμιά αρχή!

Είναι επίσης δικαίωμα κάθε πολιτικού να διαχειρίζεται με τον τρόπο που θεωρεί προσφορότερο την πολιτική του αξιοπρέπεια.

Φυσικά αμφότεροι κρίνονται και για το ένα και για το άλλο.

Δεν είναι ωστόσο δικαίωμά τους -κάθε άλλο μάλιστα- να επιχειρούν μια χοντρή εξαπάτηση του λαού μέσω έντεχνων διαρροών, ότι… ποτέ δεν είχαν και καμιά σπουδαία πολιτική διαφορά και άρα το υπό εξέλιξη πολιτικό φλερτ να περιβληθεί τον μανδύα μιας «φυσιολογικής» εξέλιξης. Και είναι απορίας άξιο, ότι ένας συνάδελφος ο οποίος πράγματι κοσμεί τη δημοσιογραφία και αποτελεί παράδειγμα ήθους, ο Γιάννης Διακογιάννης, έπεσε θύμα έντεχνης παραπληροφόρησης και με σχετικό ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» προσπάθησε να μας πείσει ότι η επιχειρούμενη επαναπροσέγγιση Γιώργου-Τσοβόλα αποτελεί -περίπου- μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού οι δυο τους δεν είχαν -σχεδόν- καμιά… σοβαρή πολιτική διαφορά.

Είναι σαφές, και επιβεβαιώνεται και από πληροφορίες, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο μιας επιχειρούμενης ανανέωσης του προφίλ του, υπαγορευμένης από επικοινωνιολόγους, επιθυμεί την επιστροφή Τσοβόλα στο ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά πως αυτό θα του προσφέρει το απαραίτητο «αριστερό» άλλοθι και θα αποτελέσει το ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί εν όψει μάλιστα και των δημοτικών εκλογών, αλλά και της εμφανούς αδυναμίας του να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να βελτιώσει το αδύναμο και αμφισβητούμενο προφίλ του. Έτσι μπροστά στις κάμερες προσκάλεσε τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ «να τα πούνε». Και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή. Καταβάλλονται μάλιστα προσπάθειες να πραγματοποιηθεί η συνάντηση πριν από τα τέλη Αυγούστου, ώστε ο Γιώργος να πάει στη Θεσσαλονίκη αναβαθμισμένος με… αριστερές επιτυχίες.

Το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτήν την επιχείρηση πολιτικού «αρραβώνα» είναι το πώς θα προστατευθεί η αξιοπρέπεια του Δημ. Τσοβόλα, δεδομένου ότι μετά την αποχώρησή του απ’ το ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ άσκησε σφοδρότατη κριτική στο κόμμα, του οποίου σήμερα ο Γιώργος είναι επικεφαλής. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες μας:

• Αυτό ακριβώς είναι το σημείο, στο οποίο πάσχει η επαναπροσέγγιση εδώ κι έναν χρόνο περίπου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά τις ευρωεκλογές του 2004 ο Γιώργος επικοινώνησε και με τον Δημ. Τσοβόλα και με τον Μιχ. Χαραλαμπίδη και τους πρότεινε συνάντηση. Ο μεν Χαραλαμπίδης αρνήθηκε, ο δε Τσοβόλας άφησε ανοιχτό το θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπήρξε μεταξύ τους συνάντηση, χωρίς πάντως συνέχεια…

Σε κάθε περίπτωση, ενώ ο Τσοβόλας δεν αρνήθηκε κάποιας μορφής επαναπροσέγγιση, ωστόσο επέμεινε ότι στο ζήτημα της προστασίας της αξιοπρέπειάς του και της πολιτικής του κάλυψης δεν κάνει καμιά έκπτωση. Είναι άλλωστε γνωστό και μη αμφισβητούμενο πως ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σ’ αυτά ακριβώς τα ζητήματα πράγματι δεν κάνει καμιά διαπραγμάτευση…

Ακριβώς λοιπόν για να καλυφθεί, στήθηκε αυτή η επιχείρηση «αθώωσης» και των δύο, με κατευθυνόμενες έντεχνες διαρροές ότι… περίπου σε μια παρεξήγηση οφειλόταν η μη συμμετοχή των δυο τους στο ίδιο κόμμα και ότι ήρθε η ώρα να αρθεί η παρεξήγηση!

Εμείς θα υπενθυμίσουμε σήμερα ορισμένα μόνο περιστατικά (θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα) που δείχνουν με τον πιο κατηγορηματικό και μη αμφισβητούμενο τρόπο τις βαθύτατες μεταξύ τους πολιτικές διαφορές:·

• Ο Δημ. Τσοβόλας μετά την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ ασκούσε οξύτατη κριτική στην εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, της οποίας εκ των βασικών εκφραστών ήταν ο Γ. Παπανδρέου (και ως υπουργός Εξωτερικών) διεκδικώντας τη συνέχεια του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ.

• Στην τελευταία προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή (στις αρχές του 2000), στην οποία συμμετείχε ως πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, για την κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα (την είχε προκαλέσει μάλιστα ο ίδιος), ο Δημ. Τσοβόλας είχε αποκαλύψει επιστολή του Ανδρέα προς τον (τότε) Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, του 1992, με την οποία ασκούσε οξύτατη κριτική στην εξωτερική πολιτική της (τότε) κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και είχε ισχυριστεί ο Τσοβόλας, πως όσα δεν είχε προλάβει να υλοποιήσει ο Μητσοτάκης τα υλοποίησε το δίδυμο Σημίτη-Γ. Παπανδρέου!

• Όταν είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το περιβόητο Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, το οποίο στήριξαν και προωθούσαν οι Σημίτης-Γιώργος, ο Δημ. Τσοβόλας είχε πρωτοστατήσει στις εναντίον του αντιδράσεις, με εκδηλώσεις και ομιλίες (και στην Κύπρο) κατά του σχεδίου και του διδύμου που το προωθούσε. Μάλιστα είχε συγκροτήσει την Πατριωτική Κίνηση Πολιτών, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Γερ. Αρσένης, Παν. Κρητικός, Ν. Κατσέλη, για αντίδραση στην αποδοχή του σχεδίου.

Αυτά. Και θα μπορούσαμε, επαναλαμβάνουμε, να αναφέρουμε κι άλλα. Τώρα, είναι δικό τους θέμα να τα βρουν. Δικό τους και η διαχείριση της αξιοπρέπειάς τους. Αλλά ας μη μας δουλεύουν, ότι -περίπου- από… παλιά συμφωνούσαν και τους χώρισαν οι παρεξηγήσεις!


Σχολιάστε εδώ