Η μάχη σε εφημερίδες και ραδιόφωνο

•΅Το φθινόπωρο θα παιχθεί η μεγάλη μάχη για τον έλεγχο των αγγελιών. Στόχος της ομάδας των Μπόμπολα – Λαμπράκη – Κοντομηνά δεν είναι τόσο να πάρουν την αγορά όσο να προκαλέσουν ένα σοβαρό ρήγμα που θα επηρεάσει τα οικονομικά της εταιρείας Χ. Κ. Τεγόπουλος, καθώς η «Χρυσή ευκαιρία» έδωσε το 2004 το 19% του τζίρου της εταιρείας. Η τελευταία προέβη σε δανεισμό 30 εκατ. ευρώ και επέστρεψε μετρητά στους μετόχους της. Στο παιχνίδι θα μπει και το συγκρότημα Αλαφούζου που συνεργάζεται και με τον έναν αντίπαλο πόλο -στη «Sportday» με τον Κοντομηνά, στην «Ευρώπη» με τον Μπόμπολα- αλλά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τον Κ. Τεγόπουλο. Άραγε το έπαθλο είναι η «Ελευθεροτυπία», καθώς πριν από δύο καλοκαίρια έφτασαν μια ανάσα από μία εκτυπωτική συμμαχία;

•΅Η μάχη των πρωινών φύλλων δεν είναι αμελητέα υπόθεση. Το αντίθετο. Η «Καθημερινή» σχεδιάζει να μπει δυναμικά στον ανταγωνισμό, βάζοντας κάθε μέρα και ένα ένθετο, ξεκινώντας από την έκδοση του αυτοκινήτου. Τα υπόλοιπα δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Στόχος του συγκροτήματος του Νέου Φαλήρου είναι να ελέγξει την αγορά, εκτοπίζοντας το «Βήμα». Ο ΔΟΛ φρόντισε να διαρρεύσει πως δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της έκδοσης του καθημερινού «Βήματος». Είναι όμως αλήθεια; Μπορεί το τελευταίο διάστημα να υπάρχει μια φιλοκυβερνητική στροφή του φύλλου και να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο ΔΟΛ, που είναι σε δύσκολη οικονομικά θέση, θα μπορεί να χρηματοδοτεί διαρκώς την έκδοση. Η τρίτη και τελευταία παραίτηση του Δαμιανού Χατζηκόκκινου από τη διεύθυνση των οικονομικών υπηρεσιών είναι μία σαφής ένδειξη.

•΅Τα απογευματινά φύλλα όπως το «Έθνος» ή τα «Νέα» θέλουν να κάνουν ανανέωση, αν και για τα «Νέα» εκτιμάται πως θα επέλθουν περικοπές. Η μάχη στα κυριακάτικα είναι πλέον μεταξύ τεσσάρων εφημερίδων. Το «Θέμα» είναι στην πρώτη θέση τις περισσότερες εβδομάδες, παίρνοντας κοινό κυρίως από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η οποία γερνάει επικίνδυνα. Το «Βήμα» δείχνει να έχει χάσει την ορμή του και τις εμπνεύσεις του και το «μπούκωμα» του κόσμου με περιοδικά δεν έχει αποτέλεσμα. Η τελευταία καλή κίνηση του «Έθνους» ήταν πριν από ενάμιση χρόνο με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, ενώ η «Καθημερινή» δείχνει να μην μπορεί να τους χτυπήσει.

Κεντροδεξιός Τύπος: Ο μόνος σίγουρος είναι ο «Αδέσμευτος» του Δ. Ρίζου. Στον «Ελεύθερο Τύπο» οι εξελίξεις αφέθηκαν για μετά τον Σεπτέμβριο. Ήδη το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη αποφάσισε την ανάθεση της μελέτης βιωσιμότητας και ανεύρεσης κεφαλαίων στην Εθνική Τράπεζα -άρα και την επαφή με όποιον ενδιαφερθεί για εξαγορά της εφημερίδας- και τα μέλη του έφυγαν για διακοπές. Το περίεργο, όπως επισημαίνουν πολιτικές πηγές που είναι ενήμερες για τα τεκταινόμενα στη μεγαλύτερη εφημερίδα της παράταξης, είναι η σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων ανάμεσα σε όλους αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Εκτιμούν ως περίεργο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν έγινε προσπάθεια της ηγεσίας να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όταν κάτι ανάλογο συμβαίνει με άλλες εφημερίδες, ενώ, όπως τονίζεται, απορρίπτονται σίγουρες λύσεις όπως η ανάπτυξη της εφημερίδας μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Η οικογένεια Σαραντόπουλου είναι στο χείλος του γκρεμού με την «Απογευματινή». Υπάρχει η εκτίμηση πως ούτε η εθελούσια έξοδος των 60 εργαζομένων θα ωφελήσει την εφημερίδα, καθώς τα χρέη των 25 εκατ. ευρώ δύσκολα καλύπτονται. Μετά τον Σεπτέμβριο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ως τότε διευθυντής της εφημερίδας από σύμβουλος έκδοσης ορίστηκε ο Τίτος Αθανασιάδης. Τι θα γίνει όμως και με τα έντυπα του Γ. Τράγκα, ο οποίος θέλει να αγοράσει την «Απογευματινή»; Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως ίσως υπάρξουν ξένοι επενδυτές στις εφημερίδες του από το φθινόπωρο.

•΅Το ραδιόφωνο αποτελεί μια θολή αγορά, στην οποία ξεχωρίζουν τρία «μεγαθήρια» με τρεις περιφερειακούς παίκτες. Η οικογένεια Αλαφούζου έχει συνολικά τρεις σταθμούς (Σκάι και Red στον κύκλο συμφερόντων Γ. Αλαφούζου, Μελωδία στην «Καθημερινή») και φιλοδοξεί να αγοράσει τέταρτο. Ο Όμιλος Κυριακού έχει δύο στην Αθήνα (ΑΝΤ1, Ρυθμός) και δύο στη Θεσσαλονίκη (ΑΝΤ1 Θεσσαλονίκης, Banana), όπως και η SBS (απευθείας τον Λάμψη και μέσω της HRS υπάρχει η εμπορική εκμετάλλευση του Village). Στον κύκλο συμφερόντων της οικογένειας Γ. Κουρή είναι ο Love και ο Orange και του Κ. Γιαννίκου ο John Greek, ενώ και η πλευρά Κωστόπουλου ελέγχει τον Nitro και συνεργάζεται με τον πρώτο Sfera. Σημαντικές δυνάμεις είναι ο Σπορ FM, αλλά και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ άλλοι έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ο Flash της οικογένειας Κόκκαλη, που ελέγχεται -προς το παρόν- από τον Σ. Πουλόπουλου είναι στη 14η θέση της κατάταξης βάσει ακροαματικότητας, την ίδια ώρα που είναι ο Planet εκτός αγοράς. Οι ενημερωτικοί χάνουν δύναμη με συνοπτικές διαδικασίες και, αν δεν κάνουν κάτι, θα χάσουν και άλλα ποσοστά.


Σχολιάστε εδώ