Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία

Ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 1995 τον είχε απομακρύνει απ’ όλα σχεδόν τα κέντρα αποφάσεων, με αποτέλεσμα όλες οι εξουσίες να βρίσκονται από τότε κιόλας στα χέρια του ετεροθαλή αδερφού του πρίγκιπα Αμπντάλα, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα την εξουσία την επομένη της ταφής του Φαχντ.

Παρ’ όλα αυτά, με τον θάνατο του Φαχντ έφθασε στο τέλος της και η μεταβατική εποχή για τη Σαουδική Αραβία που ξεκίνησε με την ανοιχτή εμπλοκή του Ριάντ στο σκάνδαλο Ιρανγκέιτ (που αφορούσε τη χρηματοδότηση των συμμοριών των Κόντρας στη Νικαράγουα) τη δεκαετία του ’80 και τελείωσε με την εγκατάσταση στα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας αμερικανικών βάσεων στρατηγικής σημασίας που καθιστούν εφικτό τον αμερικανικό έλεγχο στον Περσικό Κόλπο και τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Η φιλοαμερικανική στροφή της Σαουδικής Αραβίας που συντελέστηκε επί Φαχντ προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, καθώς όχι μόνο οι Σαουδάραβες, αλλά όλοι οι Άραβες θεώρησαν μέγιστη προσβολή την αμερικανική απόβαση στα ιερά γι’ αυτούς εδάφη που φιλοξενούν τα δυο σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της θρησκείας τους. Η μετατροπή της Σαουδαραβίας, που διαθέτει στο υπέδαφός της το 25% των βεβαιωμένων πετρελαϊκών κοιτασμάτων παγκοσμίως, σε προτεκτοράτο και η φτώχεια και η ανεργία που προκλήθηκαν από τη στιγμή που τα δημόσια οικονομικά του Ριάντ άρχισαν να καταρρέουν από το βάρος των τεράστιων πολεμικών δαπανών που επιβλήθηκαν από το Πεντάγωνο, οδήγησε χιλιάδες νέους στην αγκαλιά του εξτρεμισμού της Αλ Κάιντα. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον άμεσο κίνδυνο, το καθεστώς της Σαουδαραβίας προχώρησε υπό τις οδηγίες του πρίγκιπα τότε Αμπντάλα στη σύλληψη και τη δολοφονία δεκάδων ηγετών που συνδέονταν με τον Μπιν Λάντεν – εκλεκτό μέλος και αυτός κάποτε της πολυπληθούς βασιλικής οικογένειας.

Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τον Αμπντάλα θα δώσει νέα ισχυρότερη ώθηση στη φιλοδυτική στροφή του βασιλείου, οξύνοντας τις αντιθέσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις, καθώς ο νέος ηγέτης όχι μόνο έχει θερμές σχέσεις με τον ίδιο τον Τζορτζ Μπους και έχει συνταχθεί πλήρως με την αντιτρομοκρατική σταυροφορία, αλλά είναι και θερμός οπαδός της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας. Όσο για το πάθος του να αξιοποιεί πλήρως τα δικαιώματα που του παρέχει η ισλαμική θρησκεία, έχοντας παντρευτεί περισσότερες από 30 φορές και έχοντας τέσσερις επίσημες συζύγους ταυτοχρόνως (!) ή για ρεπορτάζ που τον φέρουν να ενθαρρύνει τη διαφθορά που επικρατεί στη στρατιά που συγκροτούν οι 7.000 περίπου πρίγκιπες και πριγκίπισσες της βασιλικής οικογένειας, δεν φαίνεται σύμφωνα με τους Αμερικάνους, που του έχουν δώσει το χρίσμα, να αντιστρατεύονται τις φιλελεύθερες αρχές. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν…


Σχολιάστε εδώ