Εκλογικός νόμος: Ούτε κρύο ούτε ζέστη για την Αριστερά

Όσο για το διά ταύτα, τα στελέχη και των δύο κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επαναλαμβάνουν την πάγια θέση τους υπέρ της εφαρμογής της απλής αναλογικής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την «απεικόνιση των πραγματικών συσχετισμών στα αυτοδιοικητικά όργανα και το φυσικό επακόλουθο όλων αυτών, την εκλογή δηλαδή δημάρχων και νομαρχών από τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια».

Στον Περισσό σημειώνουν με νόημα ότι και ο ισχύων εκλογικός νόμος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι «καλπονοθευτικός», αφού «ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα» και τον «εκβιασμό των συνειδήσεων των ψηφοφόρων των μικρότερων παρατάξεων».

Όσο για τις αλλαγές που φέρεται να προωθεί η ΝΔ, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι βρίσκονται «στην ίδια ακριβώς γραμμή πλεύσης, προσαρμοσμένη, όμως, στις μικροκομματικές της επιδιώξεις».

Το αποτέλεσμα και σε αυτήν την περίπτωση, συνεχίζουν, θα είναι ένας συνδυασμός με ποσοστό, τουλάχιστον, 42% να εκλέγει δήμαρχο ή νομάρχη και να παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία των συμβούλων και παράλληλα οι ψηφοφόροι των μικρότερων -πέραν της πρώτης και δεύτερης- σε δύναμη παρατάξεων να βρίσκονται «υπό συνεχή πολιτικό εκβιασμό».

Επί της ουσίας, στο ΚΚΕ δεν διαχωρίζουν τις προτάσεις Μεϊμαράκη από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η ΝΔ «βαδίζει με συνέπεια στα βήματα του ΠΑΣΟΚ και φιλοδοξεί να το ξεπεράσει».

Στην Κουμουνδούρου τώρα κάνουν κι αυτοί λόγο για «προσπάθειες επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού», θυμίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Παυλόπουλος, στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είχε πει πως δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, πίσω από τις προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκεται η προσπάθειά της να αποφύγει αυτό που λέμε «γενική αντικυβερνητική διάθεση του κόσμου». «Πάγια θέση μας», συνέχισε το ίδιο στέλεχος, «είναι οι όποιες αλλαγές να γίνονται πολύ έγκαιρα, με ευρεία συναίνεση των ίδιων των ενδιαφερομένων και να ισχύουν σε κάθε περίπτωση από τη μεθεπόμενη φορά».

¶λλα στελέχη τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής για τους δημοτικούς συμβούλους και για όλες τις αυτοδιοικητικές βαθμίδες, υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων, πλειοψηφικών, για τον δήμαρχο, κάτι που συνεπάγεται και δεύτερη Κυριακή. Απαντώντας στο ερώτημα αν το 42% μπορεί να ευνοήσει σε περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια στελέχη απαντούν ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών «κρίνεται κάθε φορά εντελώς συγκεκριμένα, στον συγκεκριμένο χώρο, από το αν υπάρχει ή όχι δυναμική και όχι από το άθροισμα των επιμέρους κομμάτων».

Επ’ αυτού δεν παραλείπουν να σημειώσουν με νόημα ότι η απόφαση του κόμματος είναι η αυτόνομη κάθοδος στις μεγάλες πόλεις και νομαρχίες και αν γίνουν κάποιες επί μέρους τοπικές συνεργασίες, αυτές θα γίνουν «με το σεβασμό της τοπικής ιδιαιτερότητας και δυναμικής» και ανεξαρτήτως εκλογικού νόμου.


Σχολιάστε εδώ