Δεν «σπάει» η υπερνομαρχία!

Και αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να γίνει για τους εξής λόγους:

• Δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Και εφόσον ένα βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να περάσει τις αλλαγές είναι ότι αυτές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της, αν πάει σε αλλαγές που δεν προβλέπονται, θα είναι ευάλωτη σε κριτική.

• Για λόγους εθνικούς, εύκολα κατανοητούς, δεν γίνεται να καταργηθούν οι υπερνομαρχίες Έβρου – Ροδόπης και Καβάλας – Ξάνθης – Δράμας. Επομένως θα ήταν οξύμωρο να καταργηθεί η μία υπερνομαρχία (Αθήνας – Πειραιά) και να παραμείνουν οι άλλες δύο…

Επειδή όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα στη μεγαλύτερη υπερνομαρχία, όπου κυρίως παίζονται οι εντυπώσεις, ήδη αναζητείται πρόσωπο εκτός του χώρου της ΝΔ, το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη. Το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο Κώστας Καραμανλής και έγκυρες πληροφορίες μας κάνουν λόγο για πρόσωπο-έκπληξη που θα συζητηθεί ευρύτατα… Σε ό,τι αφορά, τέλος, το νέο εκλογικό σύστημα για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

• Εκλογή δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή, εφόσον συγκεντρώσουν ποσοστό 42% ή 43%. Και αυτό θα αφορά όλους τους δήμους και όχι μόνο τους καποδιστριακούς, όπως ήταν μια σκέψη. Και φυσικά θα περιλαμβάνει και τις νομαρχίες.

• Εκλογή των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων με απλή αναλογική σε δεύτερη κάλπη.

• Ταυτόχρονη εκλογή, σε άλλη κάλπη, των αιρετών μελών των περιφερειακών συμβουλίων.


Σχολιάστε εδώ