Αύξηση τιμολογίων κατά 30%, τηλεθέαση 20% και τρία νέα επίγεια κανάλια

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομίας στέλνει εγκύκλιο σε όλες τις ΔΕΚΟ εκτός χρηματιστηρίου να κάνουν τους επόμενους σχεδιασμούς τους με δεδομένα την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3% ως 5% και την αύξηση των τιμολογίων τους κατά 3%, η διοίκηση της ΕΡΤ καταθέτει στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη την αναμόρφωση του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΡΤ ΑΕ με εκτιμήσεις και σχέδια για τα έτη 2005-2008, στο οποίο προσφέρεται αύξηση τιμολογίου υπέρ ΕΡΤ κατά 30%!

Η αντίφαση είναι πασιφανής και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για τα επιτελεία της. Η ΕΡΤ ως μόνη ΔΕΚΟ εκτός χρηματιστηρίου έχει το προνόμιο να πάρει αύξηση 30% και όχι 3%;

Το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο υπόσχεται «ανάπτυξη» της εταιρείας που θα επιτευχθεί με την αύξηση της τηλεθέασης ως εξής: Ως τις 30 Ιουνίου 2006 10% για τη ΝΕΤ, 4,5% για την ΕΤ1 και 2,1% για την ΕΤ3, ως τις 30 Ιουνίου 2007 11% για τη ΝΕΤ, 5% για την ΕΤ1 και 2,1% για την ΕΤ3 και ως τις 30 Ιουνίου 2008 12%, 5,5% και 2,1% αντίστοιχα.

Το σύνολο της υποσχόμενης τηλεθέασης είναι 19,6% και για τα τρία κρατικά κανάλια. Ανάλογη υπόσχεση αύξησης της ακροαματικότητας δίνεται και για τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ με συνολικό ποσοστό την ίδια ημερομηνία (30/6/2008) το 23,5%.

Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ θα φτάσει το 8%, η ΝΕΤ FM το 3,8%, το Δεύτερο Πρόγραμμα το 6%, το Τρίτο Πρόγραμμα το 2,7% και ο Κόσμος το 3%.

Και εμπορικό ραδιόφωνο

Θα γίνει ανάπτυξη του δορυφορικού προγράμματος και πιλοτική εφαρμογή τριών επίγειων ψηφιακών καναλιών. Το πρώτο κανάλι θα απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες (κωφούς και τυφλούς), το δεύτερο θα είναι ψυχαγωγικό με σίριαλ της ΕΡΤ (παλιά -εννοείται- και ταινίες ελληνικές) και το τρίτο θα είναι αθλητικό με επαναλήψεις των μεταδόσεων της ελεύθερης αναλογικής ΕΡΤ και αθλήματα λιγότερο δημοφιλή. Η πειραματική εκπομπή της ψηφιακής τηλεόρασης προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2006 και θα έχει αυτόνομη διοίκηση.

Η εταιρεία που θα αναλάβει την ψηφιακή τηλεόραση προέρχεται από την παλιά Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση που μετονομάστηκε σε Ελληνική Ψηφιακή Τηλεόραση ΑΕ, με ταυτόχρονη εκχώρηση σε αυτήν των «new media» και μέρους της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ ΑΕ, με αποτέλεσμα να έχει κεφάλαια ύψους 226 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΡΤ θα αναπτύξει τις υπηρεσίες του Ίντερνετ και κυρίως τα SMS και εμπορικό ραδιοφωνικό σταθμό. Το εν λόγω σχέδιο μιλάει για ένα ραδιόφωνο με μικρό αριθμό εργαζομένων, το οποίο θα μεταδίδει μόνο εμπορικές επιτυχίες και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσει το 8% της ακροαματικότητας! Ο ίδιος στόχος, βέβαια, καταγράφεται και για την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Ακόμη προβλέπεται η ανάπτυξη στα Μουσικά Σύνολα, στο Τρίτο Πρόγραμμα, στη «Ραδιοτηλεόραση», στον τομέα της κινηματογραφίας και στη διοργάνωση της Γιουροβίζιον και του Φεστιβάλ Τραγουδιού.

Πώς θα υλοποιηθούν όλες οι παραπάνω υποσχέσεις; Κατά το σχέδιο της ΕΡΤ, με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους και των εσόδων και το ολοκληρωμένο σύστημα κατάρτισης και παρακολούθησης προϋπολογισμού. Από όλα τα παραπάνω τίποτε απολύτως δεν είναι δεδομένο, εκτός από το ανταποδοτικό τέλος, που υπολογίζει ότι έχει ήδη στα συρτάρια της από τον Ιανουάριο του 2006. Στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ ΑΕ καταγράφεται η ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ, η αξιοποίηση του μουσειακού και αρχειακού υλικού, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ