«Όχι» Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές

Άνευ λόγου και αιτίας και χωρίς καν το κύμα των αντιδράσεων κατά των μεταρρυθμίσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση -είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν παταγώδης αποτυχία κατά κοινήν ομολογία η συγκέντρωση για την απεργία της ΓΣΕΕ- οι δηλώσεις για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό αποσυντόνισαν την κυβέρνηση και επέφεραν ανησυχία σε υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς και στην κρατική μηχανή γενικότερα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστάτωση και φυσικά πολλά ερωτήματα ως προς το τι ακριβώς επιδιώκεται με τη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε με μία τουλάχιστον ατυχή δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μίλησε για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρήσουν στην παράλυση του κράτους…

Η δήλωση προκάλεσε πολλά σχόλια και στην αρχή διοχετεύθηκε εντέχνως σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης πως «δεν μπορεί να το είπε έτσι αυτό ο Μεϊμαράκης», υπονοώντας ότι… ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Η αλήθεια ήταν πως… «έτσι το είπε».

Δεν κατανοούσε φυσικά εκείνη τη στιγμή ο γραμματέας του κόμματος το αυτονόητο, ότι δηλαδή τη δήλωση θα σπεκουλάριζε εντέχνως ο γνωστός προπαγανδιστικός μηχανισμός και θα δημιουργούσε σύγχυση στην κυβέρνηση και στους αντίστοιχους μηχανισμούς της. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να «μαζευτεί» το όλο θέμα είτε με δηλώσεις «υποστηρικτών» των απόψεων Μεϊμαράκη είτε με αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του ιδίου όπως: «Δεν καταλαβαίνω από πότε η προσφυγή στους πολίτες θεωρείται απειλή. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκουμε εκλογές, αλλά προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Από τη στιγμή που επιμόνως ρωτήθηκα τι θα κάνει η κυβέρνηση, αν παραλύσει η χώρα από αντιδράσεις, κάτι που ασφαλώς δεν πιστεύω, απάντησα ότι οι δημοκρατίες δεν έχουν αδιέξοδα».

Ήταν ξεκάθαρο ότι ο γραμματέας του κόμματος, μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του, επιχείρησε με την παραπάνω παρέμβαση να διορθώσει κάπως τα πράγματα.

Ωστόσο, ορισμένα μίντια που σπεκουλάρισαν το σχετικό θέμα εξακολουθούσαν την επομένη το… βιολί τους, υποστηρίζοντας ότι «ο Μεϊμαράκης επιμένει στις απόψεις του». Ταυτόχρονα με βάση το λογικοφανές «από πότε η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θεωρείται απειλή για τη δημοκρατία» (απορίας άξιον είναι πού βρήκαν τέτοια ερμηνεία) στην ίδια γραμμή με τον γραμματέα του κόμματος πέρασαν οι Νικήτας Κακλαμάνης και Γιώργος Βουλγαράκης.

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι Δημήτρης Σιούφας, Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ φαίνεται πως αντίθετοι είναι και οι Γιώργος Σουφλιάς, Προκόπης Παυλόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος και η πλειονότητα των υπουργών της κυβέρνησης.

«Γιατί ο Καραμανλής να επιβεβαιώσει μια πλειοψηφία που έχει;», αναρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι «ο Καραμανλής έχει λαϊκή εντολή για να προχωρήσει και να κάνει ρήξεις».

Τι παίζεται στην πραγματικότητα

Εάν οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής επιθυμούσε με κάθε τρόπο να προχωρήσει σε ερμηνεία του φαινομένου «πρόωρες εκλογές», δεν θα έβρισκε τίποτε ουσιαστικό στο παρασκήνιο.

Σχετικοί σχεδιασμοί που έχουν κατά καιρούς γίνει και προτάσεις που έχουν υποβληθεί εδώ και έξι και πλέον μήνες εμπεριέχουν και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Στην περίπτωση κατά την οποία η όλη συγκυρία -εξουθενωτικές πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ, προβολή ουσιαστικών σκανδάλων με αποδείξεις που δημιουργούν ρήγματα στην κοινωνία, αναστατώσεις σε όλα τα επίπεδα σε κοινωνικούς εταίρους, μαζικές απεργιακές συγκρούσεις, διχογνωμίες και διαφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο κ.λπ.- ήταν πολύ αρνητική για την κυβέρνηση, τότε το όλο θέμα θα συνεζητείτο.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι μπορεί να συμβεί, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τίποτε από τη φθορά της κυβέρνησης, οι αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις είναι υποτονικές έως και αστείες, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να απειλήσει σοβαρά την κυβέρνηση, η κοινωνία είναι μοιρασμένη όσον αφορά την αναγκαιότητα των αλλαγών και γενικώς όλα είναι απόλυτα θετικά για την κυβέρνηση. Υπό την έννοια αυτήν ουδείς επιθυμεί πρόωρες εκλογές, η επίκληση των οποίων, ακόμη και για τους αυτονόητους λόγους της απάντησης που πρέπει να δοθεί σε μια συγκεκριμένη ερώτηση, δημιουργεί αναστάτωση και ανασφάλεια, σε μια περίοδο που απαιτείται ουσιαστική δουλειά, συνοχή και αποφασιστικότητα.

Ως εκ τούτου, η όλη ιστορία περί πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται ότι… πολυάρεσε στον πρωθυπουργό που εξέφρασε σε ορισμένους κύκλους τη δυσαρέσκειά του. Άλλοι κύκλοι, που προφανώς ήθελαν να δείξουν με το δάχτυλο τον υπαίτιο της όλης αναστάτωσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εξέφρασαν άλλες απόψεις που καμία όμως σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Θεωρούν οι κύκλοι αυτοί πιθανό ο γραμματέας του κόμματος να θέλει να γίνουν εκλογές για να… επιστρέψει στην κυβέρνηση, καθώς στη φάση αυτή έχει χρεωθεί με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και δεν θα είναι υπουργός στον επόμενο ανασχηματισμό.

Επίσης, ο Γ. Βουλγαράκης μετά και τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας δεν φαίνεται να αλλάζει εύκολα πόστο, αφού θεωρείται επιτυχημένος σε αυτό το πεδίο δράσης και κανείς πρωθυπουργός δεν θα τον άλλαζε σε μια περίοδο που και οι γνώσεις και η πείρα του είναι πολύτιμες. Όλα, αυτά, όμως ανατρέπονται στην περίπτωση πρόωρων εκλογών…

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε στους συνεργάτες του: «Δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα με βάση τον προγραμματισμό μας στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η ελληνική κοινωνία».


Σχολιάστε εδώ