Υπό παρακολούθηση 300 μουσουλμάνοι στην Αθήνα

Μία νεοσύστατη υπηρεσία, που κατά τα αγγλικά πρότυπα θα έχει τον τίτλο «Μονάδα Ερευνών για τη Χρηματοδότηση Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος», έχει ήδη βάλει στο… μικροσκόπιό της τις κινήσεις, τις διασυνδέσεις και τις οικονομικές συναλλαγές 150.000 μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα. Περίπου 300 από αυτούς βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, καθώς κρίθηκε ότι θα ήταν δυνατό να έχουν κάποιου είδους επαφές με τη διεθνή τρομοκρατία!

Στην ευρύτατη αυτήν επιχείρηση για τον έλεγχο υπόπτων τον κύριο λόγο έχουν ειδικοί στο «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος από τη Γιουροπόλ, οι οποίοι αναζητούν τις πηγές χρηματοδότησης των τρομοκρατών. Αυτοί καθοδηγούν την υπό ίδρυση μονάδα, που αποτελείται από έμπειρους αστυνομικούς της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Κρατικής Ασφάλειας και των Υποδιευθύνσεων Αλλοδαπών και Οργανωμένου Εγκλήματος, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη Χάγη από έμπειρα στελέχη της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας. Εκεί έμαθαν πώς να «ξεψαχνίζουν» τραπεζικές ενημερώσεις, εταιρικούς ή φιλανθρωπικούς λογαριασμούς, καθώς και τα αρχεία μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ATM) και να συγκρίνουν τα στοιχεία που βρίσκουν με άλλες πληροφορίες για να ακολουθήσουν τα οικονομικά ίχνη των στόχων τους.

Οι κινήσεις τους βασίζονται σε ένα εκτεταμένο σχέδιο που επεξεργάζεται ταυτόχρονα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, οι άξονες του οποίου έχουν κοινοποιηθεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο προβλέπει έρευνα σε βάθος για να βρεθεί αν, με οποιονδήποτε τρόπο, κάποιος από τους υπό έρευνα σχετιζόταν με τους επονομαζόμενους «εγκεφάλους», αλλά και όσους έχουν κατά καιρούς εξεταστεί ως ύποπτοι για τις επιθέσεις όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη! Ειδικά για τις ελληνικές αρχές έχει ζητηθεί να ερευνήσουν αν κάποιος από αυτούς πέρασε ποτέ -οποτεδήποτε- από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη θεωρία του αρχηγού της λονδρέζικης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Πίτερ Κλαρκ, κανείς δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε μια χώρα χωρίς να αφήσει κάποια οικονομικά ίχνη πίσω του. Η έρευνα για τις οικονομικές συναλλαγές ενός υπόπτου μπορεί να διαλευκάνει ποιος τον χρηματοδοτεί ή τον ενθαρρύνει. Και αν βρεθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ίσως βρεθεί και το… κλειδί της πόρτας, πίσω από την οποία κρύβονται αυτοί που συγκροτούν το δίκτυο, το οποίο οργάνωσε τις επιθέσεις. Ο ρόλος των αστυνομικών υπηρεσιών είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχαν αναλάβει το καλοκαίρι του 2002, κατά τις έρευνες για τη 17Ν, αλλά πιο περίπλοκος. Τότε προσπαθούσαν να χτίσουν το «κοινωνικό προφίλ» των τρομοκρατών για να φτάσουν στα ίχνη τους. Τώρα προσπαθούν να χτίσουν ένα όσο το δυνατόν εκτενέστερο «οικονομικό προφίλ» για όλους τους υπόπτους και να το ερευνήσουν σε βάθος χρόνου, ακολουθώντας το ως την πατρίδα τού υπό έρευνα ατόμου.

Η έρευνα γίνεται γύρω από τις οικονομικές συναλλαγές και τα ευρήματά της παραβάλλονται με αυτά που έχουν καταχωρισθεί στα αρχεία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ ώστε να οργανωθούν με χρονολογική σειρά. Ανάμεσα στις πληροφορίες που επεξεργάζονται οι αστυνομικοί βρίσκονται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, συναλλαγές μέσω επιταγών ή πιστωτικών καρτών, ύποπτες συναλλαγές σε καζίνο, τράπεζες, λογιστικά, μεσιτικά και δικηγορικά γραφεία, ποινικά μητρώα, καθώς και στοιχεία από αστυνομικά αρχεία. Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες η έρευνα είναι περισσότερο εξονυχιστική, αφού εκτιμάται ότι οι τρομοκράτες έχουν σχέσεις με κυκλώματα κλοπής προσωπικών δεδομένων και κατάχρησης μέσω πιστωτικών καρτών.

Όπως είναι φυσικό, η έρευνα είναι εξαντλητική, αφού κάθε συναλλαγή του υπόπτου οδηγεί σε νέες διασταυρώσεις, με άτομα σε διάφορες χώρες που και αυτά πρέπει να ερευνηθούν, ώστε να εντοπιστούν τυχόν χρήσιμα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να αποκαλύψουν το δίκτυο διασυνδέσεων ανάμεσα στους βομβιστές και τους χρηματοδότες ή ακόμα και αυτούς που τους εκπαίδευσαν. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μεταφέρονται σε βάσεις δεδομένων προκειμένου να ξεκινήσει η σκιαγράφηση των διασυνδέσεων των υπόπτων.

Την ίδια ώρα η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Κρατική Ασφάλεια και η Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών «χτενίζουν» τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα, αναζητώντας άτομα που θα μπορούσαν να έχουν σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία έστω και ως μεσάζοντες.

Γύρω στα 300 άτομα, για τα οποία κρίθηκε ότι το «προφίλ» τους είναι ύποπτο, έχουν αποκτήσει… «σκιά» και παρακολουθούνται συνεχώς, όπως και οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.

Ταυτόχρονα πάνω από 20 υπόγεια, αποθήκες, γκαράζ και μικρά καταστήματα, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, που χρησιμοποιούνται από τους μουσουλμάνους ως τζαμιά, βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση. Οι αστυνομικοί τα έχουν χαρτογραφήσει ανά εθνικότητα, καθώς οι περισσότερες από τις 30 εθνικές κοινότητες μουσουλμάνων που ζουν στην πρωτεύουσα χρησιμοποιούν διαφορετικά «τζαμιά».

Οι Μπανγκλαντέζοι διαθέτουν δύο χώρους στην Ομόνοια, έναν στην Αγίου Μελετίου, έναν στον Άγιο Ελευθέριο και έναν στα Κάτω Πετράλωνα. Οι Πακιστανοί έχουν «τζαμιά» στη Νέα Ιωνία, στον Κολωνό, στη Νίκαια, στο Περιστέρι, στην Ομόνοια, στον Πειραιά και στα Κάτω Πετράλωνα. Οι Αιγύπτιοι στα Καμίνια, στις Τζιτζιφιές και στο Μεταξουργείο, ενώ οι Άραβες έχουν «τζαμιά» στο Γουδί, στην Αχαρνών, στον Νέο Κόσμο και στη Συγγρού. H έλλειψη χώρων σβήνει τις διαφορές ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες με αποτέλεσμα να προσεύχονται κάτω από την ίδια στέγη. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τους άραβες μουσουλμάνους και τους ασιάτες ομοθρήσκους τους.

Φακέλωμα των καταθετών

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας οδηγούν σε πλήρες φακέλωμα όλων των καταθετών, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται πολύ σύντομα στις τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις που εξετάζονται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά και το τραπεζικό σύστημα, προβλέπουν την καταγραφή του ονόματος, της διεύθυνσης αλλά και του τραπεζικού λογαριασμού όλων των πολιτών που καταθέτουν ή διακινούν είτε μικρά είτε μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όλες οι μετακινήσεις κεφαλαίων που γίνονται προς οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περνούν από το μικροσκόπιο, σε μια προσπάθεια να κλείσει η κάνουλα της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο έλεγχος θα είναι ακόμη αυστηρότερος αν πρόκειται να διακινήσει ή να καταθέσει κανείς χρήματα σε λογαριασμό εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές αυτές στο καθεστώς που ρυθμίζει μέχρι σήμερα τις καταθέσεις και τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα γίνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά θα επεκταθούν σε όλα τα κράτη μέλη.


Σχολιάστε εδώ