Την κοπανάει ο Πολεμαρχάκης!

Ο πολυδιαφημισμένος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Ηρακλής Πολεμαρχάκης εκλήθη άρον άρον για να προσφέρει τα φώτα του στην οικονομία, αλλά τώρα νιώθει απογοητευμένος με όσα βλέπει και ακούει από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία ανταλλάσσει απόψεις!

Ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης είναι διεθνούς φήμης καθηγητής στην οικονομία και τα μαθηματικά. Προέρχεται από δημοκρατική οικογένεια, απεφοίτησε μαζί με τον Γιώργο από το Κολέγιο Αθηνών, έκανε εξαιρετικές σπουδές στην Αμερική και σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους θεωρητικούς στην οικονομία και τα μαθηματικά.

Η πρόσκληση από τον Γιώργο Παπανδρέου πριν από μερικούς μήνες ήταν ταυτόχρονα και πρόκληση.

Η συμφωνία ήταν ότι ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης θα πρόσφερε τις συμβουλές του στον κ. Παπανδρέου και θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ να βρει έναν άλλο δρόμο, ένα άλλο μοντέλο στην οικονομία, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει, σε βάθος χρόνου, να παρουσιάσει την εναλλακτική πρότασή του για την οικονομία σε κυβερνητικό επίπεδο. Η συμφωνία προέβλεπε ακόμη ότι ο κ. Πολεμαρχάκης δεν θα ασχολείτο με τα καθημερινά ζητήματα. Δεν θα έκανε τη λάντζα, όπως λέμε, αλλά η δική του συμβολή θα αφορούσε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Όλους αυτούς τους μήνες ο κ. Πολεμαρχάκης βοηθούσε τον Γιώργο, του έγραφε σημεία ομιλιών του στη Βουλή, σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και άλλους, όπως, για παράδειγμα, στη συζήτηση κατά την πρόταση δυσπιστίας πριν από ένα μήνα, αλλά και διάφορα άλλα που του ζητούσε ο κ. Παπανδρέου. Μέχρι εκεί όμως.

Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Πολεμαρχάκης είχε να αντιμετωπίσει και το κόμπλεξ που έβγαζαν απέναντί του άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παλιές καραβάνες, που έβλεπαν τον κ. καθηγητή με φθόνο, πιστεύοντας ότι ήρθε από την Αμερική για να τους το παίξει έξυπνος και… μάγκας.

Δεν συνέβη βέβαια κάτι τέτοιο από την πλευρά του κ. Πολεμαρχάκη. Ίσα ίσα, το αντίθετο, καθώς ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, σαν καλός πρωτοετής φοιτητής, πήγαινε σε όλες τις κομματικές συσκέψεις, συμμετείχε στις συνεδριάσεις των Συντονιστών από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στο κόμμα, παρακολουθούσε όλες τις συζητήσεις στις πολύωρες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και άκουγε τα στραβά και τα ανάποδα του κάθε στελέχους που είχε γνώμη για την οικονομία. Λιγομίλητος. Αφήνει πάντα τους άλλους να μιλάνε και όταν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο λαμβάνει τον λόγο και λέει την άποψή του.

Τώρα, μετά από λίγους μήνες παραμονής δίπλα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πολεμαρχάκης εμφανίζεται απογοητευμένος. Και πρόσφατα έλεγε σε προσωπικό του φίλο ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει τη θέση του συνεργάτη επί των οικονομικών που του προσέφερε ο κ. Παπανδρέου και να αναζητήσει την τύχη του σε κάποιο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Εκτός και αν βρεθεί η χρυσή τομή και συνδυάσει και τα δύο: και πανεπιστήμιο και ΠΑΣΟΚ, μια δυο φορές την εβδομάδα, όποτε χρειάζεται θα έρχεται από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Πολεμαρχάκης εξέφρασε το παράπονο ότι έχει καιρό να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Γιώργο, τη στιγμή που στην Αμερική έκαναν ουρά για να τον συναντήσουν στο γραφείο του, άλλα περίμενε πριν έρθει στην Αθήνα και άλλα βρήκε κατά τη συνεργασία του με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Τελευταία μόνο βρέθηκε για έναν καφέ μαζί του, αλλά η συζήτηση δεν ήταν όπως την περίμενε ή την προετοίμαζε. Ο Γιώργος σαν να απέφευγε κάτι…

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα δεν έχει ακόμη βρει τρόπο να τον πληρώνει -ήταν ένα πρόβλημα από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας- και συν τοις άλλοις η δουλειά που γίνεται μέσα στο κόμμα, στις συνεδριάσεις, πολλές φορές δεν καταλήγει πουθενά.

Από τη μέχρι τώρα πάντως παρουσία του στο ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι ο κ. Πολεμαρχάκης δεν ήταν ανταγωνιστικός με κανέναν.

Όπως έλεγαν στο «Π» στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον βλέπουν στις συνεδριάσεις, είτε των Συντονιστών είτε του Πολιτικού Συμβουλίου, οι περισσότεροι μιλούν με κολακευτικά λόγια για τον ίδιο. «Δεν είναι πολιτικός για να αντιπαρατίθεται με άλλους πολιτικούς και αντί να διαιρεί συνθέτει», έλεγαν ορισμένοι ΠΑΣΟΚοι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για άνθρωπο με πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να τον βοηθά στην εμπλοκή του με την πολιτική…

Ο καιρός πάντως θα δείξει αν τελικά ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης θα αφήσει τον Γιώργο για το Λονδίνο ή θα συνδυάσει καθηγεσία και συμβουλές στον αρχηγό.


Σχολιάστε εδώ