Πούλησαν και τα έσοδα!

Τώρα βέβαια όσο καλό είναι μια χώρα, εν προκειμένω η Ελλάδα, να πουλά τα έσοδα του Δημοσίου με σκοπό να πάρει δάνειο είναι ένα θέμα που χρήζει ενδελεχούς ανάλυσης. Θα μπορούσε βέβαια να γυρίσει ανάποδα ο υφυπουργός την αιχμή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρήκε λεφτά, χωρίς να επιβάλει μέτρα και φόρους.

Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε την τιτλοποίηση των οφειλών, προχωρώντας σε συμφωνία με τη Citigroup και την πορτογαλική BCP, στις οποίες και παραχώρησε το δικαίωμα της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται σε 18 δισ. ευρώ, περίπου, από τα οποία τα 7 με 8 δισ. ευρώ, περίπου, χαρακτηρίζονται ως επιδέξιμα είσπραξη.

Έναντι αυτής της παραχώρησης το ελληνικό δημόσιο θα λάβει, σε πρώτη φάση, από τις δύο τράπεζες δάνειο που θα κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3% και περίοδο εξόφλησης από 5 έως 10 χρόνια. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Citigroup και η BCP θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων από τα οποία θα κυκλοφορήσουν στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά και από τα έσοδα θα καλυφθεί το δάνειο που θα παραχωρήσουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιλογή αυτή του οικονομικού επιτελείου λήφθηκε υπό το βάρος της υστέρησης από την είσπραξη των εσόδων, η πορεία των οποίων, όπως έγραψε το «Π» την περασμένη Κυριακή, κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα, γύρω στα 5%. Παράλληλα, θα πρέπει να θυμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι στο τέλος του 2006 θα έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%.


Σχολιάστε εδώ