Ιουλιανά…

Εντούτοις, ρωτάμε: Ποιοι, με ποια κριτήρια, επέλεξαν τους εξακόσιους αντιστασιακούς της περιόδου 1967-74 που εκλήθησαν στη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24/07/05;

Στην τηλεόραση έγινε αναφορά σε αντιστασιακούς από το κίνημα του ναυτικού (το «Βέλος» κατέληξε στην Ιταλία, αν θυμάστε), το ΠΑΚ, το ΠΑΜ, τη Δημοκρατική Άμυνα. Δεν υπάρχει μείζων αντίρρηση, πέραν του γεγονότος ότι υπήρχαν και άλλες μικρότερες οργανώσεις εντός και εκτός της χώρας. Η καθεμιά είχε τη συμβολή της. Η Ιστορία δεν (μπορεί να) γράφεται επιλεκτικά. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοείται ο κύριος όγκος των δυνάμεων του ΠΑΚ που βρισκόταν τότε σε Δυτική Γερμανία – Ιταλία, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο αρχηγός του Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και αν αρέσει ή όχι σε κάποιους που μετέπειτα καρπώθηκαν τα πάντα… Είμαστε ακόμη πολλοί επιζώντες, με ονοματεπώνυμο, τηλέφωνα, διευθύνσεις. Φάουλ των συνεργατών σας η επιλογή αξιότιμε κύριε Πρόεδρε. Ο τεχνικός διαχωρισμός εσωτερικού – εξωτερικού θα μπορούσε να είχε εκλείψει. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι προηγούνται οι βασανισθέντες και εξορισθέντες. Μέγιστη η οφειλή όλων μας προς αυτούς τους ακέραιους αγωνιστές. Απλώς, θα μπορούσαν να κληθούν όλοι.

Η ΠΓΔΜ (Σκόπια) «δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σχετικά με το θέμα του ονόματος, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής της προοπτικής», διεμήνυσε στις 26/07/05 ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπούτσκοφσκι. Η ηγεσία των Σκοπίων αναμένει τη γνωμοδότηση της Κομισιόν στις απαντήσεις που έδωσε η χώρα στο ερωτηματολόγιό της, σχετικά με το κατά πόσο πληροί σειρά πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Ενώ λοιπόν η γείτων αναμένει γνωμοδότηση από την Ε.Ε. -μέλος της οποίας παρεμπιπτόντως είναι και η Ελλάδα- δηλώνει ότι «δεν είναι διατεθειμένη»(!) να συμβιβαστεί… Το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ. Υποθέτω ότι η χώρα μας πρέπει να κάνει κατανοητό στους Σκοπιανούς ότι η (μελλοντική) είσοδος τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ περνάει και από την Αθήνα. Ότι η υπάρχουσα «εκκρεμότητα» πρέπει να επιλυθεί. Ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ως χώρα με κλεμμένο όνομα. Ευελπιστούμε στην κινητοποίηση της δικής μας πλευράς σε διεθνείς οργανισμούς, σε forum, σε ευρύτερες πρωτοβουλίες.

Ευελπιστούμε στις πρωτοβουλίες των ευαισθητοποιημένων ελλήνων πολιτών, στην πίεση του απόδημου ελληνισμού.

Ευελπιστούμε στις παρεμβάσεις των φιλελλήνων ιστορικών, αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη -και αλλού- οι οποίοι φρίττουν το ίδιο όπως και εμείς με το επιχειρούμενο μέγεθος της παραχάραξης.

Οι μόνοι που πιθανόν να επιχαίρουν -πέραν του «μπλοκ» που στηρίζει τους Σκοπιανούς- είναι οι γνωστοί απο-εθνικοποημένοι. Αλλά εκεί η εξήγηση είναι προϊόν άλλης επιστήμης: της Ψυχαναλυτικής.

e-mail:[email protected]


Σχολιάστε εδώ