Θα χαθούν δισεκατομμύρια, αν κάνουμε αναλογικά πάρκα κεραιών, ενώ…

Αυτό σημαίνει πως το σημερινό ΕΣΡ δεν θα χορηγήσει άδειες, ενώ αν αυτές δοθούν, θα γίνει μάλλον το 2007, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τις εκλογές και τρία χρόνια πριν από τη χρονιά μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Με αυτά τα δεδομένα ενδεχομένως να είναι καλύτερο και για την κυβέρνηση και για τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων να ξεχάσουν την αναλογική αδειοδότηση και να προχωρήσουν από κοινού, νωρίτερα από το 2010, στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Διαφορετικά θα χαθούν κονδύλια και από την ΕΕ και από τους ιδιοκτήτες, διότι ως σήμερα οι συζητήσεις γίνονται για τα αναλογικά πάρκα κεραιών, ενώ η Ευρώπη σιγά σιγά περνάει στην ψηφιακή τεχνολογία. Αν ο Κ. Καραμανλής λάβει μια τέτοια απόφαση και φέρει πιο κοντά την ψηφιακή σύγκλιση στα μέντια (2008), θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Διαφορετικά η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν θα γίνει το 2010, με τους ρυθμούς που ακολουθούνται, αλλά το 2015!

Οι διαπραγματεύσεις για αναλογικά πάρκα κεραιών έχουν έρθει σε αδιέξοδο και μόνη λύση είναι η άμεση μεταφορά των κονδυλίων της ΕΕ στην κατασκευή των πάρκων κεραιών για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Εάν δεν γίνει αυτό, και τα χρήματα της ΕΕ θα χαθούν και θα γίνουμε μάρτυρες αυθαιρεσιών στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με την πιλοτική ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, όπως κάνει η ΕΡΤ. Τη θέση για την άμεση μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία έχει εγκαίρως καταθέσει ο Ρ. Μορώνης και στη Βουλή με μια από τις λίγες εμπεριστατωμένες μελέτες του ΕΣΡ. Οι συζητήσεις για τα αναλογικά πάρκα «κόλλησαν» για τρεις λόγους:

1. Η ΕΡΤ δεν θέλει να ενταχθεί στα πάρκα μαζί με τους ιδιωτικούς σταθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει δυσαρμονία στην εκπεμπόμενη ισχύ μεταξύ ΕΡΤ και ιδιωτών. Για παράδειγμα, όταν οι ιδιωτικοί σταθμοί θα κληθούν να εκπέμπουν με 25 kwatt erp από το πάρκο κεραιών του Υμηττού, η ΕΡΤ θα εκπέμπει με 500 kwatt erp από τις δικές της εγκαταστάσεις στον Υμηττό. Σήμερα οι ιδιωτικοί σταθμοί εκπέμπουν με ισχύ 250 kwatt erp από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους στον Υμηττό. Εάν γίνει κάτι τέτοιο και ισχύσει η αναλογία 25/500, τα σπίτια του Λεκανοπεδίου θα δυσκολεύονται να συντονιστούν στα ιδιωτικά κανάλια, καθώς στο βάθος της εικόνας τους θα βλέπουν και την ΕΡΤ. Είναι λογικό πως πολύ σύντομα οι ιδιώτες θα εγκαταλείψουν το πάρκο κεραιών και θα επανέλθουν στις αρχικές τους εγκαταστάσεις.

2. Οι περισσότεροι ιδιωτικοί σταθμοί έχουν αποκτήσει σύγχρονους πομπούς και κεραιοσυστήματα και ως εκ τούτου δεν θέλουν να επενδύσουν για τον ίδιο σκοπό, εντασσόμενοι έστω και σε επιδοτούμενα προγράμματα.

3. Είναι ανοιχτό το θέμα του διαχειριστή των πάρκων κεραιών, αφού κανένας από τους μεγάλους σταθμούς δεν θέλει να αναθέσει τη διαχείρισή του σε πιθανό ανταγωνιστή του. Αντιθέτως, αν η κυβέρνηση πάρει τη μεγάλη απόφαση και προχωρήσει άμεσα στην επίγεια ψηφιακή, δημιουργώντας ψηφιακά πάρκα κεραιών, τα οφέλη είναι πολλαπλά για το κοινωνικό σύνολο:

• Θα τελειώσουν οι παρεμβολές και το χάος. Παραδείγματος χάρη, δεν θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των τσοντοκάναλων να εκπέμπουν από όπου θέλουν, κλέβοντας τον κόσμο με τις «καυτές» γραμμές 9011. Ο εντοπισμός του θα είναι άμεσος

• Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ χωρίς να χάσει το τρένο.

• Θα γίνουν νέες τεχνολογικές πενδύσεις, ενώ θα ενισχυθεί και η αγορά τηλεοπτικών δεκτών, καθώς όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αγοράσουν νέες συσκευές κόστους περίπου 70 ευρώ.

• Από κάθε πομπό θα εκπέμπονται τέσσερα διαφορετικά προγράμματα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι σχεδόν μονόδρομος η δημιουργία κοινών χώρων εκπομπής.

• Ο διαχειριστής του πάρκου μπορεί να είναι κρατικός φορέας ή ο ΟΤΕ, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει σχέση με παραγωγή προγράμματος και διαφήμισης.


Σχολιάστε εδώ