Εκλέγονται δήμαρχοι με 42%… και την πρώτη Κυριακή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πρώτη φάση να εφαρμόσει τις αλλαγές αυτές στους καποδιστριακούς δήμους και βασικό χαρακτηριστικό τους θα είναι να εκλέγεται ο δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες σχεδόν σ’ όλους τους δήμους της χώρας με επαναληπτικές εκλογές.

Έτσι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι στους δήμους αυτούς -τους λεγόμενους και καποδιστριακούς- δήμαρχος θα εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από το 42%… Αντίστοιχες σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι και οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, ώστε να υπάρχει αναλογικότερη εκπροσώπηση στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και να είναι εφικτός ο σχηματισμός δημοτικής πλειοψηφίας.

Μάλιστα, όπως λέγεται, θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο με την κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Όπως είναι γνωστό, οι πληροφορίες αυτές είχαν δει το φως της δημοσιότητας και παλαιότερα, όμως, είχαν διαψευστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Τώρα επανέρχονται και φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις περάσει, παρά τις επιφυλάξεις που είναι πιθανόν να εκφράσουν τα άλλα κόμματα, αλλά και φορείς της αυτοδιοίκησης.

Δηλαδή, να ασκήσουν όλοι μαζί έντονες επικρίσεις κατά της ρύθμισης αυτής, μιλώντας κατά πάσα πιθανότητα για «δημάρχους μειοψηφίας», κάτι στο οποίο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απαντήσει με το επιχείρημα ότι με 42% εκλέγεται η κυβέρνηση της χώρας και ότι δεν κατανοεί γιατί δεν μπορεί να εκλέγεται ο δήμαρχος μιας πόλης. Απευθυνόμενη μάλιστα και στο ΠΑΣΟΚ θα το εγκαλέσει, αφού αυτό είχε ψηφίσει εκλογικό σύστημα αντίστοιχο με αυτό για την εκλογή των δημάρχων.

Πάντως, φαίνεται ότι οι αλλαγές αυτές προβλέπονται και σε επίπεδο κόμματος, αφού φαίνεται να σχετίζονται και με τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν.

Βασικός στόχος της πρότασης αυτής, της οποίας μάλιστα θιασώτης είναι και γραμματέας του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είναι να αποτρέψει τις οποιεσδήποτε συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της Αριστεράς, αφού σε ορισμένες περιοχές θα δώσει τη δυνατότητα σε καταξιωμένα στελέχη του ΣΥΝ ή του ΚΚΕ να εκλεγούν αυτόνομα από την πρώτη Κυριακή.

Θα συμπληρώναμε μάλιστα ότι στο πίσω μέρος των κυβερνητικών και κομματικών «εγκεφάλων» της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να είναι και το ότι με τον νέο τρόπο εκλογής των δημάρχων στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να δεχθεί ένα πλήγμα λόγω του πολιτικού κόστους που θα έχει υποστεί μέχρι τότε η κυβέρνηση, εξαιτίας της φυσιολογικής φθοράς που θα υπάρχει.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, αφού θα φανεί και η απήχησή της στον λαό μετά τα σκληρά μέτρα που έχει πάρει και τις αλλαγές που έχει κάνει. Και φυσικά δεν περιμένει ότι οι δήμαρχοι που θα χρίσει ως υποψηφίους σε μεγάλους δήμους θα βρουν και στήριξη από τα κόμματα της Αριστεράς, όπως σε άλλες περιπτώσεις όταν είχαν δημιουργήσει κοινά μέτωπα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό για διαπραγμάτευση με τους φορείς της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης το ζήτημα της εφαρμογής των αλλαγών αυτών και στις εκλογές για νομάρχες και νομαρχιακά συμβούλια τον Οκτώβριο του 2006.

Πάντως, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν οι μεγάλοι δήμοι από το νέο εκλογικό σύστημα, κάτι που όμως είναι πιθανό να μη γίνει δεκτό, γιατί τότε θα μιλάμε για εκλογικό σύστημα δύο ταχυτήτων.


Σχολιάστε εδώ