Διάδρομοι και Ψίθυροι

> Διάβαζα τις προάλλες, σε πολιτική εφημερίδα, παρακαλώ, μερικούς πολύ ενδιαφέροντες πίνακες με τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν, θετικά και αρνητικά, τους τελευταίους 28 μήνες στο ΧΑ. Συμπεράσματα;
Πρώτον, στις 20 πρώτες σε απώλειες μετοχές ΟΥΤΕ ΜΙΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες FTSE 20 και 40. ΟΥΤΕ ΜΙΑ! Άρα, μιλάμε για τον ορισμό της απαξίωσης της Περιφέρειας.
Στον αντίποδα, 40 και πλέον μετοχές έχουν ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ τις τιμές τους (σε πολλές περιπτώσεις τις έχουν ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ή και ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ!). Πόσες από αυτές ανήκουν στα λεγόμενα επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης; Τουλάχιστον οι μισές.
Τέλος, όσον αφορά το πόσες τράπεζες τα «πήγαν καλά», έχουμε και λέμε: Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank, Γενική, Eurobank, Αττικής έχουν επιτύχει άνοδο της τιμής τους από το +366% της Εθνικής έως και το +190% της Αττικής. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Τα συμπεράσματα δικά σας…

> Επιπλέον μέρισμα 0,35 ευρώ θα διανείμει η εταιρεία Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι ΑΕ, όπως είχε αποφασιστεί στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2005. Συνολικά θα διατεθεί το ποσό του 1,77 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος του υπολοίπου κερδών προηγούμενων χρήσεων. Εδώ κάπου αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον η ιστορία, διότι εκείνο το «προηγούμενων χρήσεων» μήπως θέλει να ξεχωρίσει τους παλιούς από τους… καινούργιους; Μια σκέψη έκανα τώρα και μη με ρωτήσετε ποιους καινούργιους εννοώ. Ψάχνοντας πάω κι εγώ… Ίδωμεν.

> Η ιστορία διδάσκει πως ο μεγαλύτερος κερδισμένος από… ιστορικές πτώσεις είναι πάντα ο πιο έτοιμος να αδράξει την ευκαιρία. Εν προκειμένω, αν η κατάρρευση του Κορασίδη αφήνει κενό στον χώρο, ίσως κάποιοι σπεύσουν να το καλύψουν. Με τα ανάλογα οφέλη, φυσικά. Για τα υπόλοιπα δεν λέω, απλώς συμβουλεύω να θυμηθείτε, ή αν δεν το ξέρετε να ψάξετε να το βρείτε, ποια εισηγμένη ανακοίνωσε πρώτη συμφωνία με εργοστάσιο που στη χώρα μας έφερνε η άλλοτε κραταιά αλυσίδα.

> Πρώτα ήρθε η είδηση που έλεγε πως ένα συνολικό μέρισμα της τάξεως των 534 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά 39% σε σχέση με τα μερίσματα της χρήσης του 2003, διενεμήθη για τη χρήση του 2004 από τις εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Και στη συνέχεια άρχισαν οι συνειρμοί, όταν και ανακοινώθηκε η είσοδος της Intracom στον χώρο των τηλεπικοινωνιών μετά τη συμφωνία της αγοράς του 18,04% της Forthnet από τις Μινωικές Γραμμές. Έχω την υποψία ότι μόλις ξεκινά ένα ακόμη επιτυχημένο «σίριαλ» με κλάδο του ΧΑ. Οψόμεθα.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ