Γιώργος: Ξέρω πολύ καλά το παιχνίδι που παίζουν Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου!

Το «χαλαρό» κλίμα της συζήτησης, στο οποίο άλλωστε αρέσκεται ο Γιώργος, βοήθησε στο να ειπωθούν πολλά «έξω από τα δόντια» και να κατατεθούν εκ μέρους του εξαιρετικά αποκαλυπτικές σκέψεις και προθέσεις για τις επόμενες κινήσεις του.

Στην κουβέντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε -ή επιχείρησε να εμφανιστεί- πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διεργασίες αμφισβήτησής του μεταξύ των βουλευτών και των κομματικών στελεχών. Μάλιστα -και αυτό είναι ενδεικτικό του πώς βλέπει να κατευθύνονται οι «αντιπολιτευτικές φωνές»- προσδιόρισε ως πόλους της εις βάρος του κριτικής τους Β. Βενιζέλο και Α. Διαμαντοπούλου.

• «Γνωρίζω πολύ καλά», τόνισε, «το παιχνίδι που παίζουν ο Βενιζέλος και η Διαμαντοπούλου, πώς οργανώνονται, πώς προσεγγίζουν βουλευτές, τι μηχανισμό φτιάχνουν. Με ενημερώνουν για όλα»!

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο Γιώργος κατέθεσε μια άκρως ενδιαφέρουσα άποψη για τις κινήσεις και την ισχύ των (όπως πιστεύει) αμφισβητιών του, καθώς και για τις δυνατότητές τους:

• «Ο Βενιζέλος», σημείωσε, «πάει να καλύψει τα κενά με την πληθωρική του παρουσία, έχει ένα ειδικό βάρος. Η Διαμαντοπούλου παίζει πιο πολύ με μηχανισμούς, αυτή κάνει περισσότερο παιχνίδι με τους βουλευτές και τα στελέχη πανελλαδικά»…

Ζήτησε, μάλιστα, σε αυτό το σημείο της συζήτησης πληροφορίες των υπολοίπων για συγκεκριμένους βουλευτές οι οποίοι, όπως πιστεύει, βρίσκονται σε επαφή με τα δύο προαναφερθέντα στελέχη, όπως και για πρώην υπουργό του Κ. Σημίτη και εκ των ακραιφνών εκφραστών του «εκσυγχρονισμού», τον οποίο θεωρεί… υπαρχηγό του Βενιζέλου και τον έχει αφήσει εκτός της δικής του ηγετικής ομάδας. Ενώ για άλλους βουλευτές, πρώην υπουργούς και στελέχη που ανήκαν στον «εκσυγχρονιστικό» πυρήνα, τόνισε ότι αυτοί συγκροτούν την ομάδα υποστηρικτών της Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδική αναφορά έκανε -χωρίς πάντως να τον… εντάξει σε ομάδα- στον πρώην υπουργό και γραμματέα της ΚΕ Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Επίσης, στους Α. Τσοχατζόπουλο, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, τους οποίους δεν… κολάκεψε με όσα είπε.

Εμφανίστηκε πάντως ενημερωμένος για το «ποιοι βουλευτές παίζουν με ποιους», ιδιαίτερα από το πρώην «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εξαίρεσε τον ίδιο τον Κ. Σημίτη από οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης ή υπονόμευσής του, αν και παραδέχτηκε πως οι σχέσεις τους δεν είναι ιδιαίτερα ειδυλλιακές…

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το τι προτίθεται να πράξει έναντι όσων πιστεύει πως τον υπονομεύουν, η απάντησή του ήταν ενδεικτική:

• Από τον Σεπτέμβρη θα δείτε…

Δεν άφησε πάντως υπαινιγμούς -πρέπει να τονιστεί αυτό- για διαγραφές ή άλλα διοικητικά μέτρα, σαν αυτά που του είχαν εισηγηθεί πρόσφατα συνεργάτες του εναντίον των Στ. Μπένου και Χρ. Βερελή, λόγω της κριτικής που είχαν ασκήσει στην αντιπολιτευτική του τακτική…

Μπορώ να… κόψω τα πόδια μου;

Εκτενής συζήτηση έγινε για τις δηλώσεις Μάνου και Ανδριανόπουλου, που προκάλεσαν οξύτατες αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις από αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ζητήθηκε από τον Γιώργο να πάρει θέση και να αποδοκιμάσει, έστω και εμμέσως, τις θέσεις των δύο βουλευτών, επειδή -όπως τονίστηκε- υπονομεύουν τη στρατηγική του Κινήματος και κάνουν κακό στην εικόνα του.

Όμως ο Γιώργος τούς… απογοήτευσε. Κάθε άλλο παρά φάνηκε διατεθειμένος να τους ασκήσει έστω κριτική. Και, μάλιστα, χρησιμοποίησε ένα… ατράνταχτο επιχείρημα:

• «Είναι», τόνισε, «δικές μου επιλογές και ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος. Αν τους αποδοκιμάσω, θα είναι σαν να κόβω τα πόδια μου. Μπορώ να το κάνω αυτό;». Είναι επίσης χαρακτηριστικό των προθέσεών του ότι ακόμα και την αντιπαράθεση στελεχών με τους δύο εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού την απέδωσε στην εναντίον του κριτική! Είπε, για παράδειγμα, ότι η Α. Διαμαντοπούλου δεν κινήθηκε από αγνές προθέσεις στη σκληρή της κόντρα με τον Στ. Μάνο. Το έκανε, όπως πιστεύει, προκειμένου να συσπειρώσει βουλευτές και στελέχη που πράγματι διαφωνούν με τις θέσεις του, να προβληθεί, αλλά και να διαφοροποιηθεί από τον αρχηγό και να του ασκήσει εμμέσως κριτική για ανεπάρκεια ή αδυναμία καταδίκης του Μάνου. Μάλιστα, υπογράμμισε, η Διαμαντοπούλου δεν διαφωνεί επί της ουσίας με τις απόψεις του Μάνου. Είναι και αυτή, όπως και άλλοι «εκσυγχρονιστές», οπαδός του φιλελευθερισμού και κατά καιρούς έχει εκφράσει θέσεις παραπλήσιες με αυτές των δύο βουλευτών.

Παρόμοια κριτική, αν και σε χαμηλότερους τόνους, άσκησε και για τον Β. Βενιζέλο, στον οποίο επίσης καταλόγισε σκοπιμότητες για όσα δήλωσε κατά του «διδύμου» που ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ.

Το σημείο για το οποίο δεν διαφώτισε βέβαια καθόλου τους συνομιλητές του ήταν η δική του τοποθέτηση ως προς τις απόψεις Μάνου-Ανδριανόπουλου. Δεν πήρε καμία θέση. Μάλλον εμμέσως πλην σαφώς έδειξε πως ουσιαστικά συμφωνεί με τις θέσεις τους και το μόνο που τον απασχολεί είναι ότι αυτή η αντιπαράθεση έβλαψε την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και προσέφερε επικοινωνιακές «ανάσες» στην κυβέρνηση! Άλλωστε, με την τοποθέτηση που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο ΠΣ σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος εξέπεμψε… Ας σημειωθεί ακόμα ότι σ’ αυτήν την άκρως διαφωτιστική συζήτηση ο Γιώργος εμφανίστηκε οργισμένος με την εις βάρος του κριτική για το ότι προτίμησε τις… παραλίες μέσα στο «καυτό» και μεστό πολιτικών εξελίξεων δεκαήμερο, καθώς βρισκόταν μεταξύ… Ρεθύμνου και Κυπαρίσσι Λακωνίας. Και την απέδωσε στην υπονόμευση που, όπως πιστεύει, δέχεται από εσωκομματικούς αντιπάλους. Μάλλον, όπως φαίνεται, διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα στην… τεμπελιά, την οποία ο ίδιος έχει βαφτίσει « διαλογισμό» προς παραγωγή (;) πολιτικής!


Σχολιάστε εδώ