Για τις αρχές του 2006 πάει ο ανασχηματισμός
• Η κυβέρνηση εισέπραξε τελικά μικρότερο πολιτικό κόστος σε σύγκριση με αυτό που φοβούνταν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, προτού οι εταιρείες σταματήσουν λόγω καλοκαιριού τις έρευνες, η ΝΔ διατηρεί σταθερή και μη αμφισβητήσιμη -προς το παρόν τουλάχιστον- υπεροχή έναντι του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως εκτός από δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Μαξίμου έχει και δικές του έρευνες, που δείχνουν τα ίδια ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.
• Ο ίδιος ο Καραμανλής δεν έχει καεί ως το ισχυρό πολιτικό χαρτί της παράταξής του. Παραμένει ακόμα αλώβητος, παρά τις επιθέσεις που έχει ξεκινήσει εναντίον του την τελευταία περίοδο ο Γ. Παπανδρέου και παρά την επιχείρηση αποδόμησης της εικόνας του από συγκεκριμένα κέντρα διαπλοκής, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα. Και υπερέχει σαφέστατα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αμφισβητείται και από μέρος των «νταβατζήδων», που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.
• Τα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση δεν συνάντησαν ισχυρές και σοβαρές αντιδράσεις. Μάλλον έγιναν αποδεκτά από την πλειονότητα του λαού. Και αυτό οφείλεται τόσο στην αίσθηση πως έπρεπε να θεσμοθετηθούν όσο και στην εμφανή απουσία πολιτικής και συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης.
Οπλισμένος με αυτά τα ατού, ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε στους συνεργάτες του, θα προχωρήσει από τον Σεπτέμβρη στον «νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων».
Σε αυτήν του την επιλογή εμφανίζεται αμετακίνητος. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως θα προχωρήσει δίχως να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, καθώς εκτιμά ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για αλλαγές, που «θα απογειώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.
Πού πάμε ως χώρα;
Ο Καραμανλής τόνισε στους συνεργάτες του πως εννοεί απόλυτα τη διατυπωμένη θέση ότι «δεν παραμένει γαντζωμένος σε καμιά καρέκλα» και γι’ αυτό θα ολοκληρώσει οπωσδήποτε τις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες. Είναι επί των προθέσεών του χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε σε συζήτηση με έμπιστό του κυβερνητικό στέλεχος:
• Πού πάμε ως χώρα; Πού πηγαίναμε τόσα χρόνια; Είναι δυνατόν στο όνομα του πολιτικού κόστους να μην προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη; Είναι δυνατόν οι «νταβατζήδες» και οι συντεχνίες να καθορίζουν τη μοίρα του τόπου και να εμποδίζουν, να ακυρώνουν τις αλλαγές;
Δεν κάνω πίσω με τους «νταβατζήδες»…
Αξίζει να γίνει ειδική αναφορά στην τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή σχετικά με τους «νταβατζήδες».
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, που επιβεβαιώνονται και από συζήτηση του πρωθυπουργού με άλλο στενό του συνεργάτη, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω στην πολιτική του όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαπλοκής.
• Όσα έχω πει τα εννοώ και θα τα κάνω πράξη, υπογράμμισε στον συνεργάτη του και πρόσθεσε:
• Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι θα κάνω παιχνίδια μαζί τους ή ότι θα υποχωρήσω υπό πίεση. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω με τίποτα. Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνώ. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν αντιμετωπίστηκε τόσο εχθρικά από τα ΜΜΕ, κάτω από τέτοιας έκτασης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν. Πάντως εγώ μαζί τους δεν θα διαπραγματευτώ!
Σύμφωνα εξάλλου με τις ίδιες πληροφορίες, ο Καραμανλής δεν θεωρεί χαμένη τη μάχη για τον «βασικό μέτοχο». Και σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει από τη βασική φιλοσοφία του νόμου, ακόμα κι αν εκβιαστεί από το σύστημα των «νταβατζήδων», τόσο το… εσωτερικό όσο και το ευρωπαϊκό, που βρίσκονται εξάλλου σε αγαστή συνεργασία.
Και αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα φανεί σύντομα. Μάλλον θα απογοητευτούν όσοι πίστεψαν πως η αναστολή του σχετικού νόμου θα οδηγήσει σε επιστροφή στο καθεστώς της ασυδοσίας και της διαπλοκής που κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, ο Καραμανλής είναι ενήμερος και για τα παιχνίδια με τους «νταβατζήδες» που παίζουν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη. Και στον επικείμενο ανασχηματισμό επιφυλάσσει εκπλήξεις…
Αρχές 2006 ο ανασχηματισμός;
Τώρα που ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων ξαναήρθαν στην επικαιρότητα οι συζητήσεις περί των αλλαγών στην κυβέρνηση. Πρωτίστως βέβαια μεταξύ των… ενδιαφερομένων. Ο ίδιος ο Καραμανλής με ελάχιστους έχει κάνει κουβέντα περί του ανασχηματισμού και μάλιστα περισσότερο με δημοσιολόγους παρά με πολιτικά στελέχη.
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες μας, στον πρωθυπουργό έχει κατατεθεί εισήγηση-πρόταση η οποία επαναφέρει το σενάριο ανασχηματισμού μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ («ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει γράψει σχετικά), ώστε η κυβέρνηση να μπει στο «θερμό» φθινόπωρο με νέο πρόσωπο.
Αυτή την πρόταση τη συμμερίζονται τόσο κυβερνητικά όσο και κομματικά στελέχη. Ωστόσο, ο Καραμανλής δεν δείχνει να επείγεται για κυβερνητικές αλλαγές. Σύμφωνα με τελευταίες έγκυρες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό ο ανασχηματισμός να μην πραγματοποιηθεί καν μέσα στο 2005 και να μετατεθεί για τις αρχές του 2006.
Πάντως, στον πρωθυπουργό έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες εισηγήσεις και για το μικρό κυβερνητικό σχήμα των 15 περίπου υπουργών, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για συγχωνεύσεις υπουργείων. Αλλά αυτήν τη στιγμή ουδείς είναι σε θέση να πει αν η υλοποίηση αυτής της προεκλογικής δέσμευσης θα γίνει σ’ αυτόν τον ανασχηματισμό ή στον επόμενο.
Οπωσδήποτε πιο καθαρά δεδομένα περί των προθέσεων του Καραμανλή για τις αλλαγές στην κυβέρνηση θα υπάρχουν περί τα μέσα Αυγούστου. Μέχρι τότε θα ανθεί η σεναριολογία, που πάντως δεν θα εκφράζει τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά τους… ευσεβείς πόθους των ενδιαφερομένων και των «νταβατζήδων», οι οποίοι ωθούν τα πράγματα προς ένα κυβερνητικό σχήμα της αρεσκείας τους…
Όσο για τη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών; Όπως γράψαμε, ο Καραμανλής την αντιμετωπίζει με… χιούμορ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στους σχεδιασμούς του ένα τέτοιο σενάριο.
Μάλιστα, όπως είπε σε συνεργάτη του, βλέπει με πολύ ενδιαφέρον την προώθηση αυτού του ενδεχόμενου από συγκεκριμένα κέντρα διαπλοκής. Και υπογράμμισε πως δεν τον απασχολεί κάτι τέτοιο. Οπότε αυτό το ζήτημα πρέπει να έχει κλείσει. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τις προθέσεις του, τους σχεδιασμούς του και την όποια δυνατότητα έχει να ελέγξει το κλίμα και τις μελλοντικές εξελίξεις…