Όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή στην απεργία!

Παρότι πρώτη φορά σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα αποφάσισε την κήρυξη απεργίας για το ελαστικό οκτάωρο, οι διαφωνίες στο εσωτερικό του παραμένουν ισχυρές και όπως τονίζει ο Φίλιππος Ταυρής (μέλος του προεδρείου της ΔΑΚΕ και αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ), «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η απεργία σε γενικότερη αντικυβερνητική εκδήλωση».

Διαφωνία ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ έχει προκύψει και για τη συνέχεια, αφού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κάνει λόγο για κλιμάκωση του αγώνα («θα επανέλθουμε με όλες τις δυνάμεις μας τον Σεπτέμβριο και θα απαιτήσουμε, αν νομοθετηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, την κατάργηση του νόμου»), κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο αναπληρωτής του Αλ. Καλύβης (ΣΥΝ), αλλά ο Φιλ. Ταυρής απαντά με νόημα «δεν θυμάμαι να γκρεμίσαμε ποτέ κάποιον νόμο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ψηφιστεί η ΔΑΚΕ θα σταματήσει τις αντιδράσεις της.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, «σε ένα πράγμα μόνο είχαμε ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, στην κήρυξη της απεργίας, αλλά τόσο η ΔΑΚΕ όσο και το ΠΑΜΕ διατυπώσαμε διαφορετικό σκεπτικό».

Επ’ αυτού συμφωνεί και ο Γιώργος Μαυρίκος (ΠΑΜΕ), ο οποίος επισημαίνει ότι «οι ταξικές δυνάμεις θα κάνουν διακριτή την παρουσία τους και στην προετοιμασία της απεργίας και στη διεξαγωγή της», ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι «επιχειρεί να φέρει στα δικά της μέτρα την απεργία και να την υποτάξει στις δικές της συναινετικές σκοπιμότητες». Πάντως, η ΠΑΣΚΕ φέρεται αποφασισμένη να σπρώξει τόσο τη ΓΣΕΕ όσο και την ΑΔΕΔΥ στη συγκρότηση αντικυβερνητικών εκδηλώσεων το φθινόπωρο, προετοιμάζοντας «θερμή υποδοχή» στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε στάση εργασίας την Τρίτη, ως ένδειξη συμπαράστασης στη ΓΣΕΕ.

Έτσι η απεργία της Τρίτης μάλλον σηματοδοτεί το «διαζύγιο» μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αφού οι δύο παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την επαύριον της απεργίας τραβάνε χωριστούς δρόμους.

Πάντως, η ηγεσία της ΔΑΚΕ ελπίζει ότι η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή θα αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου. «Θα πιέσουμε να γίνουν κάποιες αλλαγές», λέει ο κ. Ταυρής και πιστεύει ότι «θα γίνουν κάποιες αλλαγές», ώστε η ΔΑΚΕ να εμφανιστεί στα μάτια των εργαζομένων ότι πετυχαίνει αποτελέσματα. Ήδη ο κ. Παναγιωτόπουλος βελτίωσε τη διάταξη για τη σύνταξη χηρείας. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ στην απεργία της Τρίτης, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Πουπάκης επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι διάκεινται από αρνητικά έως εχθρικά στα κυβερνητικά σχέδια για το ελαστικό οκτάωρο», γι’ αυτό και η ΔΑΚΕ συμμετέχει στην απεργία, ώστε να αλλάξει η κυβέρνηση ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου.

Όμως τον καθοριστικό ρόλο για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος θα παίξει η λαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης, όπως παραδέχεται και η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Οι άμαζες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας «διευκολύνουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο, στις μέχρι τώρα συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι έλαμψαν διά της απουσίας τους, παρότι η ακρίβεια ληστεύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ το συνολικό ποσοστό της φτώχειας ξεπέρασε το 21%.

Η δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των λαϊκών τάξεων αποτυπώνεται και στην απαισιοδοξία που εμφανίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, τόσο για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας όσο και για το οικογενειακό τους εισόδημα. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 59% των ελλήνων πολιτών βλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 25% βλέπει επιδείνωση του οικογενειακού του εισοδήματος και το 54% βλέπει στασιμότητα.

Η συνδικαλιστική ηγεσία πρέπει πάντως να δει τι φταίει και απουσιάζει από το προσκήνιο η κοινωνική αντιπολίτευση, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Πάντως, μία από τις αιτίες σίγουρα είναι ο κομματισμός, ο οποίος απειλεί την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ούτε το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύονται

Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η αντίδραση του αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβη (ΣΥΝ) στη διαβεβαίωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει τις μονομερείς ρυθμίσεις. Ο κ. Καλύβης «εκφράζει τη δυσπιστία του», καθότι «στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες δεσμεύσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν», ενώ από το ΠΑΜΕ διατυπώνεται το ειρωνικό σχόλιο «το ΠΑΣΟΚ είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση παραμένει ΠΑΣΟΚ». Έτσι ακόμα και το θέμα του ελαστικού οκτάωρου μετατρέπεται σε θέμα κομματικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις.

Σε εντατικούς ρυθμούς εργάζονται στον Περισσό τόσο για την προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, που οργανώνει το ΠΑΜΕ μεθαύριο Τρίτη στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ., όσο και γενικότερα για την αντιμετώπιση των «αντιλαϊκών» επιλογών της κυβέρνησης.

Ήδη την Παρασκευή έλαβε χώρα μαζική σύσκεψη συνδικαλιστών από τα σωματεία της Αθήνας, που διοργάνωσε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και η οποία -όπως λένε οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ- «σηματοδότησε την αποφασιστικότητα για την ένταση των προσπαθειών των ταξικών δυνάμεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και την κλιμάκωσή του».

Στην εισήγησή του στην Εκτελεστική Γραμματεία ο Γ. Μαυρίκος επιτέθηκε κατά του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, «στοχεύει στην ενίσχυση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Εντείνει τον βαθμό εκμετάλλευσης, πολλαπλασιάζει τα κέρδη του κεφαλαίου».

Όπως λένε χαρακτηριστικά τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος, είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας να «εντείνουμε τις προσπάθειες, να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας». «Πρέπει», συνεχίζουν, «να πείσουμε τους εργάτες και τις εργάτριες, τους εργατοϋπαλλήλους, να ξεπεράσουν την όποια αναστολή, την πίεση της εργοδοσίας, να κινητοποιηθούν και να πάρουν μέρος στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

Τα ίδια, βέβαια, στελέχη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχειρεί να «ενταφιάσει» τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και να «καταργήσει τελεσίδικα» το επτάωρο και το οκτάωρο. «Δεν κόπτονται για τους εργάτες», καταλήγουν.


Σχολιάστε εδώ