τυποΘεσσαλονίκη

~ Οι κυκλοφορίες των δύο τοπικών πολιτικών εφημερίδων μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι εξής:

~ Η «Θεσσαλονίκη» αύριο, η «Μακεδονία» μεθαύριο και τα «Σπορ του Βορρά» και τις δύο ημέρες θα απουσιάζουν από τα μανταλάκια των περιπτέρων και τους πάγκους των εφημεριδοπωλών, εξαιτίας της σαρανταοκτάωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ στο συγκρότημα, μετά την ανακοίνωση της απόλυσης τεσσάρων δημοσιογράφων από τα γραφεία των εφημερίδων στην πρωτεύουσα.

~ Οι απολύσεις επαληθεύουν ότι η σημερινή διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ επιθυμεί να λύσει με τη μείωση θέσεων εργασίας τα προβλήματα που δημιούργησε η κακή διαχείριση της επιχείρησης, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας πως «αντί η διοίκηση να τηρήσει τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στη μισθοδοσία των εργαζομένων, θυσιάζει δημοσιογράφους στον βωμό της δικής της αδυναμίας».

~ Στην ανακοίνωση επιχειρείται να διαχωριστεί η διοίκηση του Παναγιώτη Αντωνόπουλου από τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας Γιάννη Ρήγα, μια και φορτώνονται όλες οι ευθύνες στον πρώτο, τον οποίο οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατηγορούν πως με ενέργειές του «αφήνει έκθετο και τον ιδιοκτήτη, ο οποίος έδειξε διάθεση συνεννόησης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Ένωση Συντακτών».

~ Η νέα αρνητική εξέλιξη στο συγκρότημα, που εκδίδει τις τρεις ιστορικότερες εφημερίδες της συμπρωτεύουσας, φέρνει πιο κοντά το απευκταίο ενδεχόμενο κλεισίματος των εφημερίδων, καθότι δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στη διοίκηση του συγκροτήματος και στο συνδικάτο των δημοσιογράφων, δεδομένου ότι η πρώτη θέλει πάση θυσία να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, ενώ το δεύτερο αρνείται να αποδεχθεί έστω και μία απόλυση.

~ «Πλημμύρισαν» τα γραφεία των Τσάμη, Φράστανλη και Κοντογουλίδη από δεκάδες προτάσεις εκπομπών για το πρόγραμμα της ΕΤ3 που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Κάθε πιθανός και απίθανος, σχετικός ή άσχετος, έκανε και από μια πρόταση για τηλεοπτική εκπομπή. Γνωρίζοντας μάλιστα τα σχετικά με τα κριτήρια των διοικούντων, έβαζαν στην ομάδα έργου και ένα τουλάχιστον «δικό μας παιδί».

~ Το πρώτο ξεσκαρτάρισμα έγινε από τον Φράστανλη (ψυχαγωγικό-μορφωτικό πρόγραμμα) και τον Κοντογουλίδη (ενημερωτικές εκπομπές) και όσες προτάσεις πέρασαν από το… πρώτο φράγμα πηγαίνουν στον Τσάμη για τα περαιτέρω.

~ Πάντως, οι «κομμένοι» στην πρώτη φάση πληροφορήθηκαν ήδη τα καθέκαστα. Οι περισσότεροι το πήραν ελαφρά, κάποιοι άλλοι βαριά και ολίγοι κατάστηθα. Στους τελευταίους και η Λίτσα, που είναι απαρηγόρητη, καθώς -όπως λέει- αν και «δικό τους παιδί», της κόβουν την εκπομπή που είχε πάρει επί ΠΑΣΟΚ με την αξία της…

~ Τεχνικοί λόγοι (πρόβλημα στο ένα πιεστήριο της «Αυριανής Μακεδονίας-Θράκης») δεν επέτρεψαν την Τετάρτη να κυκλοφορήσει η αθλητική εφημερίδα του συγκροτήματος, αλλά ούτε και η «Εγνατία» του Πέτρου Πυλωρίδη που τυπώνεται εκεί. Την άλλη μέρα και οι δύο εφημερίδες ήταν κανονικά στα περίπτερα.

~ Παμπόνηρος ο Γιώτης Ψωμιάδης, αντιλαμβανόμενος πως χρειάζεται στρατηγική υποστήριξη και επικοινωνιακή φροντίδα, απευθύνθηκε στη Μένη Λυσαρίδου, ζητώντας από αυτήν να τον αναλάβει. Η συμφωνία κλείστηκε και έτσι η έμπειρη Μένη θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο την προσπάθειά της να φτιάξει το προφίλ του νομάρχη εν όψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς. Και καλά ο Ψωμιάδης, καταλαβαίνουμε απόλυτα το σκεπτικό και την επιλογή του. Η Μένη, όμως, ξέρει πού πάει να μπλέξει;

~ Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις χαμηλές κυκλοφορίες των τοπικών εφημερίδων στη Θεσσαλονίκη και διατυπώναμε ερωτήματα αν φταίνε οι πολίτες, οι εκδότες, οι διευθυντάδες ή οι δημοσιογράφοι. Υποστηρίζαμε μάλιστα πως οι πολίτες και οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται, καθότι οι πρώτοι θα αγόραζαν εφημερίδα αν την έβρισκαν ωφέλιμη, ενώ οι δεύτεροι γράφουν ό,τι τους ζητούν οι επικεφαλής τους. Στο σχόλιό μας, αντέδρασε ο διευθυντής του «Αγγελιοφόρου», Τραϊανός Χατζηδημητρίου, ο οποίος έχει διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα.

~ Θεωρεί πως «στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε αναπτύξει τη συνήθεια να μη διαβάζουμε», αναφέροντας πως «μόλις το 3% του πληθυσμού άνω των 18 ετών διαβάζει εφημερίδα μία με τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 22%».

~ Ο ίδιος υπογραμμίζει, επίσης, πως «ειδικά τους θερινούς μήνες το αναγνωστικό κοινό πηγαίνει διακοπές», ενώ αναφερόμενος στον «Αγγελιοφόρο» υποστηρίζει πως αυτός ακολουθεί κυκλοφοριακά ανοδική τροχιά με μέσους όρους πωλήσεων (συνολικά) 8.227 το 2004, έναντι 7.650 το 2003, 7.754 το 2002 και 8.372 το 2001, ενώ ο «Αγγελιοφόρος» της Κυριακής πουλά 21.115 το 2004, έναντι 17.348 το 2003, 16.424 το 2002 και 17.715 το 2001.

~ Εννοείται πως εμείς επιμένουμε ότι φταίνε και άλλοι που στη Θεσσαλονίκη του ενός εκατομμυρίου οι δύο τοπικές πολιτικές εφημερίδες πουλούν μόνο δέκα χιλιάδες φύλλα.

Ποιος είναι;
Εμφανίζεται άνεργος, αλλά είναι βιομήχανος, μέλος στη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος, η εταιρεία του δεν πληρώνει τα Ταμεία των δημοσιογράφων και ο ίδιος είναι ασφαλισμένος στο Ταμείο (ΕΔΟΕΑΠ) παριστάνοντας τον «δημοσιογράφο» για να πάρει και εφάπαξ!
Ταυτόχρονα χρωστάει δεδουλευμένα, παίρνει όμως, τον μισθό του (15.000 ευρώ τον μήνα) και πετάει στον δρόμο τους συναδέλφους ως αντίποινα στις διαμαρτυρίες τους για όσα κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας εις βάρος του. Ποιος τα λέει όλα αυτά; Η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»! Αυτός τον οποίο εννοεί, παρακαλείται να βγει έξω…


Σχολιάστε εδώ