«Σκάσε και δούλεψε!»

Αυτό φαίνεται είναι το μήνυμα των ημερών. «Πολλή εργασία», «φτηνή εργασία» και όποιος αντέξει. Αυτή είναι η «μεταρρυθμιστική» συντηρητική γραμμή της κυβέρνησης.

Μέχρι λίγο διάστημα πριν, όλοι οι Έλληνες πίστευαν ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας μας για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση ήταν βασική εθνική επιλογή. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι ήλπιζαν βάσιμα να αυξηθούν οι μισθοί τους, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας για να κλείσουν σιγά σιγά το χάσμα από τα ευρωπαϊκά μεροκάματα, καθώς και το ωράριο, τον χρόνο εργασίας. Στο όνομα όμως της «ανταγωνιστικότητας» (βλέπε της κερδοφορίας του κεφαλαίου – της εργοδοσίας) τα πράγματα, η φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, αλλάζουν κατεύθυνση.

Αντί για τον δρόμο της Ευρώπης η κυβέρνηση προτιμά τον δρόμο των Βαλκανίων. Δεκάωρο και χαμηλά μεροκάματα για τους εργαζόμενους είναι τα «δώρα» της κυβέρνησης προς την επιχειρηματική τάξη και τους επενδυτές του μέλλοντος. Ευελιξία και διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέχρι 256 ώρες εργασίας.

Υπερωρία στη φτήνια μόλις 25% επάνω, 45ωρο ουσιαστικά υποχρεωτικά την εβδομάδα, όταν στην ΕΕ των «15» ο μέσος όρος απασχόλησης φθάνει στις 37,7 ώρες εβδομαδιαίως.

Γίνεται φανερό ότι η «σύγκλισή» μας με τα Βαλκάνια γίνεται με όρους «οπισθοδρόμησης». Πάμε να ανταγωνιστούμε τη «φτηνή και πολλή» εργασία. Από την άλλη η «απόκλιση», κοινώς το χάσμα με το ευρωπαϊκό εργασιακό και βιοτικό επίπεδο, μεγαλώνει.

Σ’ αυτό το κεντρικό πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα θα κριθούν οι πολιτικές και στρατηγικές των κομμάτων, των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Και με την απασχόληση, την ανεργία που βασανίζει τον κόσμο, μπαμπά, τι θα γίνει; «Σκάσε και δούλεψε!».

Μάθημα ευπρέπειας

«Μπράβο στο “ΠΑΡΟΝ” και στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα. Μας έδωσαν προχθές ένα σπουδαίο μάθημα δημοσιογραφικής έντιμης πληροφόρησης και υπουργικής πολιτικής ευπρέπειας: επεσήμανε το “ΠΑΡΟΝ” παράλειψη του υπουργού να καλέσει στα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη τον κ. Αναστ. Πεπονή, πρώτο εμπνευστή της ιδέας του αγωγού, και ο υπουργός στο παραχρήμα ανεγνώρισε επιστολικώς προς το “ΠΑΡΟΝ” το λάθος του, και ζήτησε τηλεφωνικώς συγγνώμη από τον κ. Πεπονή, με την επιφύλαξη μάλιστα να τον τιμήσει δεόντως.

Δεν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη η ευαισθησία του κ. Δ. Σιούφα ως πολιτικού άνδρα, εγνωσμένου ακέραιου χαρακτήρα και ήθους. Το γεγονός ότι μπροστά στο οξύτατο πρόβλημα χειρισμού εσμού βασικών θεμάτων του ευρέος φάσματος του υπουργείου Ανάπτυξης (Εμπορίου), τα οποία πυορροούσαν στη σηπεδόνα των προηγούμενων χρόνων, η πολιτική του μαεστρία του επιτρέπει να μην “αφήνεται” στην ανοησία και στο καπρίτσιο των φωνασκούντων αντιπάλων, και του δίνει την ευχέρεια να επιπλέει με άνεση και επιβολή στα φενακιστικά συμφραζόμενα των οποιωνδήποτε επικοινωνιακών τερτιπιών.

Δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, που δεν ακούγονται ούτε γράφονται ψόγοι σοβαροί και κατάκρισης για τα έργα και τις ημέρες του άνδρα. Ακαταπόνητος “δουλευταράς” και περινούστατος χειριστής νομοθετικών και κανονιστικών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων τόνωσης και ελέγχου της αγοράς, ενίσχυσης της φθίνουσας επιχειρηματικότητας και της εν γένει ενυδάτωσης της αναπτυξιακής δυναμικής, πράγματι αποτελεί διαμάντι για την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή.

Τυχαίνει ο υπογράφων να έχει ιδίαν αντίληψη της πληρότητας και του δυναμισμού του, όχι μόνο από τις ημέρες του ’90-’93, όταν άφησε εποχή με τον περιώνυμο «νόμο Σιούφα» για το ακανθώδες ασφαλιστικό, αλλά και πολύ πριν, που πέρα από την πολιτική του δραστηριότητα, είχε και μια σπουδαία διαδρομή ως αρθρογράφος της εβδομαδιαίας επιθεώρησης “ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ” (επί δ/νσεως του κ. Κώστα Κύρκου), όπου σημάδευε με εκπλήσσουσα μαεστρία και, ενίοτε, με καυστική δριμύτητα τα κακώς βαίνοντα επί του πρωτογενούς, τότε, ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτή η “πολιτεία” του κ. Σιούφα έχει να προσφέρει πολλά στην προσπάθεια προκοπής του τόπου.

Τάσος Αλεξόπουλος
Βουλιαγμένη».


Σχολιάστε εδώ