Σε εκλογική ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε πολλούς βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο τρόπος που ο κ. Παπανδρέου αντέδρασε στην πρόκληση περί πρόωρων εκλογών.

Την ώρα, όπως λένε στελέχη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που «ο Κ. Καραμανλής παίζει σαν την γάτα με το ποντίκι» με τις εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απαντά επί της ουσίας της πρόκλησης και αποφεύγει από το βήμα της Βουλής να ζητήσει ο ίδιος ευθέως εκλογές από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Η απάντηση του κ. Παπανδρέου την Πέμπτη το πρωί στην πρόκληση του κ. Μεϊμαράκη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων σχολιάζεται από πολιτικούς κύκλους, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ως «χλιαρή» και όχι επί της ουσίας. «Σας προκαλώ. Πηγαίνετε για εκλογές και ζητήστε την ψήφο του ελληνικού λαού. Να δούμε αν θα σας πιστέψει πια ο ελληνικός λαός με όλα αυτά τα μεγάλα λόγια τα προεκλογικά…», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου στις συνεχείς προκλήσεις περί εκλογών.

Ωστόσο οι προαναφερθέντες κύκλοι υπογράμμιζαν ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω κοινωνικών αναταράξεων, εν μέσω μιας εκτεταμένης επίθεσης της κυβέρνησης στους εργαζόμενους, και προώθησης από την κυβέρνηση σκληρών μέτρων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην είναι αυτός που θα ζητήσει επιτακτικά εκλογές, καταγγέλλοντας τα αντιλαϊκά μέτρα και υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δυσαρμονία με την κοινωνία, αλλά και να αποφεύγει να σηκώσει το «γάντι» που του έριξαν. «Φτάσαμε να φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, να ζητήσει ευθέως το ίδιο εκλογές», τόνιζαν χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη του κόμματος.

Όπως μάλιστα υπογράμμιζαν, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που ο κ. Παπανδρέου δεν σήκωσε το γάντι, δεν απάντησε ευθέως στην πρόκληση, υπενθυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε κατά το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όταν τότε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τον είχε προκαλέσει αν θέλει να ζητήσει εκλογές.

Ωστόσο στον αντίποδα αυτής της άποψης υπάρχει η επισήμανση κάποιων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε ή δεν πρέπει να δοθεί αφορμή ή άλλοθι στον Κ. Καραμανλή από την αξιωματική αντιπολίτευση για να πάει σε πρόωρες εκλογές, γιατί θα της τις φορτώσει και κυρίως θα της φορτώσει τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι πρόωρες κάλπες. Τονίζουν ακόμα πως απ’ αυτήν την αντιπαράθεση όπως εξελίχτηκε και με την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή και το «μπαλάκι» ξαναπήγε στην κυβέρνηση και άρα θα έχει εκείνη την ευθύνη των πρόωρων εκλογών και δεν έμεινε τελείως αναπάντητη η πρόκληση.

Ακόμα τόνιζαν πως αν και περιορίζεται το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, ωστόσο αν φτάσουμε εκεί θα πρέπει να φτάσουμε όχι απλώς με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και με απόδειξη της ανικανότητάς της να κυβερνήσει και αναγκάζεται να καταθέσει την εντολή της 7ης Μαρτίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να κρατά ανοικτά τα πάντα και τις πρόωρες εκλογές και τον ανασχηματισμό και όπως λένε στενοί του συνεργάτες κανείς για την ώρα δεν ξέρει τι θα πράξει και πώς θα αιφνιδιάσει και πότε.

Η οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, είναι πιθανόν ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε πρόωρες κάλπες, με το επιχείρημα ότι δεν πάει παραπέρα με τις οικονομικές αλχημείες που παρέλαβε από τον Κ. Σημίτη, τα χρέη και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Με δεδομένες της μετρήσεις της κοινής γνώμης, που εξακολουθούν να δείχνουν σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης, το πλεονέκτημα μέχρι στιγμής που θα προσέφερε ένας εκλογικός αιφνιδιασμός εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι είναι κατ’ αρχήν ο «μηδενισμός του κοντέρ». Σε περίπτωση νέας εκλογικής νίκης, ο χρόνος ξεκινά να μετρά για τη ΝΔ από την επαύριο των εκλογών και λήγει το 2009 και είναι σαφές, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, ότι σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών οι όποιες ενστάσεις θα υποχωρήσουν, καθώς θα λειτουργήσει το ένστικτο της συσπείρωσης και της αυτοσυντήρησης τόσο στους βουλευτές όσο και στους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δίδεται η δυνατότητα στον κ. Καραμανλή να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σφικτής εισοδηματικής πολιτικής, επικυρωμένης πλέον από τη λαϊκή ψήφο, καθώς πριν από τις εκλογές του 2004 δεν είχε προϊδεάσει για τα μέτρα που έλαβε ή προτίθεται να λάβει. Και παρατείνεται κατά δύο περίπου χρόνια ο ορίζοντας «ελπίδας» προς τους ψηφοφόρους για ανάκαμψη στο τέλος της νέας τετραετίας. Μάλιστα τα ίδια στελέχη επισημαίνουν με νόημα ότι ο κ. Αλογοσκούφης, που σε πρόσφατη συνέντευξή του («ΤΑ ΝΕΑ») είχε προϊδεάσει για οικονομική ανάκαμψη από το 2007, τώρα θα μπορεί να πάρει μια «ανάσα» μέχρι τις αρχές του 2009…

Πάντως, αν και εξακολουθεί να υπάρχει «το μάδημα της μαργαρίτας» από πολλούς για τον ανασχηματισμό, αυτός, με βάση εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, έχει απομακρυνθεί. Τα διάφορα σενάρια για ανασχηματισμό στις 16 ή στις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν έχουν ισχυρή βάση. Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί πως αν επιλεγεί το σενάριο του ανασχηματισμού, τότε ενδεχομένως αυτός να γίνει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ή και λίγο αργότερα, ώστε να έχει ξεδιπλωθεί το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού σχεδιασμού (μετά τα μέτρα για το ωράριο, τα εργασιακά και πιθανά τα νέα οικονομικά μέτρα) και η κυβέρνηση να έχει νέα πνοή και να επιστρέψουν στα βουλευτικά έδρανα όσοι από τους σημερινούς υπουργούς «έχουν καεί» σε αυτήν τη δύσκολη πορεία.


Σχολιάστε εδώ