Σε απόγνωση οι «πράσινοι» δήμαρχοι

Όπως υποστηρίζουν, το κόλπο του Προκόπη Παυλόπουλου με τον «Θησέα» φαίνεται πως άρχισε να αποδίδει καρπούς για τους «γαλάζιους» συναδέλφους τους, οι οποίοι εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος από τα έτσι κι αλλιώς λιγοστά χρήματα που πηγαίνουν στους δήμους. (Σημειώνουμε πως στον «Θησέα» προβλέπεται ότι το 45% των πόρων κατανέμεται στους δήμους με βάση αντικειμενικά κριτήρια -πληθυσμός, έκταση κ.λπ.- και από αυτά καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τους, ενώ το υπόλοιπο 55% διατίθεται από τους περιφερειάρχες και τα υπουργεία).

Οι ΠΑΣΟΚοι άρχισαν μάλιστα να βρίσκονται μεταξύ τους -σε ανεπίσημες προς το παρόν συναντήσεις- προκειμένου να αξιολογήσουν τη διαμορφούμενη κατάσταση και να επιλέξουν τρόπους αντίδρασης. Αυτά που διαπίστωσαν από τη μέχρι τώρα πορεία των χρηματοδοτήσεων είναι πως:

1. Η απόδοση των πόρων από το σκέλος του 45% καθυστερεί αδικαιολόγητα, οδηγώντας συγκεκριμένους δήμους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης (οι περισσότεροι «πράσινοι» δήμαρχοι ισχυρίζονται πως από πέρσι τον Μάρτιο δεν έχουν πάρει ούτε μία δραχμή από τον «Θησέα»).

2. Η περιφέρεια διαθέτει κάποια ποσά -από το σκέλος του 55%- τα οποία κατευθύνονται σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν στους «γαλάζιους» δήμους.

3. Το «σχεδόν» αιτιολογείται από το γεγονός πως σε ολιγάριθμους «πράσινους» δήμους, τους οποίους η ΝΔ έχει ξεγραμμένους (εκτιμά πως δεν μπορεί να τους διεκδικήσει), δίνει κάποια ποσά, θέλοντας να τους χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να δείξει πως δεν ασκεί σκληρή μονοκομματική πολιτική στις χρηματοδοτήσεις.

4. Αυτοί που κυριολεκτικά υποφέρουν είναι οι δήμοι που κερδίσθηκαν «στο τσακ» από τους ΠΑΣΟΚους και αποτελούν στόχο του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, ενώ πολύ ικανοποιημένοι θεωρούνται οι «γαλάζιοι» δήμοι που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια της αντιπολίτευσης, αν δεν επιδείξουν πλούσιο έργο.

Η κατάσταση ξεπέρασε τα όρια του συναγερμού την τελευταία εβδομάδα, όταν από τον περιφερειάρχη ανακοινώθηκε πως εντάχθηκαν στον «Θησέα» επτά νέα έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το ένα είναι του μοναδικού προσκείμενου στο ΚΚΕ δήμου (Αγίου Παύλου) και τα άλλα έξι πηγαίνουν σε «γαλάζιους».

Οι «πράσινοι» δήμαρχοι (ονόματα δεν γράφουμε αυτήν τη φορά) αναζητούν τρόπους αντίδρασης σε αυτήν την κατάσταση. Υπήρξαν προτάσεις για πρόκληση συζήτησης στην ΤΕΔΚ, για μεμονωμένες διαμαρτυρίες εκάστου, για κοινή συνέντευξη Τύπου, για κλείσιμο δημοτικών καταστημάτων και άλλες ακόμη πιο ακραίες.

Όλες, πάντως, έχουν κοινό χρονικό προσδιορισμό τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε θα έρθει στην πόλη ο πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει τη ΔΕΘ.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων που αποδεικνύουν πως «η κυβέρνηση τιμωρεί τους πολίτες των περιοχών που εξέλεξαν ΠΑΣΟΚους δημάρχους».


Σχολιάστε εδώ