Ο πολιτικός χρόνος

Ο πρωθυπουργός τρέχει με στόχο να εξυγιάνει την οικονομία μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, έως τον Οκτώβριο του 2006, ώστε με τον προϋπολογισμό του 2007 να σηματοδοτήσει «καλύτερες μέρες» για τα νοικοκυριά και την οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής στο εποικοδόμημα χτίζει εικόνα μεταρρυθμιστή -που παίρνει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις- προσδοκώντας να απορροφήσει η ισχυρή εικόνα του μεταρρυθμιστή την αναπόφευκτη λαϊκή δυσαρέσκεια που πυροδοτεί η εισοδηματική δυσπραγία των νοικοκυριών (και μέχρι στιγμής ο κ. Καραμανλής καταφέρνει να συγκρατεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως δείχνει η ανυπαρξία κοινωνικής αντιπολίτευσης).

•Προφανώς ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαθέσιμο πολιτικό χρόνο, έως τον Οκτώβριο του 2006, προκειμένου να ανατρέψει τους εκλογικούς συσχετισμούς υπέρ του κόμματός του. Εάν έως τότε δεν τα καταφέρει, θα έχει χάσει νομοτελειακά τις επόμενες εκλογές. Ασφαλώς το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον που η διαπιστωμένη αδυναμία κινητοποίησης της λαϊκής βάσης αποδεικνύει το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, αφού για να αντιδράσει δυναμικά ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να έχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Και επειδή η κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση αλληλοτροφοδοτούνται, η αδυναμία της πολιτικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε αδυναμία της κοινωνικής αντιπολίτευσης και αντιστρόφως. Στη διάθεσή του ο κ. Παπανδρέου έχει δεκαπέντε μήνες για να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να πείσει τον λαϊκό παράγοντα ότι ο κ. Καραμανλής «δεν κάνει μεταρρύθμιση, αλλά απορύθμιση εις βάρος των λαϊκών τάξεων» και ταυτόχρονα να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ.

•Έτσι Καραμανλής και Παπανδρέου με διαφορετικούς στόχους τρέχουν προς το ορόσημο του 2007 κι όποιος κόψει πρώτος το νήμα θα είναι και ο νικητής του 2008. Πάντως ο αγώνας δρόμου ξεκινάει με τον πρωθυπουργό να διαθέτει το πολιτικό και εκλογικό πλεονέκτημα, κάτι που σημαίνει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό του, αν θέλει να έχει τύχη. Για τον κ. Παπανδρέου ισχύει η ρήση: οι καιροί ου μενετοί.

ΥΓ.: Προφανώς ο πρωθυπουργός αν διαπιστώσει ότι δεν προλαβαίνει να «στρώσει τα πράγματα» έως το τέλος του 2006, θα προτιμήσει το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, όσο διαθέτει την πολιτική υπεροχή.


Σχολιάστε εδώ