Κυβέρνηση – ΠΑΣΟΚ: Κρυφτούλι με τις εκλογές για να ξεπεραστούν εσωτερικά προβλήματα…

Την αρχή έκανε, με τη γνωστή συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης. Τη σκυτάλη παρέλαβαν, με μισόλογα και υπαινικτικές αναφορές, άλλοι υπουργοί. Και το κερασάκι στην -κακότεχνη- επικοινωνιακή τούρτα ήταν ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ύστερα από δώδεκα ημερών… πρώτη φάση διακοπών ξανασήκωσε τα αντιπολιτευτικά λάβαρα και αμόλησε και μια «εκλογική» ρουκέτα, για να μην περάσει απαρατήρητη η παρουσία του στη Βουλή την Πέμπτη.

Δίχως περιστροφές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες, αυτού του είδους τα εκλογικά σενάρια εξυπηρετούν αποκλειστικά μικροκομματικές στοχεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων και κυρίως την ανάγκη τους για εσωκομματική συσπείρωση, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα, διαφορετικά για το καθένα βέβαια, αλλά με κοινή συνισταμένη την αμφισβήτηση ηγετικών επιλογών.

Ούτε την κυβέρνηση φυσικά θα εξυπηρετούσαν πρόωρες εκλογές, παρ’ ότι κατά πάσα βεβαιότητα θα τις κέρδιζε, ούτε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση ύστερα από μια νέα εκλογική ήττα. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα οι Καραμανλής και Παπανδρέου.

Και ο μεν πρωθυπουργός, φρονίμως ποιών, αποφεύγει επιμελέστατα να εμπλακεί στη σχετική σεναριολογία. Και μάλιστα, κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία, φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως οι πρόωρες εκλογές δεν τον απασχολούν.

Από την άλλη μεριά, θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να δεχτεί κάποιος πως η συνέντευξη Μεϊμαράκη και ειδικά σε αυτό το -εκλογικό…- σημείο δεν ήταν εις γνώσιν του.

Πιθανότατα αφήνει έντεχνα να «σέρνεται» το σχετικό σενάριο για να το αξιοποιεί εσωκομματικά. Το έχει ανάγκη, πολύ περισσότερο αφού… ουδέν νεώτερον από το μέτωπο του ανασχηματισμού, ενώ οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, και μάλιστα και με γελοίες αφορμές, σαν την πρόσφατη Λιάπη-Αλογοσκούφη, καλά κρατούν…

Τα ΜΜΕ και το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ φτιάχνουν κλίμα…

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας με συνεργάτες του, αφενός… γέλασε με τα σενάρια πρόωρων εκλογών και αφετέρου εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι επιχειρούμενες από την κυβέρνηση παρεμβάσεις έχουν κοινωνική αποδοχή. Και πολύ περισσότερο, υπογράμμισε, «θα συναντήσουν αποδοχή σε βάθος χρόνου, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα, τα οποία αντιμετωπίζονται αρνητικά μόνο από συντεχνιακές λογικές, ενώ ο κόσμος απουσιάζει από τις αντιδράσεις». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε μια άλλη εκτίμηση, ενδεικτική τού πώς αντιμετωπίζει τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν:

* Τόνισε πως δημιουργείται ένα τεχνητό κλίμα πόλωσης από τα ΜΜΕ και το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει το παραμικρό κοινωνικό και πολιτικό αντίκρισμα.

Ενώ σε άλλη συζήτηση με (εξωπολιτικό) συνεργάτη του ο Καραμανλής εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε προς το τέλος της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι έχει αρκετά ατού και πολιτικά όπλα προς αξιοποίηση.

Είναι λοιπόν σαφές πως οι πρωθυπουργικοί σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, πλην βεβαίως μεγίστου απροόπτου, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό και πάντως μη ορατό στον (πολιτικό) ορίζοντα, αυτήν την περίοδο τουλάχιστον.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, οι σχεδιασμοί του Καραμανλή δεν έχουν επίσης αλλάξει. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Αυγούστου.

Μάλιστα, πιθανότερος χρόνος θεωρείται πλέον το… βαθύ φθινόπωρο, όταν και θα έχει συμπληρωθεί πάνω από ένα 18μηνο κυβερνητικής θητείας. Και, όπως προαναφέραμε, είναι και η καθυστέρηση του ανασχηματισμού που «επιβάλλει» το παιχνίδι με εκλογικά σενάρια…

ΠΑΣΟΚ: Τα… παραμύθια και η σιωπή του Γιώργου για Μάνο-Ανδριανόπουλο…

Από τη μεριά του, ο Γ. Παπανδρέου έχει μπει προσωπικά και μετέχει ενεργά στη φιλολογία και στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών.

Το έχει και αυτός ανάγκη, καθώς την τελευταία περίοδο δέχεται έντονη κριτική για απουσία από τις εξελίξεις, για έλλειμμα πολιτικού (αντιπολιτευτικού) λόγου, για ηγετική ανεπάρκεια, αλλά και για τη σιωπή του επί των ακραία νεοφιλελεύθερων θέσεων των Μάνου-Ανδριανόπουλου, οι οποίοι είναι δικής του αποκλειστικά έμπνευσης και πρωτοβουλίας «μεταγραφές».

Μάλιστα, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διοχέτευαν τις τελευταίες ημέρες πως ο Γιώργος είναι πεπεισμένος ότι ο Καραμανλής θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο -το αντίθετο, μάλιστα…- ότι επέλεξε το βήμα της Βουλής για να πετάξει εκλογικές κορόνες, γνωρίζοντας φυσικά πολύ καλά την πραγματικότητα…

Στην ουσία, η αδυναμία παραγωγής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του και ο (γενικώς) αναχωρητισμός του Γιώργου από το γήπεδο των -θερμών- πολιτικών εξελίξεων διαιωνίζουν μια βαθιά κρίση στη Χαρ. Τρικούπη και έχουν οδηγήσει σε απομυθοποίηση των ηγετικών δυνατοτήτων του αρχηγού. Αυτός ο ιδιόμορφος «μπιζιμποντισμός» σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά φυσικά ουδέν αποτέλεσμα παρήγαγε.

Έτσι, η κρίση έχει προσλάβει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η κυβέρνηση περνά όποια μέτρα επιθυμεί δίχως σοβαρή πολιτική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση. Και την ίδια ώρα ο Γιώργος, σε ένα… διάλειμμα των διακοπών του, ασχολείται με σενάρια πρόωρων εκλογών προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική βάση και να καλύψει την αντιπολιτευτική (του) ανεπάρκεια.

Παράλληλα, έχει εμφανώς επιλέξει και τη στρατηγική της άνευ ουσίας πόλωσης για τους ίδιους λόγους και προαναγγέλλει «θερμό φθινόπωρο» και μέτωπα αντιπαράθεσης, κατόπιν βέβαια εορτής.

Αλλά ενώ κινείται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, αφήνει ασχολίαστες τις θέσεις Μάνου-Ανδριανόπουλου, οι οποίες είναι μακράν πιο «προωθημένες» από τις θέσεις της κυβέρνησης!

Έτσι, την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ οι δύο βουλευτές άναβαν φωτιές και κυριαρχούσε η… παραμυθολογία, ενώ τα στελέχη διαγκωνίζονταν ποιο θα κάνει την οξύτερη τοποθέτηση κατά των «παρείσακτων» και γενικώς είχε δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον εσωκομματικό μέτωπο εναντίον τους, ο Γιώργος επέλεξε την εύγλωττη σιωπή. Σιωπή η οποία καλύπτει και την επί της ουσίας συμφωνία του και την αμηχανία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η απουσία του προέδρου και από αυτό το μέτωπο έχει εντείνει την εις βάρος του κριτική και έχει δημιουργήσει νέες εστίες εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που θα ταλανίσουν το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα.

Επί της ουσίας, ο Γιώργος αβαντάρισε όσους τον αμφισβητούν. Και όχι μόνο μέσα στο κόμμα αλλά και στον ευαίσθητο (για τη Χαρ. Τρικούπη) χώρο των «νταβατζήδων», με τον οποίο οι σχέσεις του είναι «περίεργες» την τελευταία περίοδο.

Πλέον και οι βαρόνοι της διαπλοκής τον αμφισβητούν. «Χαλαρά» και «διακριτικά» προς το παρόν, ωστόσο ευκρινώς. Τα «αριστοτεχνικά» χτυπήματα είναι κάτι παραπάνω από προειδοποιητικά. Χτυπάνε καμπάνες, όχι καμπανάκια!


Σχολιάστε εδώ