Η ΕΡΤ δεν μπορεί να αναπτύσσει εμπορικές δραστηριότητες

Η απόφαση 2501/2004 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή άλλη υπόθεση, αναγνωρίζει πως από τις διατάξεις του ν. 1730/1987, του ιδρυτικού για την ΕΡΤ νόμου, «η κρατική τηλεόραση διαφοροποιείται από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τόσον ως προς τη νομική μορφή (δημόσια επιχείρηση υπό κρατικό έλεγχο) όσο και ως προς τον σκοπό της (μη κερδοσκοπική εταιρεία)». Συνεπώς όσο λαμβάνει το ανταποδοτικό τέλος δεν μπορεί να αναπτύσσει εμπορικές δραστηριότητες όπως η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, όπως παρατηρούν έγκυροι νομικοί.

Η ΕΡΤ προγραμματίζει τη λειτουργία τριών επίγειων ειδικών καναλιών σε πιλοτικό στάδιο από την επόμενη περίοδο, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα τα πληρώνει. Διότι δεν μπορεί να ζητήσει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για να τα ξεκινήσει, διότι θα λειτουργούν ανταγωνιστικά έναντι των ελεύθερων ιδιωτικών σταθμών, αλλά και της εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η διοίκηση της ΕΡΤ φαίνεται να ζητάει αύξηση του τέλους κατά… 27%, πλην όμως υπάρχει ο φόβος πως η δημιουργία των τριών καναλιών θα σημάνει νέο κύκλο προμηθειών και λοιπού κόστους. Ακριβώς, όμως, αυτό είναι και το επιχείρημα. Δημιουργία των τριών τηλεοπτικών καναλιών στο πλαίσιο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για να δικαιολογηθεί και η μεγάλη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που ζητάει από το υπουργείο Οικονομίας.

Στις συζητήσεις μεταξύ της ΕΡΤ και του υπουργείου Μεταφορών για την ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής μπήκαν σφήνα και τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία ζητούν να μπουν και αυτά στην πειραματική φάση. Στην αρμόδια επιτροπή, που επεξεργάζεται τα σενάρια και στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι από το υπουργείο Μεταφορών, παρατηρούνται ήδη διαφωνίες για τον τρόπο ανάπτυξης της πειραματικής αυτής φάσης, καθώς στο ζήτημα εμπλέκονται και τα δορυφορικά κανάλια ή μάλλον οι συχνότητες τις οποίες διαθέτει η ΕΡΤ για τη μετάδοση των δορυφορικών καναλιών. Οι κινήσεις αυτές είναι σε γνώση των ιδιωτικών καναλιών που στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως, αφού πρόκειται για πειραματικό στάδιο, θέλουν και αυτά να μετάσχουν στην επίγεια ψηφιακή.

Ο πόλεμος αυτός μόλις έχει αρχίσει και θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια, καθώς η Ελλάδα υποσχέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως μετά το 2010 θα σταματήσει η αναλογική μετάδοση τηλεόρασης.


Σχολιάστε εδώ