XΡΗΜΑτιστήριο

Tην επομένη ακολούθησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, λόγω δημόσιας προσφοράς, στον ΟΠΑΠ. Μεσοβδόμαδα ο τζίρος εμφανίστηκε ικανοποιητικός, με επίκεντρο τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κατάσταση που παρέμεινε ως είχε και την επομένη.

→ Δεν ξέρουμε γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει περί του αντιθέτου, η εκτίμηση πάντως του ΚΕΠΕ σχετικά με ρυθμό ανάπτυξης στο 3,1% συμβαδίζει με πολλές από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και αυτό αρκεί!

→ Σιγά μη δεν έκανε τα χατίρια των ορκωτών ελεγκτών και κατ’ επέκταση κάποιων εισηγμένων εταιρειών! Αναφερόμαστε στην κατά έναν μήνα παράταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη δημοσίευση των εξαμήνων με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

→ Υπάρχει εν εξελίξει ένορκη διοικητική εξέταση στο υπουργείο Οικονομίας; Μήπως έχει να κάνει με τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων; Ποια είναι, άραγε, τα πρώτα ευρήματά της; Μαθαίνουμε ότι το θέμα είναι σοβαρό! Υπάρχει συνέχεια…

→ Εξονυχιστικοί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη απαλλαγή των μικρών, είναι ένα από τα μέτρα που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση των εσόδων του κράτους! Στην Ελλάδα μέχρι τώρα επικρατούσε ακριβώς το αντίθετο, κυνήγι στους μικρούς και απαλλαγή στους μεγάλους!

→ Στην Ελλάδα με έναν απλό σεισμό το ΧΑ διέκοψε τη λειτουργία του για τρεις ολόκληρες ημέρες, όταν στην Αγγλία παρά το τρομοκρατικό χτύπημα το υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών είχαν από την πρώτη στιγμή on line σύνδεση μέσω Διαδικτύου.

→ Μαθαίνουμε ότι εκεί στην Αγροτική Τράπεζα επί διοίκησης Λάμπρου στελέχη του ομίλου εξορμούσαν για τραπεζικές συνεργασίες σε χώρες του ανατολικού μπλοκ. Στις μέρες μας, επί διοίκησης Μηλιάκου, τα ίδια άτομα επισκέπτονται τις μεγάλες πρωτεύουσες του καπιταλισμού. Είναι θέμα κύρους, πώς να το κάνουμε δηλαδή; Άλλο Μολδαβία, Ρουμανία και άλλο Λονδίνο, Ζυρίχη! Α, και κάτι ακόμα: Ποια μεγαλοστελέχη της τράπεζας κονόμησαν χοντρά αγοράζοντας πολλά από τα αδιάθετα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου στα 2 ευρώ; Έχουμε συνέχεια…

→ Ποια από τις δύο «φούσκες» είναι η πιο επικίνδυνη, αυτή της χρηματαγοράς ή αυτή των ακινήτων; Σύμφωνα πάντως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι η δεύτερη. Εσείς τι λέτε;

→ Παπαγαλάκι ή κερδοσκόπος; Είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος στην τροπολογία για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ από τη μια να προβλέπει άνοδο στην τιμή της μετοχής του οργανισμού και από την άλλη να τη συνδέει με το κέρδος; Θα φάμε ξύλο!

→ Όταν ο αναπληρωτής διευθύνων της EFG Eurobank μιλά για ευθύνες ορκωτών ελεγκτών στην παραποίηση οικονομικών καταστάσεων, ό,τι και να πούμε εμείς είναι περιττό…

→ Ρουσφετολογική η τροπολογία απαλλαγής του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την καταβολή δικαιωμάτων υπέρ ΧΑ και ΚΑΑ! Για να δούμε αν η ανεξάρτητη διοίκηση της ΕΧΑΕ θα προστατέψει τα συμφέροντα των μικρομετόχων.

→ Είναι δείγμα κακής πορείας! Πώς αλλιώς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε όταν στην επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της Κλωνατέξ παρίσταται μόνο το 15,79% των μετόχων της;

→ Λέτε να έφτασε η στιγμή να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση και το πρόβλημα των κόκκινων κωδικών; Ακούμε για φοροελαφρύνσεις σε επισφάλειες με πλαφόν. Για να δούμε… Αν ο αρμόδιος υφυπουργός σκύψει σε αυτό το μέγα θέμα, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ωφεληθεί σε μια δύσκολη χρονικά γι’ αυτήν στιγμή.

→ Όταν τον δρόμο για τη μεγάλη έξοδο των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό άνοιξαν με εξαγορές και συγχωνεύσεις οι τράπεζες, δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό να έρχονται εκ των υστέρων και να παραπονιούνται;

→ Είναι θεμιτό να υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες λίγο πριν από τη γενική τους συνέλευση αλλάζουν τα άρθρα του καταστατικού για να φανούν αρεστές στους επενδυτές-μετόχους;

→ «…λόγω σημαντικών λαθών που παρεισέφρησαν στις δημοσιοποιημένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις … η εταιρεία προβαίνει σε επαναδημοσίευση του…»! Δηλαδή, τι έγινε, ρε παιδιά; Άλλα δώσατε και άλλα δημοσιοποιήθηκαν; Και θέλετε να σας πιστέψουμε;

→ Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των ΑΧΕΠΕΥ δίνει ανάσα ζωής στους μικρομεσαίους του χώρου, που στην Ελλάδα τυγχάνει να είναι και οι περισσότεροι.

→ Απίστευτο και όμως αληθινό! Η πιστωτική επέκταση των τραπεζών, η οποία λειτούργησε συντεχνιακά ως παροχή κυβερνητικών υποσχέσεων, οδήγησε τη συνολική αξία των πάσης φύσεως δανείων στο 23% του συνόλου των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών.

→ Κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν από εμάς! Την ίδια ημέρα που η Εμπορική ανακοίνωσε την επιστροφή της στην κερδοφορία, ο επενδυτικός οίκος Fitch μελετούσε την υποβάθμισή της. Χωρίς σχόλια…

→ Ποιος κρύβεται πίσω από τη μικρή εταιρεία Προμηθέας; Αυτή που ανέλαβε τη μελέτη και τον σχεδιασμό της πρόσφατης έκδοσης του 20ετούς κρατικού ομολόγου, με αποδόσεις που για τον πρώτο χρόνο κυμαίνονται στο 8%;

→ Και από τον Οκτώβριο τα νέα! Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, η δημιουργία της νέας διεθνούς αγοράς θα έχει αποτέλεσμα την επιμήκυνση του ωραρίου, με στόχο να ταυτιστεί χρονικά με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών! Είστε βέβαιος, κ. πρόεδρε, ότι θα αντέξουν οι μικρομεσαίοι της αγοράς ή αυτοί είναι ο στόχος;

→ Να δούμε τι θα πει ο Αβραμόπουλος για τη μη ένταξη της χώρας μας στο top 10 του παγκόσμιου τουρισμού… Όπως πάντα, πολλά αλλά και τίποτα!

→ «…διά του άρθρου 17 του Εισ.Ν.ΑΚ, καταργήθηκε κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη αστικού δικαίου περί παραγραφής…»! Με αυτήν την ερμηνεία προσπαθούν πλέον τα ημέτερα νομικά γραφεία, με τη βοήθεια κάποιων δικαστών, να παρακάμψουν την ετήσια χρηματιστηριακή παραγραφή, η οποία βασίζεται στη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 6 του ν. 3632/1928. Επιτέλους, ρε παιδιά, καταλαβαίνουμε τις πιέσεις σας για κάποιες επιλεκτικές διαγραφές-παραγραφές χρεών, αλλά όχι κι έτσι.

→ Εξυγίανση της ΕΤΑ μέσω εκμίσθωσης «φιλέτων», με απώτερο στόχο την εισαγωγή στο ΧΑ; Απ’ ό,τι φαίνεται, τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι πολιτικές όμως για την κονόμα παραμένουν οι ίδιες!

→ Υπάρχει υπερσυγκέντρωση στα χρηματιστηριακά μερίδια της αγοράς; Άντε, καλέ, μόνο 10 χρηματιστηριακές κατέχουν πάνω από 80%! Έχουμε βαρεθεί να τα γράφουμε και κανένας από τους αρμοδίους να μην κάνει τίποτα.

→ Αν και ουδέτερη ως προς το είδος των μέσων, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών προτείνει ένα ενιαίο σύνολο ελαχίστων προτύπων για τη διάχυση των ρυθμιζόμενων πληροφοριών. Πάντως κάτι δεν μας πάει καλά σε αυτήν την προσπάθεια.

• Έτσι, για να καταλάβουμε τη σκοπιμότητα κάποιων επερωτήσεων στη Βουλή σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής! Πόσοι απ’ όλους εσάς τους επικριτές πιστεύατε εξαρχής ότι θα πετύχαινε αυτό το εγχείρημα; Με ποιον τρόπο περιμένατε να πληρωθεί ο εγγυητής της δημόσιας προσφοράς; Αποτελεί, ναι ή όχι, από τις χαμηλότερες αμοιβές που έλαβε ποτέ ανάδοχος; Μήπως σας ενοχλεί η καλή χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής; Σαν πολλή υποκρισία δεν πέφτει σ’ αυτήν τη χώρα;

• Θα μας τρελάνει αυτός ο ΟΟΣΑ. Άλλα έλεγε πριν από τρεις μήνες και άλλα λέει τώρα, επιβεβαιώνοντας ότι παίζει το παιχνίδι των δυνατών! Αυτήν τη φορά, πάντως, υποστηρίζει την τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταθερά επιτόκια.

• Την τελευταία τριετία η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με πολιτική βούληση, έκανε μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσει τα χαμένα του χρηματιστηρίου στους επενδυτές, κερδίζοντας δικαστικά περίπου 5,5 δισ. δολάρια. Εδώ, στη χώρα μας, χωρίς πολιτική θέληση, η τραπεζοκρατούμενη εποπτική αρχή όχι μόνο δεν επέστρεψε τα κλεμμένα, αλλά αντίθετα αυτά παραμένουν είτε στις τσέπες των επιτήδειων είτε στα ταμεία του Δημοσίου.

• Όπως σας είχαμε έγκαιρα ενημερώσει, η κόντρα μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών στη ΔΕΗ σχετικά με την επάρκεια ρεύματος απέκρυπτε την ταμπακιέρα, που δεν είναι άλλη από την επικείμενη αύξηση των τιμών στα τιμολόγια.


Σχολιάστε εδώ