Νοσοκομείο Κέρκυρας: Τα σκάνδαλα συνεχίζονται
Η πρώτη πράξη του δράματος ανέγερσης του Νοσοκομείου Κερκύρας έληξε στις 17/09/03 με την «ταφόπετρα» που έβαλε ο εκσυγχρονιστής τότε πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Γαβαλάς. Διέλυσε την εργολαβία με… φιλικό διακανονισμό, απεμπολώντας τα συμφέροντα του Δημοσίου που επί έξι χρόνια η ΔΕΠΑΝΟΜ και ο εργολάβος καταπατούσαν.
Παρά τις έντονες καταγγελίες μας για τις εγκληματικές πράξεις που διεπράχθησαν, οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι, αλλά τα εγκλήματά τους δεν παραγράφονται.
Η δεύτερη πράξη του δράματος παίζεται μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004. Την «πράξη» χαρακτηρίζουν ενέργειες παράνομες και προκλητικές που στόχο έχουν την απευθείας ανάθεση της συνεχίσεως του έργου προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ στον προηγούμενο εργολάβο τής ΕΡΓΑΣ ΑΕ που προφανώς καλύπτει νέον ανατέλλοντα αστέρα εργολάβο.
Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) στο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 904/0052/ 09.06.04 αναφέρει σχετικά για το Νοσοκομείο Κέρκυρας:
Να δοθεί εντολή στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων για την ανάκληση της απόφασης περί ένταξης του έργου στο Γ’΄ ΚΠΣ κ.λπ.
Στο έγγραφο υπάρχει συνημμένη πολυσέλιδη έκθεση με συμπεράσματα και υποδείξεις προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και τη ΔΕΠΑΝΟΜ.
Η Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πληρωμής του υπουργείου Οικονομίας με το έγγραφο υπ’ αριθμόν 1389/17.01.05 προς το υπουργείο Υγείας (υπόψη του κ. Τζαφέρη, ειδικού γραμματέα), αναφέρει τις προϋποθέσεις για την άρση της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Πρόκειται για ιδιαίτερα προκλητικό και θρασύτατο έγγραφο.
Η Αρχή Πληρωμής διαγράφει από τη νομοθεσία τον Ν. 3263/04 για τα δημόσια έργα με έντεχνο τρόπο και στη συνέχεια «θεωρεί» ως μέγας νομοθέτης τον φιλικό διακανονισμό ως μηδέποτε γενόμενο.
Αντιπαρερχόμεθα καλόπιστα προς στιγμήν τις αόριστες και ατεκμηρίωτες απόψεις της Αρχής Πληρωμής και ερωτούμε τους εμπλεκόμενους φορείς. Υφίσταται και ισχύει η αρχική σύμβαση του έργου ή όχι;
Εάν η σύμβαση ισχύει, τότε το ΔΣ της ΔΕΠΑΝΟΜ πρέπει να αποφασίσει για την έκπτωση του αναδόχου ή διάλυση της εργολαβίας με ιδιαίτερη αναφορά στην υπαιτιότητα της διαλύσεως και όχι την απευθείας ανάθεση του έργου στον αμαρτωλό εργολάβο.
Στο απαράδεκτο αυτό έγγραφο της Αρχής Πληρωμής αποτυπώνονται με σατανικό τρόπο οι ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσουν. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεθόδευση εκτέλεσης του έργου από την ΕΡΓΑΣ ΑΕ και με πλήρη ανευθυνότητα κανένας δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον και τα δισ. δραχμές που χάθηκαν τα έξι προηγούμενα χρόνια.
Στη συνέχεια, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Τζαφέρης με το υπ’ αρ. οικ. 153/19.01.05 δίδει εντολή προς τη ΔΕΠΑΝΟΜ για άρση του φιλικού διακανονισμού και την ένταξη του έργου στο Γ’ ΚΠΣ. Ποιο έγγραφο-απόφαση διάβασε ο κ. Τζαφέρης για ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ από την ΕΕ, παραμένει άγνωστο.
Στις 20.01.05 με την απόφαση του υπουργού Υγείας Υ4Β/5663 επαναφέρεται σε ισχύ η αρχική απόφαση-ανάθεση του έργου το 1995. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Γιαννάτος.
Προσκαλεί για συνέχιση του έργου τον «νεκροθάφτη» εργολάβο ΕΡΓΑΣ ΑΕ κ.λπ., ο οποίος επί έξι χρόνια δεν αποπεράτωσε το έργο. Τα «παπαγαλάκια» της Διεύθυνσης έργων – Επίβλεψη – Νομική Υπηρεσία βρίσκονται σε πλήρη δράση. Έχουν πλήρη σύγχυση και προσποιούνται αμνησία για το τι έλεγαν στις εισηγήσεις τους στις 17.09.03 που απεφασίσθη ο ΦΔ σε σχέση με τις νέες εισηγήσεις τους τον Μάρτιο του 2005.
Υπεραμύνονται της ισχύος της πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ, η οποία τροποποιεί όρους της διακήρυξης και σύμβασης του έργου για να εισπράξει ο εργολάβος προκαταβολικά χρήματα. Οι πρωτοφανείς αυτές ενέργειες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα αναφερόμενα στο έγγραφο της Αρχής Πληρωμής.
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι μεθοδεύτηκε με «επιστημονικό» τρόπο από την Αρχή Πληρωμής (κ. Σουσούνης), τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Γιαννάτο η ανάθεση έργου 10 εκατ. ευρώ στην ΕΡΓΑΣ ΑΕ, παγιδεύοντας προς τούτο τον υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη. Βέβαιο είναι ότι στην πράξη αυτήν έχουν άμεση συμμετοχή «νταβατζήδες» – διαπλεκόμενοι – «παπαγάλοι» και «παπαγαλάκια».
Τέτοιες διαδικασίες ούτε στη χώρα των Ζουλού δεν εφαρμόζονται.