Να πάει ή να μην πάει στη Βουλή;
Καίριο, πάντως, ερώτημα παραμένει εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιστεί και πάρει τον λόγο στη Βουλή, στη συζήτηση στην ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που προκαλεί πολλές κοινωνικές αντιδράσεις. Ωστόσο, στους σχεδιασμούς του Γιώργου Παπανδρέου είναι να μεταφέρει την αντιπαράθεση με τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ και έξω από τη Βουλή, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως ο Γ. Παπανδρέου με τις τελευταίες κοινοβουλευτικές παρουσίες του και καλά πήγε απέναντι στον Κ. Καραμανλή και γενικώς σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αντιπαρατέθηκε ευθέως -με υψηλούς τόνους και επιχειρήματα- συνολικά με την κυβέρνηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζονται εξορμήσεις στην περιφέρεια και είναι πιθανό η πρώτη να γίνει στην Κεντρική Μακεδονία στις 21 και 22 Ιουλίου, δηλαδή εντός της εβδομάδας. Όπως τόνιζαν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μπορεί ο εκπρόσωπος του κόμματος ή ο κ. Βενιζέλος ή κάποιοι άλλοι βουλευτές να βγαίνουν σχεδόν καθημερινά και να ασκούν κριτική στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ωστόσο «ο κόσμος θέλει να ακούσει τι λέει ο αρχηγός του κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου». Πρόσθεταν ότι αυτό που προσλαμβάνει ο κόσμος και αρχίζει στη συνέχεια να ζυμώνει είναι κατά κύριο λόγο η επισήμανση, η κριτική ή μια θέση που θα πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβερνητική πολιτική και μετά ένα οποιοδήποτε στέλεχος μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά σε όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος.
Τρεις τάσεις για τη Βουλή
Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να ρίξει αυτήν την εβδομάδα το βάρος στη Βουλή και στην αντιπαράθεση υψηλών τόνων για το θέμα του ωραρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες:
• Θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες με το σκεπτικό να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ζήτημα αυτό οι βουλευτές της ΝΔ και ειδικά αυτοί της περιφέρειας, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες πιέσεις και αντιδράσεις από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους για το ωράριο.
• Θα ζητήσει κατάργηση της επίμαχης διάταξης με τις νέες ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
• Θα επιμείνει ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα κοινωνική συμφωνία για το θέμα του ωραρίου.
Πάντως, κυρίαρχο ζήτημα είναι η παρουσία και παρέμβαση ή μη του Γιώργου Παπανδρέου (ο οποίος είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει περιοδεία στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στην Κεντρική Μακεδονία με στόχο να αναδείξει και έξω από τη Βουλή την αδιέξοδη πολιτική της ΝΔ) στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για το ωράριο.
Μολονότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως αν θα παρέμβει ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα για το θέμα του ωραρίου, φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί τρεις τάσεις για το όλο ζήτημα ανάμεσα στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος:
• Η πρώτη, που συγκροτείται κυρίως από στελέχη των εκσυγχρονιστών, υποστηρίζει πως ο πρόεδρος πρέπει όχι απλώς να είναι παρών και να μιλήσει στη Βουλή, αλλά και να παρουσιάσει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα.
• Η δεύτερη τάση υποστηρίζει πως ο κ. Παπανδρέου οφείλει να είναι στη Βουλή κυρίως για να στηρίξει τη συνολική προσπάθεια που θα καταβάλουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος στην επίθεση κατά της κυβέρνησης για το ωράριο και αν κρίνει πως πρέπει και ο ίδιος να παρέμβει, ας το κάνει, χωρίς όμως να ανοίξει τώρα τα χαρτιά του επί συγκεκριμένων θέσεων, αλλά ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης και συσπειρώνοντας και άλλο το κόμμα.
• Η τρίτη άποψη υποστηρίζει πως ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πάει στη Βουλή και να παρέμβει μόνο αν κρίνει πως σε αυτήν τη φάση μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να πει κάτι περισσότερο από μια κριτική προς την κυβέρνηση.
Πάντως, στελέχη που συνομιλούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως τώρα -αν και η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη με τα μέτωπα που έχει ανοίξει και τις κοινωνικές αντιδράσεις που υπάρχουν- είναι μια δύσκολη καμπή και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Και αυτό γιατί είναι δύσκολο σε 17 περίπου μήνες διακυβέρνησης, όταν ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ούτε το ήμισυ της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάζει συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις.
Αυτό, όπως λένε, θα πρέπει να γίνει αργότερα και συνεπώς ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις δημόσιες παρεμβάσεις του για «να μην κάψει από τώρα τα χαρτιά του». Αυτό, όπως ισχυρίζονται, είναι μια δύσκολη ισορροπία, αφού υπάρχουν και πολλαπλές πιέσεις «να παίξει διαφορετικά ο Παπανδρέου και να εισάγει και άλλες παραμέτρους στην αντιπαράθεσή του με τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ». Ωστόσο, αυτό στο οποίο συγκλίνουν τα περισσότερα στελέχη είναι ότι όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στην οικονομία και «στην τσέπη του πολίτη».
Όλοι, επίσης, συγκλίνουν στο ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι ακόμα χειρότερος για τους καταναλωτές, τα εισοδήματα των εργαζομένων και το οικογενειακό εισόδημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι αποκλίσεις και οι διχογνωμίες ως προς την τακτική και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.