Η μεγάλη ιδέα
Η πολιτική με τη σειρά της διαμορφώνει το οικονομικό κλίμα και η πολιτική εξουσία με τις αποφάσεις της προσανατολίζει τα οικονομικά μεγέθη και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή, έως τώρα, έχουν διαμορφώσει ένα δύσβατο οικονομικό τοπίο για τα νοικοκυριά. Η δημοσιονομική προσαρμογή σε συνάρτηση με την ακρίβεια συμπίεσαν ασφυκτικά τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και ιδιαίτερα των μεσαίων στρωμάτων, που εκτός των άλλων πλήττονται από τη βαριά φορολογία. Έτσι τα μεσαία στρώματα, που είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας καταναγκάζονται να ανατρέψουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, κάτι που επιδρά αρνητικά και στον ρυθμό ανάπτυξης, αφού μειώνει την εσωτερική ζήτηση.
•Εάν η κυβέρνηση Καραμανλή φθάσει μέχρι το τέλος του 2007 με τα οικονομικά των νοικοκυριών να στενάζουν, δεν θα έχει καμία τύχη στις εκλογές του 2008. Επειδή ασφαλώς, ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό, μπορούμε να εικάσουμε ότι έχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο ανατροπής, με το οποίο θα δώσει ανάσα στα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα αναθερμάνει τις οικονομικές προσδοκίες της κοινωνίας. Έτσι δεν πρέπει να θεωρείται εξωπραγματικό το σενάριο του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 25% για μισθωτούς και συνταξιούχους, με ταυτόχρονη γενναία αύξηση του αφορολογήτου ορίου.
•Εάν όντως μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση η κυβέρνηση Καραμανλή, θα δημιουργούσε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Τα μεσαία στρώματα, που λειτουργούν και ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, θα έπαιρναν ανάσα ζωής, η εσωτερική ζήτηση θα αναθερμαινόταν με ενεργητικές επιδράσεις στον ρυθμό ανάπτυξης και τα νοικοκυριά θα αποκτούσαν λόγους να ελπίζουν σε καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Ωστόσο οι μεγάλες ιδέες είναι πραγματικά μεγάλες εάν είναι εφαρμόσιμες, διαφορετικά ισοδυναμούν με ανόητες φλυαρίες. Ιδού λοιπόν το ερώτημα: η ιδέα είναι μεγάλη και ανατρεπτική, είναι όμως εφαρμόσιμη;