Έτσι λεηλατήθηκε η ΔΕΗ
Όσο λοιπόν διερευνώνται τα διάφορα αυτά θέματα, τώρα που έπαψε πια να ισχύει η «ομερτά» στις τάξεις της ΔΕΗ, τόσο ανακαλύπτονται στοιχεία που αποδεικνύουν όχι μόνο το μέγεθος των διαφόρων σκανδάλων, αλλά και τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν κάποια στελέχη της.
Μια τέτοια χαρακτηριστικότατη περίπτωση αποτελεί το έργο της εγκατάστασης νέων φίλτρων στις μονάδες 1 έως 4 του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, υπόθεση για την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα μας ένα ντοκουμέντο – «φωτιά».
Το συγκεκριμένο έργο λοιπόν, ενώ είχε προϋπολογισμό 116.000.000 ευρώ, ανατέθηκε έναντι 130.000.000 ευρώ, το σκάνδαλο όμως της υποθέσεως δεν έγκειται μόνο στο μέγεθος της υπερτιμολόγησης (τουλάχιστον 14.000.000 ευρώ), αλλά και στον κραυγαλέο τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα στελέχη της ΔΕΗ παραπλάνησαν το διοικητικό της συμβούλιο με σκοπό να πείσουν τα μέλη του ότι το τίμημα των 130.000.000 ευρώ ήταν εύλογο.
Ειδικότερα, για να εγκριθεί από το ΔΣ το καπελωμένο τίμημα, οι επικεφαλής της ΔΕΗ απέκρυψαν έγγραφο που τους υποβλήθηκε από τον προμηθευτή ενός τμήματος του εξοπλισμού του έργου, το οποίο όμως αποκαλύπτουμε εμείς σήμερα (φωτοτυπία), σύμφωνα με το οποίο ο εξοπλισμός αυτός (εναλλάκτες θερμότητας) στοίχιζε όχι 32.000.000 ευρώ, αλλά μόλις 15.000.000 ευρώ. Αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο στο χρονικά όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα οποιασδήποτε επιχείρησης, να ζητείται από κάποιον οίκο επί πληρωμή να τους υποβάλλει μελέτη με προϋπολογισμό για κάποιον εξοπλισμό, αυτός να την υποβάλλει επισήμως και με πρωτόκολλο, να υπάρχει εν συνεχεία τεράστιο θέμα στο κόστος του σχετικού έργου λόγω μεγάλης υπέρβασης του αντίστοιχου προϋπολογισμού και παρ’ όλα ταύτα η συγκεκριμένη μελέτη και προσφορά να θάβονται, λες και δεν υπεβλήθησαν ποτέ.
Δύο φορές συζητήθηκε η ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στο ΔΣ της ΔΕΗ μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού και τις δύο φορές όμως οι συγκεκριμένοι κύριοι της ΔΕΗ «λησμόνησαν» την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, μια και αυτό αποδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας το καπέλο των 14.000.000 ευρώ και τους «χαλούσε τη σούπα», δηλαδή τη δικαιολόγηση ως εύλογου του καπελωμένου τιμήματος με διάφορες αλχημείες.
Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, με το συγκεκριμένο έργο ασχολείται ήδη η Δικαιοσύνη, όχι μόνο για το καπέλο στο τίμημα, αλλά και για την εμπλοκή σε αυτό του περίφημου καθηγητή κ. Κακαρά, την οποία είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας.