Άνοιγμα Περισσού στη νεολαία

Όπως σημειώνουν τα στελέχη του κόμματος, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ένα σημαντικό κομματικό σώμα, το κυριότερο μετά το Συνέδριο.
Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που αποδίδουν τα στελέχη του ΚΚΕ στην επιτυχία της Συνδιάσκεψης είναι και το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι εξορμήσεις σε όλη τη χώρα (Θεσ/νίκη, Χαλκιδική, Κρήτη, Πάτρα, Γιάννενα), ενώ την προηγούμενη Κυριακή μοιράστηκαν (μαζί με τον «Ριζοσπάστη») και οι θέσεις της ΚΕ του κόμματος. Όπως λένε τα ίδια στελέχη, «το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να αφεθεί στις δυνάμεις του κεφαλαίου, του αυταρχισμού και της καταστολής, του πολέμου. Όσο οι δυνάμεις αυτές θα κυριαρχούν στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου», συνεχίζουν, «η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας δεν μπορεί να βρει λύση στα προβλήματά της και να ονειρευτεί τη ζωή που θέλει και, προπαντός, δικαιούται». Η νεολαία έχει συμφέρον, σημειώνουν στον Περισσό, από τον διάλογο με το ΚΚΕ και μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τα θετικά που ανέδειξε ο σοσιαλισμός. Πρέπει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος για θετικές αλλαγές στη ζωή της, για μια συνολική ποιοτική αλλαγή, πέρνα μέσα από την κατάργηση των δεσμών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Είναι συμφέρον της να ενδιαφερθεί να μάθει από πρώτο χέρι τι λέει το ΚΚΕ, τι λέει η ΚΝΕ. Στις θέσεις της ΚΕ για τη Συνδιάσκεψη σημειώνεται ότι πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι το κόμμα να ξεπεράσει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις που εντόπισε το 17ο Συνέδριο, και τις οποίες συνόψισε σε προβλήματα βαθιάς αφομοίωσης της στρατηγικής του, στην ικανότητα εξειδίκευσης και προσαρμογής, στην ενιαία αντίληψη για το πώς αυτή προωθείται στις σημερινές συνθήκες.
Μια δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι να εξειδικεύσει με μεγαλύτερη επάρκεια τη γενική στρατηγική του στον χώρο της νεολαίας και των νέων ηλικιών γενικότερα.
Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι να κατανοηθεί από όλα τα καθοδηγητικά όργανα, από την ΚΕ έως την ΚΟΒ, ότι τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας και του κινήματός της είναι ευθύνη πριν απ’ όλα του κόμματος.
Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, δεν συνεπάγεται τον «παραμερισμό της ευθύνης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, των καθοδηγητικών της οργάνων. Αντίθετα.
Όσο πιο υπεύθυνο γίνεται το ΚΚΕ απέναντι στη νεολαία και τα προβλήματά της τόσο πιο ικανό και αποτελεσματικό θα γίνεται στην ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση της ΚΝΕ, στη δημιουργία προϋποθέσεων να παίξει αυτή τον δικό της υπεύθυνο, πρωτοπόρο ρόλο». Σύμφωνα τώρα με τους υπευθύνους του κόμματος, το προσεχές διάστημα θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και σε γειτονιές, οι οποίες και διαρκώς θα εντείνονται μέχρι την πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης. Ο στόχος είναι η τελευταία να αποτελέσει και μια «πλούσια αφετηρία και παρακαταθήκη προβληματισμού εν όψει και του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ».
Στόχος και επιδίωξη όλων στον Περισσό είναι, σε αντίθεση με την κυρίαρχη εικόνα μιας αδιάφορης, συνένοχης και εν μέρει χειραγωγούμενης από τα ΜΜΕ νεολαίας, να καταδείξει πως η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας, ιδιαίτερα εκείνης που ανήκει στα εργατικά και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα, δεν είναι τελειωμένη υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ