ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡEΙΟ
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο συνήθως ηπίων τόνων υφυπουργός εμφάνισε τους συντάκτες της έκθεσης να μην έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο για το οποίο γνωμοδότησαν, αφού χαρακτήρισε «απολύτως ανακριβείς τις παρατηρήσεις τους».
Η Μαρία Δαμανάκη παρενέβη για να ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής να συστήσει στην κυβέρνηση να επιδεικνύει «μεγαλύτερο σεβασμό στο Επιστημονικό Συμβούλιο», αλλά η κ. Μπενάκη όχι μόνον δεν έδειξε ενόχληση από τα όσα είπε ο κ. Ταλιαδούρος, αλλά μάλλον συμφώνησε και μαζί του.
«Το ότι ο κύριος υπουργός έδωσε τις δικές του θέσεις μάλλον διευκολύνει τη συζήτηση, παρά τη δυσχεραίνει», σχολίασε.
Τόσο απλά ήταν τα πράγματα για την πρόεδρο της Βουλής, όπως και για την κυβέρνηση, για την οποία το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι καλό, αλλά μόνον όταν συμφωνεί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της. Και πάντως το ότι και η αντιπολίτευση το επικαλείται μόνον όταν τη βολεύει, δεν μπορεί να είναι «άλλοθι».
Θέλουν να τους αλλάξουν…
Από τη στάση πάντως της προέδρου της Βουλής αυτό που βγαίνει είναι ότι τα πρόσωπα που σήμερα απαρτίζουν το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση και στο κόμμα που κυβερνά και ίσως με την αποφυγή κάλυψής τους από τις επιθέσεις υπουργών μάλλον εξωθούνται σε παραίτηση, ενώ φαίνεται ότι αναζητούνται τρόποι νομότυπης αλλαγής τους…
Εδώ είμαστε, ο καιρός θα δείξει αν ερμηνεύουμε σωστά τις θέσεις της κυρίας Μπενάκη.
Και χρήματα βρίσκονται αν είναι να βολευτούν «δικοί μας»
Την ώρα που η κυβέρνηση ξαναβγάζει στον αέρα τα σενάρια περί δήθεν περιστολής των ελλειμμάτων και περιορισμού των κρατικών δαπανών μέσω της μείωσης των αμοιβών των διοικούντων τις ΔΕΚΟ, στη Βουλή συζητείται τροπολογία με την οποία αυξάνεται κατά 145.000 ευρώ ετησίως το κόστος λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Κι αυτό δεν γίνεται για να στελεχωθεί καλύτερα αυτή η Αρχή ή για να αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά διότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει κατά δύο τα μέλη της, ορίζοντας δύο αντιπροέδρους.
Βλέπετε, όταν χρειάζεται να βολευτούν περισσότεροι «δικοί μας άνθρωποι» -κι εδώ δεν μιλάμε για τα απλά «γαλάζια παιδιά» που θέλουν μια δουλίτσα στο Δημόσιο, αλλά για μεγαλοστελέχη (καθηγητές πανεπιστημίου, συνταξιούχους δικαστικούς και άλλους αυτής της κατηγορίας)- πάντα βρίσκονται χρήματα.
Εξοργίζει τους «πράσινους» το «άδειασμα» των φιλελευθέρων
«Μένεα πνέουν» για μια ακόμη φορά αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τηρούν οι εκλεγέντες με το δικό τους ψηφοδέλτιο ανεξάρτητοι βουλευτές Α. Ανδριανόπουλος και Στ. Μάνος.
Οι «κυνικές», όπως χαρακτηρίζονται, απόψεις που εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες για την πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου και απολύσεων και τα «άστοχα» παραδείγματα περί του «μοντέλου των περιπτέρων» στη λειτουργία των καταστημάτων, έχουν εξοργίσει τους «πράσινους».
Μάλιστα στη σύσκεψη των βουλευτών που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα, η οποία έγινε την περασμένη Τρίτη για να καθοριστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα του ωραρίου και των αλλαγών στο εργασιακό, ακούστηκαν φωνές που έλεγαν ότι «πρέπει επιτέλους να οριοθετήσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Ρέππας καθησύχασε τους αντιδρώντες με το επιχείρημα ότι «είναι ανεξάρτητοι και δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ», αλλά λίγοι πείστηκαν, αφού μετά στα πηγαδάκια κάποιοι υπενθύμιζαν ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες το κόμμα τους είχε σπεύσει να υιοθετήσει την τροπολογία για το ΙΚΑ που είχε υποβάλει ο Στ. Μάνος, ο οποίος αυτή τη φορά τούς «άδειασε» με την πρόταση για 24ωρη λειτουργία όλων των καταστημάτων.
«Εμείς έπρεπε να είχαμε τις δικές μας προτάσεις και όχι να τρέχουμε πότε πίσω από τον Μάνο και πότε πίσω από τον Μιλτιάδη Έβερτ», έλεγαν.
4.000 ευρώ τον μήνα για κάθε ψυχασθενή!
Ακούγεται… τρελό, αλλά δεν είναι! Μέχρι και τέσσερις χιλιάδες το μήνα ανά ασθενή παίρνουν από κοινοτικούς αλλά και εθνικούς πόρους οι επί της ουσίας ιδιωτικές εταιρείες που εμφανίζονται με τίτλους ως «αστικές μη κερδοσκοπικές» και έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τα προγράμματα αποασυλοποίησης για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες.
Αυτό αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση ερώτησης του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, ο οποίος κατήγγειλε ότι «ιδιώτες διαχειρίζονται τις ζωές εξαρτημένων ατόμων, αλλά και τεράστιο δημόσιο χρήμα», χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει έλεγχος από το κράτος και σε πολλές περιπτώσεις να μη γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ασθενών και να καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες αυτές.
Ο υφυπουργός Πρόνοιας Γιώργος Κωνσταντόπουλος δεν έκρυψε τους προβληματισμούς που υπάρχουν στο υπουργείο Υγείας, αλλά προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση και υποστήριξε ότι γίνονται έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων ωστόσο δεν ανακοίνωσε.
«Έχετε δίκιο που αναφέρατε ότι το κόστος είναι τεράστιο στον ιδιωτικό, τον λεγόμενο μη κερδοσκοπικό τομέα, αφού αγγίζει τα 3.300 έως 3.500 ευρώ μηνιαίως ανά ασθενή», απάντησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, αλλά πρόσθεσε ότι «παραπλήσιο και λίγο μεγαλύτερο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το κόστος και στον δημόσιο τομέα, που φθάνει και στα 3.900 ευρώ».
Βέβαια στη μια περίπτωση μιλάμε για οργανωμένα δημόσια ψυχιατρεία, με δομές και μόνιμο προσωπικό, και στην άλλη για ενοικίαση διαμερισμάτων, αλλά αυτό δεν το είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
«Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα»
Από τη συζήτηση της ερώτησης προέκυψε και κάτι άλλο ενδιαφέρον: η συμφωνία του ερωτώντος βουλευτή του ΚΚΕ και του υφυπουργού Πρόνοιας στη διαπίστωση για την αύξηση που παρατηρείται στις ψυχικές ασθένειες, την οποία όμως δεν απέδωσαν στους ίδιους παράγοντες.
«Οι ψυχοπαθείς αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και οι αιτίες είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το ίδιο το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στους ανθρώπους και τους οδηγεί στις ψυχικές παθήσεις. Η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση οδηγούν ανθρώπους στην τρέλα», είπε ο Τάκης Τσιόγκας.
Για «αυξητικούς ρυθμούς» που εμφανίζουν οι ψυχικές ασθένειες μίλησε και ο Γ. Κωνσταντόπουλος, αλλά απέφυγε να δώσει εξήγηση για το τι τις προκαλεί. Αν το έκανε, μάλλον στο… ΠΑΣΟΚ θα το απέδιδε, αφού και τα προβλήματα που παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια ψυχιατρεία στην προηγούμενη κυβέρνηση τα φόρτωσε.
Εκτός κι αν απέφυγε την απόδοση ευθυνών, έχοντας κατά νου το γνωστό άσμα «συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα»…
Ο «πρόεδρος να ‘ούμε» που… πυροβολεί
Καραμπίνας… όνομα και πράγμα αποδείχθηκε ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ που στο Κοινοβούλιο είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο πρόεδρος να ‘ούμε», εξαιτίας του ότι χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη σχεδόν σε κάθε πρόταση όταν βρίσκεται στο κεντρικό έδρανο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία προεδρεύει.
Την περασμένη Τετάρτη, όμως, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση του ωραρίου, ο γαλάζιος βουλευτής, εκτός από τη συχνή επανάληψη του «να ‘ούμε», έδειξε και τις… πυροβολικές του ικανότητες όταν υποχρέωσε σε άτακτη υποχώρηση τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα, που με τη γνωστή συνδικαλιστική του ικανότητα ήθελε να μονοπωλήσει το μικρόφωνο κατά την ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή.
Ο Κ. Καραμπίνας που επίσης διαθέτει μεγάλη συνδικαλιστική εμπειρία -ήταν στέλεχος της ΔΑΚΕ στη ΔΕΗ και είχε περάσει και από τη ΓΣΕΕ- του έβαλε φρένο, χρησιμοποιώντας γλώσσα, αλλά και κυρίως ύφος από αυτά που δεν παρατηρούνται συχνά στο Κοινοβούλιο.
«Είσαι ασεβέστατος και μην τα κάνεις αυτά σε μένα», είπε ο «γαλάζιος» και όταν ο Χ. Πρωτόπαπας επεχείρησε να διαμαρτυρηθεί, ο Αρτινός έγινε ακόμη πιο έντονος: «Όχι σε μένα αυτά να ‘ούμε. Όταν προεδρεύω εγώ θα πειθαρχείς. Εξηγήθηκαμε;».
Και ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σημίτη προσγειώθηκε στο έδρανό του, ο Καραμπίνας συνέχισε λέγοντας «Άντε μπράβο!», χωρίς να υπάρξει συνέχεια από τον «πράσινο» βουλευτή…. Τι άραγε συμβαίνει Χρήστο;
«Δεν είμαστε μαθητές σε νηπιαγωγείο»
Ο Καραμπίνας, όμως, είχε δείξει τον τσαμπουκά του και νωρίτερα, όταν πήρε τον λόγο για να συμφωνήσει με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο που είχε θέσει το ζήτημα των αρνητικών εντυπώσεων που προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής πήρε τον λόγο για να ζητήσει να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ακροάσεις, που όπως είπε είναι προσβλητικός για τους βουλευτές.
Κι αυτό διότι οι προσκεκλημένοι μιλούν από το βήμα που βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τους βουλευτές, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Ανδριανόπουλος, «κάθονται σαν μαθητές σε νηπιαγωγείο και ακούν να τους κάνει μάθημα αφ’ υψηλού η δασκάλα που ήρθε εκτός Βουλής».
Ο προεδρεύων εκείνη την ώρα βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γ. Καλαντζής δεν έδειξε να συμμερίζεται τις παρατηρήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή και ζήτησε να κλείσει το θέμα.
Δεν είχε, όμως, την ίδια άποψη ο Κ. Καραμπίνας, ο οποίος παρενέβη για να συμφωνήσει με τις επισημάνσεις, αλλά και για να απειλήσει ότι όταν προεδρεύει εκείνος θα δέχεται στην Επιτροπή μόνον αιρετούς εκπροσώπους φορέων (προέδρους, αντιπροέδρους και γραμματείς) και δεν θα επιτρέψει να στέλνονται αντ’ αυτών νομικοί ή άλλοι σύμβουλοι φορέων.
Για να δούμε, γιατί πράγματι τελευταία παρατηρείται συχνά το φαινόμενο διάφοροι φορείς, ο ΣΕΒ και άλλοι, να μη στέλνουν στη Βουλή τις διοικήσεις τους, αλλά διευθυντικά στελέχη.