Η ανοιχτή πληγή του FYROM και τι πρέπει να γίνει

Στην Ελλάδα η πρωτοβουλία δημιούργησε πανδαιμόνιο και δικαίως θεωρήθηκε αυθαίρετη και απαράδεκτη. Μερικοί επίσης υπέθεσαν ότι αποτελεί την αρχή ξηλώματος και άλλων εθνικών θεμάτων της Ελλάδος. Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί ξέρουμε από πού προέρχεται. Για μας αυτό το συμβάν αποτελεί σπινθήρα για απότομη εγρήγορση της Ομογένειας, που αγουροξύπνησε προσβληθείσα με την απρέπεια των Σκοπιανών, των οποίων η βυσσοδομία και η αγνωμοσύνη είναι απύθμενες. Αλλά, συμβαδίζει με την κουλτούρα τους. Είναι η κουλτούρα υπεύθυνη για την προ καιρού εκ προμελέτης σύλληψη ομάδος αθώων λαθρομεταναστών, πού εκτελέστηκαν σαν δήθεν τρομοκράτες, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων αντι-τρομοκρατικής καπατσοσύνης.

Αντικειμενική ανάλυση της σκοπιανής μηχανορραφίας από την σκοπιά της Ομογένειας θα είναι χρήσιμη για τελική λύση του προβλήματος.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ποια είναι τα αίτια της απότομης ψυχρολουσίας των Ελλήνων στο ζήτημα του ονόματος του F.Y.R.O.M., που πρέπει να ήταν στα συνωμοτικά σκαριά των Σκοπίων για τουλάχιστο δύο χρόνια; Γιατί απέτυχε η Ελλάδα; Τι πρέπει να γίνει για επανόρθωση του ατοπήματος μια και καλή; Μερικά από τα αίτια είναι τα εξής:


  1. Μονοδιάστατη, ευρωποκεντρική εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Μόνον προσφάτως σημειώνεται άνοιγμα προς την Αμερική, αλλά χρειάζεται επί πλέον σθεναρή ενεργοποίηση της Ομογένειας και ειδικά της παραμελημένης στρατιάς των διανοουμένων.

  2. απραξία στο θέμα μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Η προηγούμενη κυβέρvηση δεv εργάσθηκε εντατικά για τελική λύση, εvώ δεκάδες κρατών ανεγνώριζαν το F.Y.R.O.M. ως Μακεδovία, προ της Αμερικής.

  3. Παράλειψη συσχέτισης μεταξύ τoυ θέματος F.Y.R.O.M. και τoυ επίμονου τουρκικού αvταγωvισμoύ (Κυπριακό, παραβιάσεις εvαερίoυ χώρoυ) και της τριπλής αvάμιξης της Τoυρκίας σε Αλβαvία, F.Y.R.O.M. και Κόσoβo. Τουρκική στρατηγική περιλαμβάνει αμφίπλευρη πίεση στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετείται αυτολεξεί η ανθελληνική προπαγάνδα των Σκοπίων.

  4. Ανυποψία ισχυρής πιθαvότητας ότι F.Y.R.O.M.-Τoυρκία θα επεδίωκαν αμερικανική αναγνώριση (δεδομένης της τoυρκo-ισραηλιvης συμμαχίας τoυ 1996 που έθεσε το παvίσχυρo lobby στη γωνιά της Τουρκίας) με σκoπό ήττα της ελληvικής διπλωματίας, χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα της Τουρκίας.

  5. Αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρvησης για το δυναμικό της Ομoγέvειας και ειδικά της ιvτελλιγκέvτσιας, με εκατοντάδες καθηγητές παvεπιστημίoυ (80% γεννημένων στην Ελλάδα), ερευνητές και διoικητικoύς και πληθώρα φιλελλήνων, που με ομογενειακούς οργανισμούς και ορισμένα διακεκριμένα άτομα αποτελούν, αθροιστικά, αποτελεσματικό αντίβαρο στην ισχυρή αμερικανική υποστήριξη της Τουρκίας. Ήταν σφάλμα του γνωστού αποστασιακού ηγέτη και είναι κατανοητό από εμάς που ζούμε στην επιστημονική υπερδύναμη, με 4.400 πανεπιστήμια, που λέγεται Αμερική.

    Για αυτούς που αμφιβάλλουν λέμε το εξής: Ο τέως πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ περιοδεία στην Αμερική, να μιλήσει σε πόλεις εκτός Νέας Υόρκης, σε ακροατήρια της Ομογένειας, εξηγώντας εθνικά θέματα, όπως F.Y.R.O.M., Αιγαίο, παραβιάσεις του εναερίου χώρου, (στοίχισαν 1,3 δισ. δολάρια, από το 1998 τις μέχρι 26 Μαΐου 2003), την Κύπρο και άλλα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και ισχυρή αρωγή των Ελληνοαμερικανών.

    Ουδείς επίσημος της οκταετίας επεζήτησε υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, από τη στρατιά των διανοουμένων της Ομογένειας. Η εγκεφαλική δύναμή τους (σε αντίθεση με Εβραιο-Αμερικανούς διανοουμένους που πηγαινοέρχονται στο Ισραήλ) έχει μείνει τελείως ανεκμετάλλευτη, εδώ στην υπερδύναμη, εδώ που κόβεται το νερό. Αντιθέτως η Τουρκία, που έχει μια φούχτα διανοουμένους στην Αμερική, τους χρησιμοποιεί κατά κόρον και με ευαισθησία. Αλλά οι Τούρκοι έχουν επίσης την υποστήριξη Εβραιο-Αμερικανών που είναι απαράμιλλη.

  6. Ο άκρατος αvτιαμερικαvισμός, ενώ είναι πάρα πολύ δικαιολογημένος, έχει κάνει αvυπoλόγιστη ζημιά. Τα άδεια καθίσματα στους Ολυμπιακούς ήταν ενδεικτικά, αλλά κανένας δεν τα σχολίασε, σύμφωνα με την κουλτούρα μας, που σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οι συχνές πορείες στην αμερικανική πρεσβεία, κάνουν τεράστια βλάβη. Μπορούμε να φαντασθούμε τις αρνητικές αναφορές του προηγούμενου αμερικανού πρεσβευτού, του οποίου η μικροπρεπής προσβολή, όταν ήθελε να φυτεύσει ένα δένδρο, έκανε αλγεινή εντύπωση στην Ομογένια. Αλλά η κορωνίδα προσβολών ήταν στον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Colin Powell, και την απαίσια αφίσα στον βράχο της Ακροπόλεως, πανόραμα τουλάχιστο στη μισή ανθρωπότητα.

  7. Πολλά των ΜΜΕ έχoυv ζημιώσει τα εθvικά θέματα και μερικές εφημερίδες εφαρμόζουν λoγoκρισία για άρθρα από Αμερική. Ο αντιαμερικανισμός δημοσιογράφων αριστερών τάσεων, με πύρινα άρθρα εναντίον των ΗΠΑ και Ελληνοαμερικανών, είναι θανάσιμος. Ο τίτλος ενός άρθρου στις 4/7/2004 ήταν: «Ελληνοαμερικανοί δολοφόνοι των λαών, γεννημένοι την 4η Ιουλίου». Χιλιάδες ατόμων στην Ομογένεια διαβάζουν τις ασυναρτησίες πού δείχνουν τη μικροπρέπεια μερίδας του Τύπου στην Ελλάδα.

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΑΣΚΑΡΙΚΑ: Οι Σκοπιανοί, σπουδασμένοι στην κομμουνιστική προπαγάνδα, έπαιξαν το παιχνίδι καλά για αμερικανική αναγνώριση του ονόματος. Με τον πόλεμο για το Κόσοβο δέχθηκαν αμερικανικό στρατό και η Αμερική έστειλε οικονομική βοήθεια και πρεσβευτή τον Lawrence E. Butler, που τους βοήθησε πολύ.

Οι Σκοπιανoί μπήκαν στη λίστα της Coalition of the Willing, για Ιράκ και Αφγανιστάν για ευγνωμοσύνη της Αμερικής. Οι Έλληνες δεν μπήκαν στη λίστα λόγω Ολυμπιακών 2004 και λόγω αντιαμερικανισμού, που καλλιεργήθηκε από την Αριστερά και άλλα στοιχεία του πολιτικού φάσματος. Αλλά, όταν το γελοίο κρατίδιο το φορτωμένο με προβλήματα επεκράτησε στο όνομα «Μακεδονία» είναι απόδειξη ότι η ελληνική διπλωματία, που επηρεάζεται μονομερώς από το ELIAMEP, απέτυχε προσωρινά στο ζήτημα της ονομασίας.

Τελικά, μοχλός τής σκοπιανής ατασθαλίας ήταν ο Marc Grossman, πρώην πρεσβευτής Αμερικής στην Τουρκία (1994-1997). Περιόδευσε σε Κόσοβο και F.Y.R.O.M. τον Οκτώβριο 2004 και αναφέρθηκε ανοικτά στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι Σκοπιανοί αφηνιάζουν σήμερα στην Αμερική με υβριστικά E-Mail κατά της Πανμακεδονικής Ένωσης. Ένας αποκαλεί τους Ελληνοαμερικανούς «Retards» και το διαδίκτυο είναι μεστό ανθελληνικής προπαγάνδας.

Η ένταση και το μίσος της ανθελληνικής προπαγάνδας των Σκοπιανών στην Αμερική είναι πέραν περιγραφής, ενώ μερικοί έλληνες πολιτικοί εμφανίζονται αδιάφοροι, όταν χάρτες στο διαδίκτυο δείχνουν το FYROM να περιλαμβάνει εδάφη της Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι την Κοζάνη και την Καβάλα και ολόκληρη την Χαλκιδική και το Άγιον Όρος! Η αυθάδεια των Σκοπιανών και η αναλγησία μερικών ελλήνων πολιτικών είναι τρομερά εξοργιστικές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ; Πρώτον, οι Έλληνες πρέπει να δηλώσουν καθαρά ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι απαράδεκτο και να μπλοκάρουν είσοδο του F.Y.R.O.M. στην EΕ. και ΝΑΤΟ. Να αποσύρουν όλες τις επενδύσεις, το διυλιστήριο πατρελαίου και άλλες επιχειρήσεις από τα Σκόπια. Τα περί ψυχραιμίας και λογικής συμπεριφοράς των Ελλήνων είναι κουραφέξαλα και τρομερά επικίνδυνο προηγούμενο. Οι ατασθαλίες και ύβρεις των Σκοπιανών αποτελούν εσχάτη προσβολή κατά της Ελλάδος και της Διασποράς. Η Αμερική σέβεται μόνον τη δύναμη και βλέπει τα αδύναμα κράτη με αδιαφορία και περιφρόνηση. Η Ελλάδα έχει σοβαρά εκκρεμή θέματα με την Τουρκία και υποχώρηση στο F.Y.R.O.M. είναι θανάσιμο λάθος. Ο κ. Marc Grossman είπε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ότι η διαμαρτυρία των Ελλήνων ήταν ήπια. Η αναστολή διαμαρτυρίας του λαού στη Θεσσαλονίκη ήταν στρατηγικό σφάλμα, αποκλεισμού της κοινής γνώμης.

Δεύτερον, εντατική εργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ΕΕ, επιμένοντας ότι το όνομα του F.Y.R.O.M. θα καθορισθεί μόνον με διμερείς διαπραγματεύσεις.

Τρίτον, σθεναρή προσπάθεια από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, Εκκλησία και μη κυβερνητικούς Οργανισμούς για δραστική ελάττωση του αντιαμερικανισμού που χαντακώνει την Ελλάδα, διότι τον εκμεταλλεύονται οι εχθροί της. Η κυβέρνηση να παύσει να ακολουθεί την πεπατημένη. Η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου 2004 ήταν σφάλμα.

Η σιχαμένη χούντα έχει εξαφανισθεί διά παντός και ήταν εξάλλου αλλόκοτο και τρελό συμβάν του ψυχρού πολέμου, όταν οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν έτοιμες να κάψουν τον πλανήτη με πυρηνικά όπλα. Η πάλη Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης ήταν μέχρι θανάτου και παρήγαγε ανάρμοστα συμβάντα παντού, όχι μόνον στην Ελλάδα.

Τέταρτον, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή να αναγάγει σε επιστήμη τις σχέσεις Ελλάδος-Ομογένειας, ειδικά με την ιντελλιγκέντσια, διοικητικούς, επιχειρηματίες, οργανισμούς και άτομα με ισχυρές διασυνδέσεις στις ΗΠΑ. Το ΣΑΕ δεν είναι think-tank, με brain-power για επιστημονική ανάλυση θεμάτων και πειστική παρουσίαση στο Κογκρέσο, Στέιτ Ντιπάρτμεν και Λευκό Οίκο. Οι συμπαθείς αξιωματούχοι του δεν καλούνται σε CNN, CNMBC, και FOX NEWS υποστηρίζοντας με εγκεφαλική δύναμη καυτά ζητήματα της Ελλάδος. Αυτό είναι έργο για Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνας καθηγητές πανεπιστημίου και άλλα διακεκριμένα άτομα στην Αμερική. Ο μονοδιάστατος προσανατολισμός στην ΕΕ πρέπει να αλλάξει μόνιμα και ριζικά.

Ο πρωθυπουργός να κάνει περιοδεία 10 ημερών στην Αμερική, με διαλέξεις σε μεγάλα ακροατήρια Ομογένειας, να εξηγήσει τα θέματα και να ζητήσει υποστήριξη. Το αποτέλεσμα θα είναι ευνοϊκότατο, διότι η Ελλάδα χρειάζεται δίαυλο και διασύνδεση με την Ομογένεια, τόσο επείγουσα, όσο η Σαχάρα χρειάζεται τη βροχή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η σκοπιανή κασκαρίκα οφείλεται στην κομμουνιστική τους μεθοδολογία, τον πρώην μονοδιάστατο ελληνικό προσανατολισμό, την παραμέληση μιας οκταετίας και την Τουρκική υποστήριξη των Σκοπιανών, που ισχυροποιήθηκε στην Αμερική λόγω της συμμαχίας Ισραήλ-Τουρκίας.

Συνδυασμός τουρκικής αμφίπλευρης πίεσης μεταξύ Αιγαίου και τόξου Αλβανίας-F.Y.R.O.M., μαζί με ψυχονευρωτικό αντιαμερικανισμό των Ελλήνων και την αδράνεια της Ομογένειας (βαλμένη στον γύψο για μία οκταετία) ήσαν όλα επιζήμια για την Ελλάδα. Το υπουργείο Εξωτερικών, με τον πεπειραμένο κ. Πέτρο Μολυβιάτη στο τιμόνι, να πάρει συντονισμένα μέτρα, με ατσαλένια επιμονή σε διαπραγματεύσεις για οριστική ονομασία τού FYROM.

Αναζωπύρωση σχέσεων Ελλάδος-Ομογένειας και δίαυλος στενής επικοινωνίας αποτελούν σήμερα ζήτημα υψίστης εθνικής ανάγκης. Το think-tank της εταιρείας μας θα βοηθήσει στο θέμα της ομογενειακής εγρήγορσης και στο σχέδιο περιοδείας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ειδικά στη Βόρεια Καλιφόρνια, με σημαντικές ομιλίες στα περίφημα πανεπιστήμια Berkeley και Stanford και σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και Γερουσίας, παρουσία τού κυβερνήτη, στο Σακραμέντο. O πανίσχυρος Mr. Alex Spanos θα κάνει τα υπόλοιπα. Τώρα είναι η ώρα και τώρα είναι η στιγμή για μόνιμη ενδυνάμωση της Ελλάδος στους δυναμικούς διαδρόμους της υπερδύναμης και τελική διευθέτηση της ονομασίας του FYROM.

* Ο Μιχάλης Κ. Γκιόκας, είναι Επίτιμος Καθηγητής Ιατρικής και Βιολογικής Χημείας, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Ντέιβις, ΗΠΑ και Πρόεδρος της Εταιρείας Δημόκριτος Αμερικής Think-Tank, για ζητήματα του Ελληνισμού


Σχολιάστε εδώ