Επιτέλους συγκροτήθηκαν…
Το πρώτο που έγινε σαφές είναι ότι οι… κοκορομαχίες και η διαρκής αγωνία για κυριαρχία των «ομάδων» (χωρίς μάλιστα ιδεολογικό υπόβαθρο) δύσκολα θα εκλείψουν και από το νέο ΠΑΣΟΚ. Έτσι ένα απλό θέμα, που θα μπορούσε να λυθεί στο επίπεδο της γραμματείας, μεταφέρθηκε στην ολομέλεια, η οποία για ώρες συνεδρίαζε ή μάλλον μάλωνε προκειμένου να στελεχώσει τους τέσσερις από τους δεκαέξι τομείς δουλειάς που αποτελούσαν το «μήλον της Έριδος» για τους «αρχηγούς»: Ανάπτυξης, Παιδείας, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αυτοδιοίκησης. Θαρρείς και όποιος αναλάμβανε κάποιον από τους συγκεκριμένους τομείς θα λάμβανε θέση «άτυπου υπουργού» ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο!
Το δεύτερο συμπέρασμα που βγήκε από την όλη ιστορία είναι ότι οι απόλυτες πλειοψηφίες εκλείπουν. Καμία «ομάδα» δεν μπορεί να παίξει μόνη της και μάλιστα περισσότερο αποδυναμωμένη δείχνει η πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα του γραμματέα Δημήτρη Τσαβδαρίδη, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι για να επιβιώσει θα πρέπει να ρίξει γέφυρες προς κάθε πλευρά.
Η πρώτη γέφυρά του, λοιπόν, φαίνεται να πέφτει προς τη «δυσαρεστημένη» πλευρά του Βενιζέλου, στην οποία και μετά το… άδειασμα των περιφερειακών εκλογών δίνει «γην και ύδωρ». Αυτό, βεβαίως, καθόλου δεν «χαλάει» τον αρχηγό του βενιζελικού μπλοκ Χρήστο Γατσέλη, ο οποίος και σε όλες τις ψηφοφορίες αναδεικνύεται πρώτος και ανεβάζει τις μετοχές του έναντι των άσπονδων φίλων και συντρόφων του (βλ. Αγγελούδη).
Η δεύτερη προσέγγιση φαίνεται να επιχειρείται προς τους «αδελφούς» της Αριστερής Πρωτοβουλίας, η οποία φαίνεται περιστασιακά τουλάχιστον να βρίσκει σημεία επαφής.
Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το «παιχνίδι» που πάει να παίξει, αλλά δεν του βγαίνει, ο γραμματέας της Περιφερειακής, Νίκος Κριθαρίδης. Παρών, λοιπόν, στη διαδικασία ο Κριθαρίδης (άλλωστε, ήταν ο μόνος που κλήθηκε στη συνεδρίαση από όλα τα μέλη του Περιφερειακού από τη Θεσσαλονίκη), ο οποίος με τις αυθαίρετες και «κατά το συμφέρον» ερμηνείες του έδωσε σόου καταστρατήγησης του καταστατικού και των κανονισμών. Ενώ, λοιπόν, στην περιφερειακή επιτροπή οι συντονιστές και οι αναπληρωτές τους αναδείχθηκαν από ξεχωριστές ψηφοφορίες κατά τομέα, στη νομαρχιακή υπέδειξε και απαίτησε να προκύψουν από μία ενιαία ψηφοφορία.
Σε ενστάσεις μάλιστα συντρόφων του για το όλο θέμα απάντησε με το εκπληκτικό «θα κάνετε ό,τι λέω εγώ, είμαι ο καθοδηγητής σας», αποδεικνύοντας πως «τον αράπη κι αν τον πλύνεις…».
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μέσα σε αυτό το χάος ακούστηκαν και κάποιες φωνές ψυχραιμότερων που μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμεναν σε μία ομόφωνη και συνθετική πρόταση χωρίς αποκλεισμούς. Τελικά επικράτησαν η διαφωνία και οι πρόσκαιρες συμμαχίες. Οι 16 υπεύθυνοι των τομέων και οι αναπληρωτές τους είναι οι παρακάτω:
1. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Κομνηνακίδου Χριστίνα, Στουγιατζίκης Θανάσης
2. Απασχόλησης: Παπαστεργίου Χρήστος, Κιτρίδου Θεοπούλα
3. Αυτοδιοίκησης: Κουρίδης Χάρης, Λυκουργιώτη Πολυχρονία
4. Εξωτερικής Πολιτικής: Χατζηπασχάλης Δήμος, Λαζαρίδης Γιώργος
5. Οικονομίας: Ξανθόπουλος Μπάμπης, Καραγιαννίδης Γιώργος
6. Παιδείας και Πολιτισμού: Βασιλάκη Μαρία, Παλάτος Γιώργος
7. Περιβάλλοντος: Φακίρη Αναστασία, Νικολαΐδου Κατερίνα
8. Αθλητισμού: Ζηκόπουλος Νίκος, Οικονόμου Θανάσης
9. Συμμετοχής και Δημοκρατικής Διακυβέρνησης: Κιοσέογλου Λευτέρης, Τσουκαλά Κατερίνα
10. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ευσταθίου Δώρα, Μαρινίδου Κατερίνα
11. Νεολαίας: Μαργαρίτη Χριστίνα, Μπουτζούρα Ευδοκία
12. Γυναικών: Σάββα Κατερίνα, Αθήτσου Κατερίνα
13. Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού: Περιβολίδου Θωμαή, Βαφειάδου Κική
14. Διαβούλευσης και Συνεργασίας με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους και τα κινήματα: Θεοδωρίδης Νίκος, Μπαντής Βασίλης
15. Επιχειρησιακού Σχεδιασμού: Γατσέλης Χρήστος, Κουρτίδης Λουδοβίκος
16. Επικοινωνίας: Τσαβδαρίδης Δημήτρης, Βογιατζοπούλου Βάσω.