Εγκαλεί Μητσικώστα το ΕΣΡ για… σκέψεις που έκανε!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Π», το ΕΣΡ εγκαλεί το Alter για την εκπομπή «Μητσι-χώστα», κατά την οποία «ο παρουσιαστής κ. Μητσικώστας υποδυόμενος τρίτα πρόσωπα αναφέρεται με σατιρικό τρόπο στην τραγουδίστρια κ. Παπαρίζου, χρησιμοποιώντας ενίοτε σεξουαλικά υπονοούμενα και χαρακτηρισμούς που μπορούν να θεωρηθούν κακόγουστοι και προσβλητικοί». Αυτή είναι η κατά γράμμα κατηγορία που διατυπώνεται στην έκθεση της δικηγόρου υπαλλήλου, βάσει της οποίας το ΕΣΡ θέτει ζήτημα σάτιρας.
Είναι η τρίτη φορά που το συμβούλιο επιχειρεί να δείξει την πυγμή του απέναντι σε μια σατιρική εκπομπή. Μετά τα «Ραδιενεργά κατάλοιπα» και την εκπομπή του Τζίμη Πανούση στον ΣΚΑΪ επιτίθεται στην τηλεοπτική εκπομπή του Μητσικώστα. Αντί να δει το «πρωτότυπο» πρόγραμμα, κατά το οποίο προφανώς υπήρχε προβολή σεξουαλικών στοιχείων, αφού και σε αυτά βασιζόταν η εμφάνιση της κυρίας Παπαρίζου στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως καταγγελία, το ΕΣΡ παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, αποδεικνύοντας απλώς πως το ίδιο δεν αντέχει τη σάτιρα. Το χειρότερο όλων, που δείχνει και το επίπεδο του συμβουλίου, είναι ότι στην εν λόγω εκπομπή, όπως η ίδια έκθεση περιγράφει, δεν προβλήθηκε κάτι σεξουαλικό, ούτε ειπώθηκε κάποια «κακιά» -για τα μέλη του- λέξη. Θέλουν όμως και το λένε ξεκάθαρα να δικάσουν την πρόθεση που υπήρχε στο μυαλό των συντελεστών!
Στην έκθεσή της η ειδική επιστήμονας επικαλείται τον ορισμό Μπαμπινιώτη για τη σάτιρα, η οποία είναι «λογοτεχνικό είδος, στο οποίο με τρόπο σκωπτικό ασκείται κριτική σε πρόσωπα και καταστάσεις». Κατά τον καθηγητή Γλωσσολογίας, «δεν παύει ο σατιρικός λόγος να οριοθετείται και από άλλα συνταγματικά δικαιώματα». Ανασύροντας από τα συρτάρια μία παλαιότερη απόφαση «επανόρθωσης του ΕΣΡ», την 2/1998, με την οποία «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι οι σατιρικές εκπομπές απαλλάσσονται εκ προοιμίου και εξ ορισμού από την υποχρέωση σεβασμού της τιμής και της υπόληψης…», επιχειρείται η καταδίκη της εκπομπής, λες και το ΕΣΡ έχει το δικαίωμα να νομολογεί.
Παρ’ όλο που «δεν προκύπτει ότι η κ. Παπαρίζου στράφηκε κατά του σταθμού, ζητώντας επανόρθωση, ούτε στο ΕΣΡ, καταγγέλλοντας την εκπομπή και τους συντελεστές της, επειδή ενδεχομένως να ένιωσε ότι έχει προσβληθεί η προσωπικότητά της», το ΕΣΡ εκτιμά ότι «επειδή η κ. Παπαρίζου είναι πρόσωπο της επικαιρότητας και σκοπός της εκπομπής δεν είναι η διόρθωση κάποιου λάθος της, αλλά η “διασκέδαση” του κοινού με την προβολή ορισμένων σεξουαλικών υπονοούμενων (παρά την ηχητική κάλυψη ήταν σαφείς οι υπονοούμενες λέξεις), που την αφορούν και που προφανώς δεν φανερώνουν σεβασμό στη γυναικεία υπόσταση, αφού δεν κρίνεται αρνητικά ως καλλιτέχνης, αλλά “θίγονται” κάποια σημεία της γυναικείας ανατομίας, τότε θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τα σεξουαλικά άκομψα και προσβλητικά υπονοούμενα που την αφορούν εκφεύγουν των επιτρεπτών ορίων της σάτιρας και δεν μπορεί να αποτελούν σατιρικό τρόπο τέρψης και διασκέδασης του τηλεοπτικού κοινού». Με αυτό το έωλο σκεπτικό η έκθεση καταλήγει: «Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά στην κ. Παπαρίζου, φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της εκπομπής δεν κατάφεραν να αποφύγουν έναν κάποιο ευτελισμό και τελικά την υποβάθμιση της εκπομπής».
Θα μπορούσε να είναι μια χαμηλού επιπέδου τηλεοπτική κριτική, αλλά επειδή πρόκειται για τη χαρακτηριζόμενη «ανεξάρτητη αρχή», η εν λόγω παρέμβαση είναι εν τέλει επικίνδυνη. Ενδεικτικό της νοοτροπίας του συμβουλίου είναι ότι στην παραπάνω αυτεπάγγελτη δίωξη δεν αναφέρεται το όνομα του μέλους που τη ζήτησε.