Εγγύηση για δάνειο 20,5 δισ. (!) στο Μέγαρο Μουσικής

Έτσι μέσα σε 15 μήνες το ελληνικό Δημόσιο έχει εγγυηθεί για το ποσό των 150 εκατ. ευρώ και με τις δύο κυβερνήσεις για τις δραστηριότητες του Μεγάρου. Στις 2 Μαρτίου 2004, μόλις πέντε μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, η κυβέρνηση Σημίτη είχε παράσχει εγγύηση 90 εκατ. ευρώ, απόφαση που είχε υπογράψει ο Νίκος Φαρμάκης.

«Παρέχουμε την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη δανείου της στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ποσού 60 εκατ. ευρώ για τη μερική χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων της Β’ φάσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών», αναγράφεται στην απόφαση Δούκα. «Με την εγγύηση αυτή το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του ΟΜΜΑ που απορρέουν από τη σύμβαση του δανείου που έχει υπογραφεί μεταξύ αυτού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης ληξιπρόθεσμης δόσης ή τόκων εκ μέρους του ΟΜΜΑ». Η δε προμήθεια του Δημοσίου καθορίζεται σε 0,01%, όπως και την προηγούμενη φορά.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ίσως ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων και του Χρ. Λαμπράκη με την κυβέρνηση Καραμανλή ώστε να γίνει η διαρκώς αναβαλλόμενη συνάντηση, η οποία τελικώς φαίνεται να πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα», αν και από τις αποκαλυπτικές πληροφορίες του «Π» είχε δημιουργηθεί ένταση και καχυποψία κυρίως από την πλευρά του ΔΟΛ.

Το ερώτημα πλέον είναι αν με αυτήν την κίνηση ο Καραμανλής θα εξασφαλίσει ηπιότερη αντιμετώπιση από τα έντυπα του ΔΟΛ, αλλά και το Mega ή η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα χαθεί στον χρόνο. Είναι, όμως, μία ακόμη έμπρακτη ένδειξη της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης έναντι των επιχειρηματιών που έχουν μέσα ενημέρωσης και πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα.
Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει πως πρέπει να σταματήσει η κρατική ενίσχυση του πολιτισμού, προκαλώντας πριν από περίπου έναν χρόνο αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους.


Σχολιάστε εδώ