Φθινοπωρινή αντεπίθεση σχεδιάζουν στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του σχεδιάζουν από τώρα την παρουσία και την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, ενώ από την άλλη πλευρά και τα διάφορα εσωκομματικά μπλοκ, με προεξάρχουσα την ομάδα των «εκσυγχρονιστών», προετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα» από τη ΔΕΘ.

Στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα γύρω από τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση, προκειμένου, όπως λένε επιτελικά στελέχη του Γ. Παπανδρέου, να πάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «με άγχος» και όσο γίνεται «πιο καμένος πολιτικά».

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Γ. Παπανδρέου άναψε «το πράσινο φως» στην τελευταία συνεδρίαση των Συντονιστών, για «έφοδο του ΠΑΣΟΚ προς τον κόσμο και την κοινωνία», καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί η εσωτερική αναδιοργάνωση του κόμματος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει πλήρης κινητοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με περιοδείες κορυφαίων στελεχών, αλλά και του Γ. Παπανδρέου, ανοικτές συγκεντρώσεις, ομιλίες κ.λπ., στο διάστημα μέχρι τη ΔΕΘ. Όπως μάλιστα τόνιζαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι η «συστηματική αποδόμηση του προφίλ του πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών επιλογών». Τόνιζαν μάλιστα πως υπάρχει πλέον το έδαφος για τη γενίκευση μιας επίθεσης από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες κοινωνικές εντάσεις από τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης, υπάρχει έντονη δυσφορία του κόσμου από όλη αυτή την κατάσταση, αλλά και απογοήτευση από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Όπως εξηγούσαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και συνεργάτες του προέδρου, αυτήν τη φορά «δεν θα υπάρξουν τουφεκιές στον αέρα», αλλά αυτή η εξόρμηση θα αποκαλύπτει την πολιτική της ΝΔ, τις αντιφάσεις της και την εγκατάλειψη των προεκλογικών της υποσχέσεων, μέσα από συγκεκριμένα και επεξεργασμένα στοιχεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, όλη αυτή η εξόρμηση θα κορυφωθεί με τη «Μαύρη Βίβλο» κατά της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη τις μέρες που ο Κ. Καραμανλής θα οδεύει προς τη ΔΕΘ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει μεν κάποιες προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για μείζονα ζητήματα, κυρίως της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά στην ουσία αυτές θα είναι πλαίσιο-περίγραμμα αρχών και όχι συγκεκριμένες θέσεις.

Όπως λένε χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να ανοίξει όλα του τα χαρτιά στη ΔΕΘ. Τονίζουν πως έχει θέσεις και μάλιστα πολύ πιο προωθημένες από του Κ. Καραμανλή (ασφαλιστικό, εργασιακό κ.ά.), αλλά δεν προτίθεται τώρα να τις παρουσιάσει. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη, ο κ. Παπανδρέου προσανατολίζεται στην πορεία και πάντως μετά τη ΔΕΘ να ανοίξει έναν κύκλο διαλόγου μέσα στο κόμμα για όλα αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, ώστε να μπορέσει αργότερα χωρίς πολλές τριβές να παρουσιάσει κωδικοποιημένες θέσεις.

Και στο βάθος… οι εκσυγχρονιστές

Πάντως τις ίδιες ώρες κλιμακώνονται οι εσωτερικές συσπειρώσεις και οι ομαδοποιήσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί η ομάδα «των σκληρών εκσυγχρονιστών», που θεωρείται αυτήν τη στιγμή η ισχυρότερη μέσα στο κόμμα και δουλεύει συστηματικά. Ιθύνων νους αυτής της ομάδας φέρεται η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της, ωστόσο φροντίζει να κινείται προσεχτικά και να μην κόβει όλες τις γέφυρες με τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε παράλληλη τροχιά με αυτή την ομάδα είναι και ο Γιώργος Φλωρίδης και όπως λένε πολλά στελέχη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ωστόσο τα τρία αυτά στελέχη δεν φαίνεται να πηγαίνουν πάντα μαζί και αρκετές φορές οι δρόμοι τους είναι διαφορετικοί. Λέγεται μάλιστα ότι οι κ. Χρυσοχοΐδης και Φλωρίδης έχουν απομακρυνθεί πολύ ο ένας από τον άλλον, ενώ ο τέως γραμματέας του κόμματος κινείται πιο κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έχει φροντίσει να ρίξει και τις κατάλληλες γέφυρες.

Πάντως η συγκροτημένη ομάδα των εκσυγχρονιστών για την ώρα τηρεί στάση αναμονής απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Αναμένουν, όπως λένε οι πληροφορίες, το φθινόπωρο, δηλαδή την παρουσία του Γ. Παπανδρέου και πώς θα κινηθεί στη ΔΕΘ, και επίσης τις τότε δημοσκοπήσεις, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Αν τα πράγματα δεν είναι καλά το φθινόπωρο, όπως λένε οι πληροφορίες, τότε οι εκσυγχρονιστές «θα βγουν στο κλαρί».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ενισχύσει σημαντικά την επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό. Το σπουδαιότερο όμως για τον κ. Βενιζέλο είναι πως έχει καταφέρει να κατοχυρωθεί τουλάχιστον μέχρι τώρα, ως «νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ». Λόγω τούτου ο κ. Βενιζέλος θα λειτουργεί για το επόμενο διάστημα υποστηρικτικά τρόπον τινά προς τον Γ. Παπανδρέου, αλλά στις δημόσιες παρεμβάσεις του (όποτε εκείνος το κρίνει αναγκαίο) θα δίνει έμφαση στο ότι μπορεί να ασκεί αποτελεσματική και σκληρή αντιπολίτευση.

Πάντως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός κυρίως βουλευτών αλλά και στελεχών που κινούνται γύρω από έναν πυρήνα ο οποίος σχηματικά ονομάζεται «βλέπε, άκου, σώπα». Πρόκειται κυρίως για μια στοιχειώδη ομαδοποίηση βουλευτών που θεωρούν ότι είναι έξω από τα πράγματα και τις εξελίξεις, ότι βρίσκουν στεγανά στην ηγεσία του κόμματος, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν κ.ά.

Δεν βρίσκονται απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, ωστόσο διατυπώνουν προβληματισμούς για πτυχές της αντιπολιτευτικής τακτικής, θεωρούν ότι η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση.

Όπως και να είναι τα πράγματα, ο Σεπτέμβρης δεν είναι μόνο οριακό σημείο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Πολύς κόσμος και στελέχη, πέρα από όσους παίζουν παιχνίδια εξουσίας και συσχετισμών στο εσωτερικό του κόμματος, θεωρούν πως η ΔΕΘ πρέπει να είναι ουσιαστική αφετηρία για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πιστεύουν ότι στην παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι ουσιαστικός και πειστικός, να έχει μαζί με την κριτική και τις θέσεις που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα σαφές και διακριτό στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει η παρέμβαση του Γιώργου να είναι μια μεγάλη ανάσα, να δίνει πνοή και προοπτικές», τόνιζαν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωναν ακόμα πως αν δεν υπάρξει αυτό το δυναμικό ξεκίνημα τον Σεπτέμβρη, αν οι δημοσκοπήσεις δεν δείξουν ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, τότε είναι σίγουρο πως θα αρχίσει ένα ουσιαστικό ροκάνισμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τα πράγματα θα δυσκολέψουν.


Σχολιάστε εδώ