Τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» το πρόβλημα του Γιώργου!

O Θόδωρος Πάγκαλος πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ έχει δύο μεγάλα προβλήματα. Πρώτον, «δεν έχουμε πρόταση πειστική, απλή και κατανοητή» και, δεύτερον, «ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι έχουμε αλλάξει». Επισημαίνει ακόμη πως πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο θέσεων του ΠΑΣΟΚ μέσα στο 2005, γιατί «το 2006 θα είναι αργά».

Ομοίως, η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει ότι το 2006 «η ΝΔ θα πρέπει να μιλά για το τι έκανε και όχι για το τι βρήκε και το ΠΑΣΟΚ να μιλά για το τι θα κάνει και όχι για τα λάθη της ΝΔ».

Και η Βάσω Παπανδρέου παραδέχεται ότι «οι πολίτες απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ, και έχουν δίκιο, να τους εμπνεύσει, να τους πείσει ότι έχει όραμα, ότι έχει πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης». Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Φλωρίδης, «το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι οργανωτικό, το πρόβλημα είναι η επανασύνδεσή μας με τον λαό», και προφανώς η επανασύνδεση απαιτεί «καθαρές θέσεις».

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου «δεν επιθυμεί να πάρει βιαστικές αποφάσεις» και θεωρεί τη βιασύνη ορισμένων «ύποπτη». Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το φάρμακο για την πολιτική ανάκαμψη του κόμματος είναι «να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ κοντά στον κόσμο» και όχι «να του πετάξουμε κάποια χαρτιά με θέσεις».

Μάλιστα, όταν η πίεση των στελεχών προς την ηγεσία αυξάνει, ο κ. Παπανδρέου αντιστρέφει το αίτημα των στελεχών του για καθαρές θέσεις, λέγοντας: «Θέλετε θέσεις; Τότε, να τις φτιάξετε…».

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την αναγκαιότητα διατύπωσης εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, ωστόσο ταυτόχρονα έχει επίγνωση των δυσκολιών και των κινδύνων που εμπεριέχει το εγχείρημα. Άλλωστε, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είδε τα στελέχη του να χωρίζονται στα δύο (από τη μια Βενιζέλος, Πάγκαλος, Παπουτσής και από την άλλη Διαμαντοπούλου, Βάσω Παπανδρέου και Δαμανάκη) όταν επιχείρησε να διαμορφώσει το όργανο ενιαία θέση για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, παρ’ ότι στη συνεδρίαση αυτή το Πολιτικό Συμβούλιο κατέληξε να αποδεχτεί ομόφωνα την εισήγηση Βενιζέλου, την επαύριον η κ. Διαμαντοπούλου φρόντισε να διαφοροποιηθεί, επισημαίνοντας ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό «αφορά τις σημερινές συνθήκες» και όταν αύριο γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση «θα πρέπει να καταρτίσει εκ του μηδενός τη θέση του». Προφανώς είναι παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία να έχει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση μια θέση για το Ασφαλιστικό η οποία δεν θα ισχύει όταν γίνει κυβέρνηση! Ουσιαστικά τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» είναι εκείνα που εμποδίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου να διαμορφώσει κοινές και καθαρές θέσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ και η αντίληψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για «κοινωνική συμμετοχή» στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του κόμματος τον καταναγκάζει να προχωρήσει με αργούς ρυθμούς στη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Το πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι ο διαθέσιμος χρόνος είναι περιορισμένος.


Σχολιάστε εδώ