Οι συνδικαλιστές των 6.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή και παρά τον υπολογισμό της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους ο προϋπολογισμός είναι πάλι ελλειμματικός. Και ενώ σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, που επίσης αντιμετωπίζουν σφοδρό ανταγωνισμό στην αγορά, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι βάζουν πλαφόν στους ανώτερους μισθούς, στην ΕΡΤ ακολουθούν άλλη τακτική.
Το επιχείρημά τους είναι αξιοπρόσεκτο. Υπάρχουν ορισμένοι συνδικαλιστές που με τον μισθό τους και τη συμμετοχή στις περίφημες επιτροπές διοίκησης, όπου η αμοιβή για κάθε συνεδρίαση αυξήθηκε στα 200 ευρώ καθαρά, λαμβάνουν μηνιαίως 6.000 ευρώ ή άλλα μεσαία στελέχη που ο μισθός τους φτάνει τα 6.700 ευρώ. Το πλαφόν για τον μεγαλύτερο μισθό στην ΕΡΤ είχε οριστεί επί Πάνου Παναγιώτου στα 3.226 ευρώ, ποσό για το οποίο γκρίνιαζαν αρκετοί γενικοί διευθυντές. Ο μισθός τους τα τελευταία χρόνια έφτασε τα 10.000 ευρώ χωρίς, βέβαια, τις αμοιβές από τα λεγόμενα έξοδα παράστασης. Ούτε αυτός ο μισθός, όμως, θεωρείται ικανοποιητικός και η διοίκηση της ΕΡΤ το έχει δηλώσει απερίφραστα πως τους θεωρεί μικρούς και γι’ αυτό προτίθεται να δώσει «γενναία αύξηση», όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο πρόεδρός της Χρ. Παναγόπουλος.
Στην ΕΡΤ, λοιπόν, δημιουργήθηκαν τα «ρετιρέ», όπου ανήκουν τα στελέχη και ο στενός πυρήνας διοίκησης, στον οποίο όμως συμπεριλαμβάνονται και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και όχι της ΔΑΚΕ, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, οι άνθρωποι της ΔΑΚΕ δέχονται καθημερινές επιθέσεις και, όπως είναι φυσικό, έχουν εξεγερθεί, διαμηνύοντας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τα παραδείγματα είναι ισχυρά. Όσοι «διοικούν» μετέχουν σε διάφορες επιτροπές που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. το ΠΙΣ, μπορούν να συνεδριάσουν έως και οκτώ φορές τον μήνα. Διακόσια ευρώ η αμοιβή επί οκτώ φορές, ίσον 1.600 ευρώ καθαρά στην τσέπη. Για ορισμένους από τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ ισχύει και η διευθυντική αμοιβή, την οποία σκανδαλωδώς είχε αποφασίσει η προηγούμενη διοίκηση. Στην άλλη πλευρά υπάρχει η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων της κρατικής τηλεόρασης που αμείβεται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και βλέπει γύρω της να έχει ξεσπάσει χορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Δεν δίνουν στοιχεία στη Βουλή
Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΕΡΤ επικαλείται ξανά τα προσωπικά δεδομένα και αρνείται να δώσει ουσιαστικά στοιχεία στους ερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η διοίκηση επικαλείται παλαιότερη απόφαση της επιτροπής προσωπικών δεδομένων, την οποία είχε χρησιμοποιήσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να μη δώσει στοιχεία για την Cosmote. Έτσι, εφαρμόζοντας και πάλι νόμους του ΠΑΣΟΚ, η διοίκηση της ΕΡΤ αρνείται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Τ. Χυτήρη ρωτούσαν τα εξής:
• «Ποιες και πόσες προσλήψεις δημοσιογράφων ή άλλων ειδικοτήτων προσωπικού έγιναν με οποιαδήποτε σχέση, συμβάσεις έργου, συμβάσεις εργασίας, με ποια αμοιβή στην ΕΡΤ (ΕΤ, ΝΕΤ, Δορυφορική ΕΡΑ) και στην ΕΤ3 από τις 7 Μαρτίου 2004 μέχρι σήμερα;».
• «Ποιες ενημερωτικές εκπομπές ανατέθηκαν από την ΕΡΤ (ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΑ), με ποιο κόστος, ποιοι δημοσιογράφοι εργάζονται για τις εκπομπές αυτές, ποια η αμοιβή τους είτε απευθείας από την ΕΡΤ είτε μέσω των εταιρειών παραγωγής το ίδιο χρονικό διάστημα;».
• «Έγινε αύξηση στα έξοδα παραστάσεως των μελών του ΔΣ; Σε ποιες επιτροπές συμμετέχουν και πόσο αμείβονται γι’ αυτό;».
Πέρασε από το ΔΣ της και ο προϋπολογισμός που αποκάλυψε το «Π» την περασμένη Κυριακή. Σε αυτόν εντελώς πλασματικά εγγράφεται μεγάλη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Να δούμε, αν τυχόν η κυβέρνηση δεν εγκρίνει το τριετές πρόγραμμα αύξησης του ανταποδοτικού, δηλαδή 50% το οικονομικό έτος 2005-2006 και 50% το 2006-2007, τι θα κάνει η διοίκηση της ΕΡΤ;