Οι νέες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ…

Ο ίδιος έδωσε το στίγμα το προηγούμενο Σάββατο, μιλώντας στους γραμματείς των νέων περιφερειακών οργάνων απ’ όλη την Ελλάδα, όπως προέκυψαν από τις εσωκομματικές εκλογές.

Αφού πρώτα άκουσε πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ να μιλάνε για τα κομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις τοπικές κοινωνίες και ότι οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στην ουσία δεν υφίστανται και δεν έχουν χρήματα να φτιάξουν τις νέες σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια που είχαν παρουσιαστεί τις ημέρες του συνεδρίου, σημείωσε πώς ο ίδιος βλέπει τον ρόλο των νέων οργανώσεων.

Οργανώσεις – παιδικοί σταθμοί!

«Ο χώρος του κόμματος θα πρέπει να είναι φιλικός χώρος. Μου άρεσε αυτή η ιδέα του φιλικού χώρου. Πράγματι, γιατί να μην είναι έτσι ο χώρος φύλαξης παιδιών, όταν γίνονται συνεδριάσεις; Ο χώρος των τοπικών οργανώσεων σήμερα, αύριο των δημοτικών, δεν είναι μόνο να έρχεται να συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή και μάλιστα η συντονιστική επιτροπή πόσες ώρες την εβδομάδα θα συνεδριάσει;

Μία φορά, άντε δύο, άντε τρεις. Και λίγες ώρες και σε ένα δωμάτιο δεν χρειάζεται και πολλούς χώρους. Όλος ο υπόλοιπος χώρος θα μπορεί να αφιερωθεί σε δράσεις για τα μέλη και την κοινωνία μας.

Θα είναι επιμόρφωση συμβουλευτική γονέων, θα είναι internetcafe για τη νεολαία, θα είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις, ένα βράδυ να έρθει κάποιος να παίξει κιθάρα. Κάποιο παλαιό στέλεχος να πει για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, την τοπική ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Πώς ήταν, πώς ξεκίνησαν και να πιουν όλοι μαζί ένα κρασάκι. Να έχει βιβλιοθήκη, μια βιντεοθήκη, να είναι πραγματικά ένας χώρος ζωντανός, σχολείου, συμβουλευτικής επιμόρφωσης, αλληλεγγύης…».

Πώς σας φαίνονται οι ιδέες του κ. Παπανδρέου για τις νέες οργανώσεις του κόμματος; Πουθενά φυσικά δεν διαβάσατε για την πολιτική των οργανώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Πού θα παρεμβαίνουν, πώς και πότε θα κινητοποιούν κόσμο, πώς θα συζητούν για τα προβλήματα της γειτονιάς. Αντί αυτών θέλει να μετατρέψει τις οργανώσεις σε παιδικούς σταθμούς, σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, σε καφέ, στο στυλ να πίνουν ορισμένοι το κρασάκι τους και να λένε ιστορίες του παρελθόντος…

Όχι πως σήμερα οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα άλλα κόμματα. Το αντίθετο μάλιστα θα λέγαμε. Οι περισσότερες ή είναι κλειστές ή φυτοζωούν ή τις χρησιμοποιούν κάποιοι για να παραγοντίζουν…

Σε αυτήν τη συνεδρίαση, που ήταν η πρώτη με τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν από τις εσωκομματικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε και άλλα που δεν γράφτηκαν στον Τύπο.

Άφησε αιχμές για τον τρόπο που η πολυπόθητη ανανέωση των στελεχών του δεν ήρθε: «Πολλοί από εσάς είσαστε καινούργιοι, αλλά οι περισσότεροι έχετε μια μεγάλη, μακρά κομματική εμπειρία. Καινούργιοι εννοώ στον ρόλο σας. Και είναι αλήθεια ότι ζήσαμε πολλά χρόνια όπου λέγαμε ποιος είναι ποιανού. Σε ποια ομάδα είναι, με ποιον είναι κ.λπ.».

Δημοψήφισμα για φόρους

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έθεσε τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να κάνει την πολιτική του μέσω δημοψηφισμάτων. «Όταν ο έλληνας φορολογούμενος αισθανθεί ότι το ευρώ που δίνει πιάνει τόπο, θα κάνει αυτό που έκαναν οι Σουηδοί.

Όταν έγινε ένα δημοψήφισμα, ψήφισαν αύξηση της φορολογίας σε κάποια θέματα για να έχουν καλύτερα νοσοκομεία, αλλά ήξεραν ότι αυτά τα λεφτά θα έπιαναν τόπο και θα είχαν καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όταν δεν το αισθάνεται αυτό, δεν αισθάνεται τη συνευθύνη και τη συλλογική ευθύνη. Εμείς θα τη διαμορφώσουμε αυτήν την ευθύνη ως δημοκρατικό κίνημα, ως σοσιαλιστικό κίνημα. Είναι δικό μας χρέος, δεν περιμένω η Δεξιά να διαμορφώσει ποτέ τέτοια συνείδηση στον πολίτη, εμείς θα τη διαμορφώσουμε».

Αιχμές για όσους βιάζονται

Ο κ. Παπανδρέου, φωτογραφίζοντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική που ασκούν βιάζονται, συμπαρασύροντας πολλές φορές τη γενική πολιτική του ΠΑΣΟΚ (βλ. Βενιζέλο) άφησε αιχμές για τον τρόπο που ορισμένοι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση: «Σε ό,τι αφορά την πολιτική μας πρόταση, θέλω να τονίσω και πάλι ότι η παραγωγή πολιτικής θα γίνει βεβαίως από το κόμμα μας και όσο θα λειτουργούν τα όργανα, τώρα που έχουν συγκροτηθεί, τόσο περισσότερο θα υπάρχουν και τα ζητήματα, αλλά πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να μην προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε πολύ γρήγορες και βιαστικές λύσεις.

Ξέρω ότι αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια και πάρα πολλοί παίζουν με αυτό. Γιατί δεν λέμε γι’ αυτό το θέμα συγκεκριμένα;

Μην επηρεαστούμε από τη βιασύνη κάποιων που είτε με καλή πρόθεση είτε με κακή πρόθεση θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνο που θα έχει για καθετί σήμερα λύση.

Διότι πρώτα απ’ όλα δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε διαβούλευση, αλλά θέλουμε να γίνει και σοβαρός διάλογος και προετοιμασία. Πολιτικό πρόγραμμα έχουμε, έχουμε και το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Άντε να αλλάξει και λίγο, να ξανατυπωθεί και να το ξαναμοιράσουμε. Δεν αρκεί αυτό».

Αξιολόγηση στελεχών

Στην ίδια κομματική διαδικασία ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι πρέπει όλοι να αξιολογούνται, χωρίς όμως να επιβάλλεται τιμωρία: «Συμφωνώ απόλυτα με την αξιολόγηση και πρέπει να είναι στοιχείο της καθημερινής μας ζωής.

Εμείς ή θα αξιολογήσουμε τη δικιά μας δράση και θα μπορούμε να διορθώνουμε και να καλυτερεύουμε τους εαυτούς μας ή θα αξιολογηθούμε έξωθεν ή άνωθεν. Δηλαδή -και θα το πω ας πούμε και σε μια παγκόσμια κοινωνία- η Ελλάδα αξιολογείται καθημερινά, η οικονομία μας αξιολογείται κάθε μέρα, οι θεσμοί μας, τα πανεπιστήμιά μας, τα νοσοκομεία μας αξιολογούνται κάθε μέρα. Όχι μόνο από τον έλληνα πολίτη, αλλά από την παγκόσμια οικονομία.

Διότι, αν το προϊόν μας, οι υπηρεσίες μας, αν ο τουρισμός μας, δεν μπορούν να σταθούν σε παγκόσμια οικονομία, αυτό αξιολογείται. Αξιολογείται και έχουμε και συνέπειες.

Άρα εάν εμείς αξιολογήσουμε τους εαυτούς μας, τότε μπορούμε να προλάβουμε το να μας αξιολογήσουν αρνητικά οι άλλοι. Είναι νομίζω πολύ σημαντικό το θέμα της αξιολόγησης και θα έλεγα ένα μπούσουλα. Όταν το όργανο, είτε είναι νομαρχιακό είτε περιφερειακό, κάνει τις πρώτες συνεδριάσεις βάζει έναν προγραμματισμό. Αυτό σε έξι μήνες το αξιολογεί.

Όχι με την έννοια να τιμωρήσουμε, γιατί λόγω των αυταρχικών μας καταγωγών θεωρούμε την αξιολόγηση ως τιμωρία. Δεν είναι τιμωρία. Η αξιολόγηση είναι υποβοήθηση για να πάμε καλύτερα. Για να δούμε πού είχαμε επιτυχίες και πού δεν είχαμε. Γιατί δεν είχαμε επιτυχίες, τι δεν κάναμε σωστά; Θα τιμωρηθεί κάποιος; Όχι, θα δούμε πώς θα βελτιωθούμε και τι χρειάζεται. Να αξιολογήσουμε τι χρειάζεται, για να πάμε καλύτερα.

Όλα αυτά μένει ο κ. Παπανδρέου να τα κάνει πράξη και όπως ο ίδιος ομολογεί θα πάρει χρόνο.


Σχολιάστε εδώ