Οι αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων

Μάλιστα αποτελούσε αίτημα των ίδιων των εμπορικών συλλόγων και των επιμελητηρίων η ώρα που θα κλείνουν το βράδυ τα καταστήματα να είναι η ίδια χειμώνα και καλοκαίρι. Όσο για το Σάββατο θα μπορούν να κλείνουν στις 8 το βράδυ.
Είναι σαφές, όμως, ότι δεν τίθεται θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, καθώς δεν ακουμπούν οι ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου το συγκεκριμένο θέμα.
Για να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι με πρόσθετες ώρες απλήρωτης εργασίας το υπουργείο Ανάπτυξης -σε συνεννόηση με το υπουργείο Απασχόλησης- θα επιδιώξει την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών για τη συστηματική εποπτεία από τις επιθεωρήσεις εργασίας. Οι νομάρχες θα έχουν τη δυνατότητα μόνο να διευρύνουν το ωράριο. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν μικρότερο ωράριο κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων από τις 9 το βράδυ. Βεβαίως αν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αποφασίζουν να κλείνουν νωρίτερα από τις 9 το βράδυ τα καταστήματά τους, θα μπορούν να το κάνουν.
Εκείνο το οποίο δεν θα γίνεται θα είναι να τιμωρείται κάποιος έμπορος, αν θέλει να έχει ανοιχτό το μαγαζί του μέχρι τις 9 το βράδυ. Διότι μέχρι σήμερα όποιος δεν ακολουθούσε το ωράριο, το οποίο αποφάσιζαν οι εμπορικοί σύλλογοι και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, υπέπιπτε σε παράβαση, τιμωρούνταν με πρόστιμα και οδηγούνταν στα δικαστήρια. Δηλαδή τιμωρούνταν το δικαίωμα προς εργασία. Τώρα όποιος θέλει να κλείνει νωρίτερα είναι δικαίωμά του να το κάνει, αλλά όποιος θέλει να έχει ανοιχτό το μαγαζί του μέχρι τις 9 μ.μ. τις καθημερινές μέρες και το Σάββατο μέχρι τις 8 μ.μ. θα μπορεί να το κάνει χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να διωχτεί.
Τα μεν πολυκαταστήματα λειτουργούν σήμερα 71 ώρες την εβδομάδα, τα δε σούπερ μάρκετ 69 ώρες εβδομαδιαίως. Και υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εμπορικών δραστηριοτήτων που έχουν πλήρως απελευθερωμένο ωράριο. Είναι περίπου 100 επαγγέλματα, από τα οποία τα χαρακτηριστικότερα είναι τα εξής: Ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, ανθοπωλεία, δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή, τα μικρά μαγαζιά στη γειτονιά και βεβαίως δεν μπαίνει θέμα απελευθέρωσης ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, αλλά απλώς διευρύνεται ο χρόνος λειτουργίας.
Γενικότερα, όμως, από όλες τις μετρήσεις και τις έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται ότι πολύ υψηλά ποσοστά των καταναλωτών ζητούν διευρυμένο ωράριο για να μπορούν να ψωνίζουν. Το ίδιο ζητούν τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια της χώρας και τα τουριστικά γραφεία. Και βεβαίως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κλέβουν χρόνο την ώρα της εργασίας τους για να πάνε να ψωνίσουν.
Δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό ωράριο σε κάθε νομό και για κάθε ομάδα καταστημάτων. Σε μια ενιαία και οργανωμένη κοινωνία το δικαίωμα της διαφοράς ανήκει στον καθένα. Το κράτος δεν μπορεί να περιχαρακώνει το εμπόριο και να καθορίζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από στοιχεία για τις ώρες λειτουργίας στις υπόλοιπες 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτήν τη διεύρυνση του ωραρίου μπορούν να κερδίσουν όλοι.
Κατά τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης, κατατέθηκε προχθές το μεσημέρι, λίγη ώρα πριν κλείσει η Βουλή, το νομοσχέδιο για το ωράριο των καταστημάτων. Για άλλη μια φορά, ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο κατατίθεται στην κοινοβουλευτική «ζούλα» και ώρα που οι περισσότερες εφημερίδες κλείνουν την ύλη του Σαββάτου.
Όσο βεβαίως και να το σκεφτεί κάποιος, δεν μπορεί να βρει πραγματικό πρακτικό όφελος από την τακτική αυτή που καθιέρωσε η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει σοβαρές κοινοβουλευτικές ενστάσεις από τις άλλες πτέρυγες (κυρίως από τον τέως πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη). Η κατακραυγή εξάλλου για τις ρυθμίσεις που προωθεί στο θέμα του ωραρίου (και κυρίως του Εργασιακού, που έπεται) είναι γενική. Υπενθυμίζεται, για την ιστορία, ότι η τροπολογία για την αναστολή του νόμου περί «βασικού μετόχου» κατατέθηκε… Σάββατο πρωί και ενώ η Βουλή ήταν κλειστή για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Επίσης, οι «καυτές» τροπολογίες για το Ασφαλιστικό των τραπεζών και την εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων του ΟΤΕ κατατέθηκαν… Παρασκευή απόγευμα, ενώ η Βουλή ήταν ήδη κλειστή. Νέα κοινοβουλευτικά ήθη… (Υπενθυμίζεται ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Ανάπτυξης καθιερώνει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για τις καθημερινές έως τις 9.00 το βράδυ και για το Σάββατο έως τις 8.00).

Κατά τα άλλα, η κοινοβουλευτική εβδομάς… είχε άρωμα (για να ακριβολογούμε… τσίκνα) «Μπαϊρακτάρη». Το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο του Γ. Ορφανού για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και την «τακτοποίηση» ορισμένων θεμάτων, όπως η διάσωση του ΠΑΣ Γιάννενα, για τον οποίο τόσος λόγος έχει γίνει, προκάλεσε… μποφόρια στο Αʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το οποίο έκανε και το ντεμπούτο του.
Η συζήτηση προεκτάθηκε πολλές φορές στο «καυτό» θέμα της επέκτασης της σύμβασης της ΟΠΑΠ ΑΕ με την Ιντραλότ του Σ. Κόκκαλη και έκρυβε εκπλήξεις! Ποια; Την επίθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη, πρώην υφυπουργού Αθλητισμού επί Σημίτη, στον… Κόκκαλη, για το θέμα του πλήρους ασυμβιβάστου που υφίσταται για τον ίδιο, καθώς είναι παράλληλα και πρόεδρος μεγάλου ποδοσφαιρικού σωματείου (να θυμίσουμε ότι με την τροποποιημένη σύμβαση μπαίνουν και οι ελληνικές ομάδες στο Πάμε Στοίχημα).
Ο Γ. Φλωρίδης, λοιπόν, υποστήριξε ότι η επέκταση της σύμβασης έγινε «στον βωμό τού να κερδίσει μια εταιρεία σε χρονικό διάστημα δύο ετών 80 δισεκατομμύρια δραχμές» και ότι η κυβέρνηση, αφού είχε κυνηγήσει το 1999 το ΠΑΣΟΚ για την αρχική σύμβαση που είχε υπογράψει με τον Κόκκαλη (είχε προτείνει, μάλιστα, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, κάνοντας λόγο για μέγα σκάνδαλο), τώρα την τροποποίησε «προς όφελος της Ιντραλότ και του ιδιοκτήτη της στα σημεία εκείνα που το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει ασφαλιστικές δικλίδες». Μεταξύ αυτών είναι και το ότι το κράτος αναλαμβάνει, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τη λεγόμενη διαχείριση κινδύνου του Στοιχήματος για λογαριασμό της Ιντραλότ, την οποία πλήρωνε μέχρι τώρα η εταιρεία και ανερχόταν σε ποσά 30 δισεκατομμυρίων δραχμών τον χρόνο. Έτσι, κατά τον κ. Φλωρίδη: «Δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ιντραλότ απένειμε τα εύσημα προς τον κ. Καραμανλή: Είπε τι σπουδαίος πρωθυπουργός είναι ο κ. Καραμανλής, που ασχολείται προσωπικά με το ποδόσφαιρο και παίρνει μέτρα εναντίον της βίας». Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος: «Είναι προφανές», είπε, «γιατί σε ένα πακέτο 80 δισεκατομμυρίων δραχμών γιατί να μην περισσέψουν οι έπαινοι σε ένα τεράστιο σκάνδαλο;». Πώς τα φέρνει τελικά η ζωή…

Για τον προσεχή Οκτώβριο πάει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα λευκά ψηφοδέλτια. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος συζήτησε το θέμα με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και τους εξέθεσε τις σκέψεις του. Έτσι, η κυβέρνηση θα καλύψει το νομικό κενό που υπάρχει και το οποίο βγήκε στην επιφάνεια μετά την πρωτοφανή υπόθεση προσμέτρησης των λευκών ψηφοδελτίων στην εκλογική περιφέρεια του νομού Πέλλας, που κόστισε μία έδρα στο ΠΑΣΟΚ και προκάλεσε ένα μίνι «ντόμινο» εδρών, με αποτέλεσμα να εισέλθει στη Βουλή ο θείος Αχιλλέας Καραμανλής.
Το θέμα όμως έχει άλλη μία πτυχή, όπως φάνηκε με τις πρόσφατες κρίσεις στη Δικαιοσύνη. Ο αρεοπαγίτης Κ. Βαρδαβάκης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής στο Εκλογοδικείο για την υπόθεση των λευκών ψηφοδελτίων, αν και «έπαιζε» το όνομά του για μία από τις κενές θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, τελικά δεν τα κατάφερε. Οι φήμες, μάλιστα, που διακινούνταν στους διαδρόμους της Βουλής μεταξύ αντιπολιτευόμενων βουλευτών ανέφεραν ότι… ο θείος Αχιλλέας τού είχε «τάξει» ότι θα πάει αντιπρόεδρος. Είναι όμως αλήθεια ή πρόκειται για… κακόπιστα πολιτικά κουτσομπολιά;

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση σχετικά με το Εργασιακό, που αναμένεται να το φέρει άμεσα στη Βουλή, αλλά μάλλον ξεχνάνε στη Χαριλάου Τρικούπη ότι κι εκείνοι ψήφισαν τον Ιούνιο του 1998 το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, με το οποίο επέκτειναν τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο και εισήγαγαν τη διευθέτηση του συνολικού εργάσιμου χρόνου με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υπό την απειλή ότι διαφορετικά οι εργαζόμενοι θα οδηγούνταν σε υποχρεωτική και μονομερή διευθέτηση των εργασιακών σχέσεών τους από τους εργοδότες. Αυτό, δηλαδή, που πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση, έχοντας το ΠΑΣΟΚ απέναντί της να την κατηγορεί για «ταξική» πολιτική…

Δεν υπάρχει μυαλό;

Ακόμα δεν ανέλαβε καλά καλά τα καθήκοντά του το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Τέως Βουλευτών και το πρώτο θέμα με το οποίο βρήκε να ασχοληθεί είναι η πειθαρχική δίωξη μελών του με το αιτιολογικό -άκουσον άκουσον- ότι αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της τελευταίας γενικής συνέλευσης, η οποία το ανέδειξε. Το γεγονός είναι θλιβερό, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας, και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ενότητα της ένωσης, την οποία όλες οι διοικήσεις μέχρι σήμερα εφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού.


Σχολιάστε εδώ