Και η Κομισιόν μοίρασε 6,3 δισ. σε 30 ΜΚΟ!
Όπως προκύπτει από απάντηση που έστειλε στον καθηγητή και ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπαστάμκο, τριάντα ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατά το διάστημα 2000-2004 μοιράστηκαν το ποσό των 6,3 δισεκατομμυρίων δραχμών (!!!), χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία για τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν…
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται αμέσως μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας την περασμένη Κυριακή, όταν για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο δημοσιεύτηκε ο πλήρης κατάλογος όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στους καταλόγους του υπουργείου Εξωτερικών, η χρηματοδότησή τους, καθώς και οι εκπρόσωποί τους και τα ιδρυτικά μέλη.
Παρότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν κρατούν μυστικά τα ονόματα αυτών των 30 Μη Κυβερνητικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε μετά από πολλά εμπόδια στον κ. Παπαστάμκο, η συνολική χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών ανέρχεται στα 18.508.274,87 ευρώ, δηλαδή περίπου σε 6,3 δισ. δραχμές κατά την περίοδο 2000-2004.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η ερώτηση του κ. Παπαστάμκου τάραξε ορισμένους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή κάποιοι γραφειοκράτες προσπάθησαν να τον πείσουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και να αποφύγουν τη λεπτομερή απάντηση, κάτι που σε έναν βαθμό έχουν κάνει, αναγκάζοντας τον ευρωβουλευτή να καταθέσει νέα ερώτηση, με την οποία ζητά λεπτομερή στοιχεία και κυρίως τον αναλυτικό κατάλογο των 30 αυτών ΜΚΟ, επικρίνοντας την Επιτροπή για την αδιαφάνεια που επιδεικνύει στο θέμα αυτό.
Στη γενική της απάντηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με τις στατιστικές οι ελληνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων των πανεπιστημίων, των ιδρυμάτων και των κέντρων έρευνας, υπέβαλαν 109 προτάσεις για χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής, από τις οποίες οι 52 χρηματοδοτήθηκαν με τη μορφή των επιδοτήσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων και των δράσεων της ΕΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στην προφορική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής κ. Γ. Παπαστάμκος από τις 13 Ιουνίου 2005, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του γνωστοποιήσει ποιες ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ή διεθνείς με ελληνική συμμετοχή έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την περίοδο 2000-2004 στο πλαίσιο των προγραμμάτων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς επίσης τις προτάσεις των ελληνικών ΜΚΟ που υπεβλήθησαν για χρηματοδότηση κατά την ίδια περίοδο.
Σάλος από τις αποκαλύψεις
Ο κατάλογος των ονομάτων τα οποία συμμετέχουν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, πολλά τηλεφωνήματα, αλλά και επιστολές που είχαν να κάνουν με διευκρινίσεις πάνω στο θέμα αυτό.
Ο κατάλογος αυτός, να θυμίσουμε, περιλάμβανε 390 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως και τα ποσά τα οποία έχουν λάβει από το υπουργείο Εξωτερικών κατά τα έτη 2002, 2003, 2004, ενώ θα πρέπει να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι στον μακρύ αυτόν κατάλογο φιγουράρουν όχι μόνο περίεργα προγράμματα δραστηριότητας ορισμένων από αυτές, αλλά και ονόματα διακεκριμένων προσώπων της ελληνικής κοινωνίας που μετέχουν ως ιδρυτικά μέλη σε διάφορες οργανώσεις οι οποίες έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό έργο, όπως είναι ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συνεργασία με Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια κ.λπ. με σοβαρή δουλειά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως που έχουμε, μέχρι την αρχή της περιόδου που ανέλαβε να κάνει κουμάντο στις ΜΚΟ ο κ. Άλεξ Ρόντος, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, υπήρχαν περίπου 156 οργανώσεις, οι οποίες έγιναν 250 και μέχρι το τέλος της θητείας του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ έφτασαν τις 390, από τις οποίες μόνο οι 50-60 είναι σοβαρές και αξιόπιστες.
Ερωτήματα στα Γιάννενα για την αδελφή του υφυπουργού
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Ιωαννίνων «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» (4/7), ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή από τη συμμετοχή στον κατάλογο μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα τα Ιωάννινα και την ονομασία «Humanet-Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης», με πρόεδρο τον κ. Ν. Ράπτη και ιδρυτικά μέλη την Τατιάνα Καλογιάννη -αδελφή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και βουλευτή της περιοχής Σταύρου Καλογιάννη- τον Κώστα Σταύρου, γαμπρό του υφυπουργού, τον Νίκο Ντούσκο και την Ε. Κολλάτου. Τα ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, λόγω της χρηματοδότησής της, τα τρία τελευταία χρόνια, με το ποσό του ενός εκατομμυρίου περίπου ευρώ, καθώς και εκ του γεγονότος ότι η ύπαρξή της δεν ήταν γνωστή γενικότερα στην κοινή γνώμη. Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, άγνωστο είναι και το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται και εύλογα αναρωτιούνται οι κάτοικοι της περιοχής πού διατέθηκαν τα χρήματα.
Επιστολή από τη «Χάρτα του Ρήγα»
Από το διοικητικό συμβούλιο του Διαβαλκανικού Φορέα Πολιτισμού «Η Χάρτα του Ρήγα», του οποίου πρόεδρος είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και μέλη οι Γεωργία Δαλδάκη, πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Γεώργιος Καλακαλλάς, Ιωσήφ Μπενάκης και Δήμητρα Χατούπη, λάβαμε επιστολή στην οποία τονίζεται ότι «οι δράσεις του φορέα στα Βαλκάνια (συνέδρια, συναυλίες, ενίσχυση και μισθοδοσία δασκάλων αγγλικής, οδοντιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αρωγή μαθητών, ενίσχυση ελληνομάθειας) γίνεται με πλήρη διαφάνεια μετά από αίτησή μας στο ΥΔΑΣ βάσει επισήμων δημοσίων προκηρύξεων ενδιαφέροντος». Στην ίδια επιστολή ο κ. Γεωργουσόπουλος τονίζει ότι «τα πάντα συνοδεύονται με τα αναγκαία παραστατικά τα οποία οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών έχουν εγκρίνει κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων», καθώς επίσης και ότι τα μέλη της «Χάρτας» προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους αμισθί, στα πλαίσια πάντα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής.