Διδάσκει Ευρωσύνταγμα
Αριστερά της εξέδρας των ομιλητών μία μεγάλη αφίσα εικονίζει μιαν ευτυχισμένη οικογένεια (μπαμπάς, μαμά, δύο παιδιά αγκαλιασμένoι στο γρασίδι), με την ογκώδη λεζάντα: «Η Ευρώπη προχωρά, η Ελλάδα κερδίζει. Υπουργείο Εξωτερικών».
Δεξιά, συμμετρικά, άλλη αφίσα: «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το μέλλον της Ελλάδος. Υπουργείο Εξωτερικών».
Το πρόγραμμα αποσαφηνίζει ότι η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου, τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, τον Ιατρικό Σύλλογο Σύρου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης για τις Κυκλάδες, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου.
Ώρα 7.25 μ.μ., η εξέδρα πάντοτε κενή. Στην αίθουσα μόνο 13 καθίσματα κατειλημμένα. Από τον περιφερειάρχη, τον αντινομάρχη, την υπάλληλο του δήμου και εκπρόσωπο του δημάρχου Ερμουπόλεως, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, μία συνεργάτιδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και οκτώ πολίτες αγνώστου προέλευσης και ταυτότητας. Ερημιά, μοναξιά και κατήφεια, σε μιαν αίθουσα συνηθισμένη σε συνωστισμό.
Στις 7.30 μ.μ. είδαν και απόειδαν οι ομιλητές, μπήκαν αμήχανοι και κατέλαβαν τις θέσεις τους στην εξέδρα. Η συσκευή και η οθόνη προβολής διαφανειών αποσύρονται στην άκρη. Απτόητος ο νεαρός περιφερειάρχης κ. Κόκκινος εξεφώνησε το προετοιμασμένο λογύδριο «θερμών συγχαρητηρίων για την εκδήλωση». Επέμεινε να «εξάρει τη σημασία της Συνθήκης για την προαγωγή της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών» και ανέφερε ότι το «ευρωπαϊκό λεωφορείο» ενημέρωσης περιοδεύει τώρα στη Δωδεκάνησο… «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση» χαιρέτησε την ημερίδα και ο αντινομάρχης ενώπιον των φακών δύο τοπικών τηλεοράσεων. Όπως και η υπάλληλος του δήμου, διαβάζοντας το χαιρετιστήριο μήνυμα του δημάρχου. Είπαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους.
Πρώτος ομιλητής ο κ. Γιαννής, εκδότης περιοδικού, αποκάλυψε ότι «η συγκέντρωση είναι αντιπροσωπευτική», δηλαδή παντού η ίδια απήχηση της εκστρατείας του ΥΠΕΞ – ΕΛΙΑΜΕΠ, υποδηλώνοντας ασύγγνωστη αδιαφορία του ελληνικού κοινού για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Υπογράμμισε ότι, σε αντιδιαστολή με το αμερικανικό «Σύνταγμα των πατέρων», το ευρωπαϊκό πηγάζει «από τα κάτω», είναι «αποτέλεσμα μακρών διαβουλεύσεων των εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης». Ιδιαίτερα επέμεινε στη «σχετική αξία και τα ελαττώματα των δημοψηφισμάτων» ως μέσου λήψεως κρισίμων αποφάσεων…
Η επιστημονική συνεργάτις του ΕΛΙΑΜΕΠ δρ. Γρώπα, που ακολούθησε, είπε ότι αποκλείεται επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης, ότι το θέμα θα επανεξετασθεί μετά πάροδο ενός έτους, ότι μόνο δύο από τα 25 κράτη-μέλη την απέρριψαν, ενώ πολλά την έχουν υιοθετήσει και ότι από έρευνα της Γιούροστατ για τη σύνθεση του γαλλικού και ολλανδικού «όχι» προκύπτει ότι καταψήφισαν ηλικίες 18 έως 40 ετών και «βασικής μόρφωσης». Σε ερώτηση παραδέχθηκε ότι καταψήφισαν οι φοιτητές. Είπε, επίσης, ότι από την ίδια ευρωπαϊκή δημοσκόπηση προκύπτει πως μόνο το 3% του «όχι» εστρέφετο κατά της τουρκικής ένταξης…
Τρίτος ομιλητής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τσινισιζέλης, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των ερευνών της Γιούροστατ και είπε ότι το Σύνταγμα είναι νεκρό. Ανέπτυξε, πάντως, τα θετικά στοιχεία προόδου προς την οικοδόμηση μιας αυτόνομης Ευρώπης που παρουσίαζε αυτή η Συνθήκη, αν και σε ερώτηση παραδέχθηκε ότι υπέτασσε την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΝΑΤΟ.
Ως πιθανή εξέλιξη προέβλεψε τη μελλοντική σύμπηξη σκληρού πυρήνα συνεργασίας «των προθύμων» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που θα έπρεπε να απαρτισθεί από τα μέλη της ΟΝΕ και με συμμετοχή της Ελλάδος.
Η συμμετοχή του «κοινού» στην ημερίδα συνοψίσθηκε σε τρεις ερωτήσεις. Η μία για τη σύνοδο των «οκτώ μεγάλων» στο Δουβλίνο, η άλλη με ευγενικά υπονοούμενα για το Σύνταγμα και η τρίτη προς την κ. Γρώπα «ως εκπρόσωπο του ΕΛΙΑΜΕΠ». Ο ακροατής, ξεκινώντας από τη διάγνωση του καθηγητή κ. Τσινισιζέλη ότι το Ευρωσύνταγμα είναι νεκρό, παρά την -κατά τον κ. Γιαννή- σχετική αξία των δημοψηφισμάτων (να αλλάξουμε τότε τους λαούς), θέλησε να μάθει εάν το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι κάποιος μηχανισμός ανανήψεως εγκεφαλικά νεκρών υποθέσεων.
Υπενθύμισε ότι, αφού προπαγάνδισε κατά κόρον τις αρετές του Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο και την Ελλάδα, μετά το συντριπτικό ΟΧΙ του κυπριακού λαού το ΕΛΙΑΜΕΠ οργάνωνε «ημερίδες», στην Ύδρα, τη Λάρνακα και την Μπολόνια, σε συνεργασία με το βρετανικό ΥΠΕΞ και αποκλείοντας την εκπροσώπηση της κυπριακής κυβέρνησης, για τη μεθόδευση ανατροπής ή παράκαμψης του δημοψηφίσματος. Από πού αντλεί το ΕΛΙΑΜΕΠ τη χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων «ανάνηψης», κατέληξε στην ερώτηση ο ακροατής.
Ο συντονιστής κ. Καπόπουλος θέλησε να παρέμβει για το «άσχετο της ερώτησης». Η κ. Γρώπα απάντησε ότι οι συνεργάτες του ΕΛΙΑΜΕΠ διατυπώνουν καθείς τις απόψεις του (όταν ως πρόεδρος και διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ υπέγραφαν τη σχετική αρθρογραφία), ότι δεν αληθεύει πως αποκλείσθηκε η εκπροσώπηση της κυπριακής κυβέρνησης από την «ημερίδα» της Ύδρας και ότι η εκδήλωση στη Σύρο γίνεται γιατί είχε προγραμματισθεί, αλλά αναβλήθηκε λόγω κωλύματος του κ. Βαληνάκη. Για την προέλευση της χρηματοδότησης η εκπρόσωπος του ΕΛΙΑΜΕΠ λησμόνησε να απαντήσει.
Έτσι έληξε, στις 9.30 μ.μ., η ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και του υπουργείου των Εξωτερικών με θέμα «το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το μέλλον της Ελλάδος». Όσοι από τους 13 ακροατές έμειναν ως το τέλος έφυγαν με τις απορίες τους γι’ αυτό το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής (!) και Εξωτερικής Πολιτικής που συνεργάζεται και συμβουλεύει το υπουργείο Εξωτερικών.